Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Над 350 участници в IV-ия Международен младежки фестивал „Славянски звън”

За четвърта поредна година Международният младежки арт фестивал "Славянски звън" дава сцена на изява на над 350 деца и младежи от България и чужбина. Това разказа в интервю за Радио Варна изпълнителеният директор на ММФ „Славянски звън” Искра Иванова - магистър по „Театрална режисура”, председател на Сдружение "Славянски звън", продуцент и общественик.

Тазгодишното четвърто издание на фестивала започна преди броени дни в Двора на кирилицата в Плиска с изложба на лауреатите, отличени в модул "Изобразително изкуство". Както участниците, така и техните творби са оценявани от жури в международен състав.

Широкоспектърният арт фестивал „Славянски звън” се провежда за първи път на сцените на два града - Варна и Плиска. Сред участниците има представители на България, Италия, Испания, Германия, Русия, Украйна, Беларус, Китай и др. Фестивалът, който е с конкурсен характер е насочен към млади изпълнители с ясно изразен творчески почерк и конкретна визия за развитие. Участниците са разделени в три възрастови групи. Творци и изпълнители ще се представят в различните жанрове и модули, ще доказват качествата си и ще се борят за призовите места в конкурса, обясни Искра Иванова.

ММФ "Славянски звън" ще се проведе във Варна в четири паралелни сценични пространства поради многообразието на различните видове изкуства и големият брой кандидати. На 3 април домакин на фестивала ще бъде Концертното студио на Радио Варна. Всички събития в дните на фестивала ще са с вход "свободен" за публика.

На сцените ще се съберат жанровете класическа музика, поп музика, джаз, рок, млади режисьори, артисти и художници. Отличените изпълнители ще бъдат наградени с парични, предметни награди и статуетки, изработени специално за конкурса.

Датата и мястото на Гала - концерта на лауреатите са подбрани не случайно – 24 май - празника на Българската просвета и култура, ден на славянската писменост и на Светите братя Кирил и Методий, създателите на нашия звучен език, който е в корените на всички славянски езици.

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

140-годишният Темелков хан в Балчик се възражда четвърт век след големия пожар

След като миналата година започнаха укрепителни дейности на частично запазения Темелковия хан - една от най-старите сгради в Балчик и паметник на културата от местно значение, вече я виждаме завършена отвън. Тя се намира на главната улица "Черно море", недалеч от храм "Св. Георги". Темелковият хан имаше 11 наследници и от последното десетилетие на..

публикувано на 08.06.23 в 16:31

Морето като стихия

Необятната синева на морето, маранята на замъгления хоризонт, където вода и небе се сливат, уханието на водорасли, ситният пясък, който полепва по краката ти и не иска да се отмие са само малка част от притегателната му мощ. Морето дава много, но и много може да отнема, затова и към него трябва да се гледа с нужното уважение и с готовност на компромиси..

публикувано на 08.06.23 в 15:30

Доставка на стоки до дома в село Куманово

В село Куманово няма аптека - най-близката е във Варна.  Няма и лекар, най-близкият е в село Кичево. Но пък има два хранителни магазина - и двата семеен бизнес. Двата са на стотина метра разстояние един от друг. Разликата помежду им е, че единият магазин прави доставка до домовете на хранителни стоки. Още по темата от..

публикувано на 08.06.23 в 12:36

8 юни - Световен ден на океаните

Проектът "Океан" координира Световния ден на океаните, който се отбелязва на 8 юни, през последните 17 години. Това е изключително важен екологичен въпрос. От сините дълбини получаваме както храни, така и лекарства, а те помагат за поддържане на климата в нормално състояние. Освен това е известно, че водата е "белите дробове на Земята" - оказва се, че..

публикувано на 08.06.23 в 08:45

Започват летните занимания за деца в читалището в село Оброчище

Инициативата е за втора година и дава възможност на децата от 6 до 14-годишна възраст да се забавляват през лятото. Заниманията са безплатни и включват четене на книги, игри, състезания, походи, рисуване, занимания по българска шевица, работа с хартия, изработване на маски с любими приказни герои, прожекции на детски филми, опознаване на родния..

публикувано на 07.06.23 в 15:00

Ученичка от Добрич проучва и представя архитектурното богатство на града си

Единадесетокласничката от Добрич Адриана Уллах е автор на проекта „Живо минало за живо бъдеще“, чиято цел е да запознае жителите и гостите на града със старите сгради. Тя е събрала и издирила материали за близо 30 къщи, останали още от турско и румънско време, но си е поставила за цел да проучи всички 59 стари къщи в Добрич. Някои от тях са..

публикувано на 07.06.23 в 11:22

Вятърната мелница в Несебър отвори врати като музеен обект

За първи път емблематичната за Несебър вятърна мелница отвори врати като музеен обект, предаде БТА. В нея е подредена изложбата "Богатствата на античния некропол на Месамбрия". Показани са артефакти, открити в некропола на античната гръцка колония Месамбрия, които датират от периода V в. пр.н.е. до III век н.е., включително до римския период...

обновено на 07.06.23 в 11:10