Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производители блокират граничните пунктове с Румъния срещу вноса от Украйна

2
Снимка: БТА

Ефективни протестни действия от 29 до 31 март на граничните пунктове при Видин, Русе (Дунав мост), Силистра и Кардам. Това обявиха от Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в писмо, изпратено до президента Румен Радев, министър-председателя Гълъб Донев и министърът на земеделието Явор Гечев.

Единстевно искане – да се спре безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна

"Българските земеделски производители пристъпват към ефективни протестни действия с едно единствено искане: да не се удължава за България действието на РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2022/870 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 г., касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна", се казва в писмото.

Не искаме тези 16 милиона евро от Европейската комисия, загубите на българските производители са около 1 милиард. Това е подигравка с нас, коментира за Радио Варна председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. Това са около 30 млн.лв, което разделено на 7-8 млн.декара се получвава по 2 лв. на декаркоето е смешно, допълни той.Ние искаме пазари, искаме мерки и да ни оставят да работим, каза още Костадинов.

НАЗ координира по-нататъшните си протестни действия съвместно с целия земеделски сектор на България, Румъния и Полша.

Относно протеста на земеделците в добруджанските общини Ветрино и Вълчи дол срещу инвестиционното намерение за изграждане на ветроенергиен парк в землищата на двете общини в земи от най-плодородната категория, от 1-ва до 4-та, Костадинов коментира,ч е са разговаряли с колегите си и че имат разговори с различните политически сили и тяхното обещание, че "ще се вземат мерки в защита на българската земя".

Причина да се стигне до протеста е силно влошената конкурентоспособност на българските земеделски производители, вследствие на либерализираната търговия със селскостопански стоки с Украйна; тежката ситуация в сектор "Земеделие", тъй като родните земеделски стопани са изправени пред реалната заплаха от масови фалити, невъзможност за изплащане на рентите и значителна междуфирмена задлъжнялост; липсата на обичайната пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури; фактът, че пазарните цени през последните няколко месеца на всички масово отглеждани зърнени и маслодайни култури не покриват разходите, направени за тяхното производство; пълните със земеделска продукция складове на зърнопроизводителите близо два месеца преди жътва, поради блокиране на местния пазар от интензивния внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна и невъзможността за реализация на българската зърнена и маслодайна продукция, предаде БТА.


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

12 противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево

12 екипа с противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево , община Аксаково.  От Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров "са осигурили дронове, с които утре ще бъде обследван от въздуха района на пожара. В ъв Варна пожарите са овладeни.

публикувано на 14.07.24 в 21:53
Пожар

Два големи пожара продължават да гасят огнеборците във варненско

Останалите по-рано възникнали огнища на огнената стихия са овладени.  Това каза старши комисар Тихомир Тотев-директор на варненската пожарна служба. Тотев съобщи, че екипи от военноморските сили са пристигнали на мястото на пожара край село Слънчево и помагат за потушаването му.  Няма опасност този пожар да застигне населените места. Във Варна..

публикувано на 14.07.24 в 20:02

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е поискала от командира на ВМС контраадмирл Кирил Михайлов да бъдат..

публикувано на 14.07.24 в 18:28

От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника за гасенето на огнищата

Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е изпратила писмо до командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов с искане да се осигурят екипи от представители на ВМС ,които да подпомогнат пожарникарите в овладяване на огнищата, възникнали в града и региона. От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника, общо 10..

публикувано на 14.07.24 в 17:23
пожар

Пожарите стават повече, огънят върви към Игнатиево, с.Припек и с.Баново

О перативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил от телефон 112 нови сигнали за възникнали пожари на територията на Варна и в региона. Пожар се е разгорял в района на блок 406 в квартал „Владислав Варненчик“ при обръщача и до Детския център.  Друго огнище се разпростира между селищно образувание Сълзица,..

обновено на 14.07.24 в 17:09

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай и Русия проведоха съвместен военен патрул в Тихия океан

Китай и Русия проведоха съвместно военноморско патрулиране в северната и западната част на Тихия океан, съобщи Министерството на отбраната на Пекин, цитирано от АФП. От министерството заявиха, че учението не е било насочено срещу никоя друга държава. Двете..

публикувано на 14.07.24 в 15:37