Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

24 състава ще се включат традиционния общински фестивал "Лазаровден" в Балчик

Снимка: Радио Видин

Част от априлската програма на читалище "Васил Левски" по традиция е общинският фестивал на любителските състави "Лазаровден". Освен десетките изпълнители от общината, част от 18-о му издание на 8 април, празничния ден преди Цветница, ще бъде изложбата с маслена живопис на балчишката художничка Флора Начева под името „Цветята на Флора“. Откриването е в 10,30 часа. Картините може да разгледате до 21 април.

Съставите, които ще се включат, са 24 на брой от всички читалище в общината, както и от пенсионерски клубове. Новост в това издание, след три години ковид прекъсване, е отличието, което ще връчим за най-малък и най-голям участник" - разказа читалищният секретар Елица Стайкова. Тя покани балчиклии и гости на града да бъдат част от публиката, защото НЧ "Васил Левски" обещава един прекрасен празник на песента, цветята и доброто настроение, поднесено от самодейците от детската градина до една по-голяма възраст.

Чухте повече в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненският театър с два хитови спектакъла на открита сцена

Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна ще представи в Летния театър два от хитовите си спектакли – комедията „Клетка за пеперуди“ на 29 юни и драмата „Тютюн“ на 8 юли. На 29 юни от 21.00 часа, за пръв път на открита сцена, ще се играе „Клетка за пеперуди“ от Жан Поаре, отличена с награда „Варна“ тази година. Пиесата с оригинално заглавие..

публикувано на 10.06.23 в 16:16

Писателят Мариaн Желев получи ливанската литературна награда "Наджи Нааман"

Писателят Мариан Желев получи ливанската литературна награда „Наджи Нааман“. Призовете се връчват на автори, чиито литературни произведения са с акцент върху общочовешките ценности. Желев е отличен в раздела за цялостно творчество.  В конкурса той участва с разказа „Съборете ме в четвъртък“, който е поместен в последната му книга „Спете..

обновено на 09.06.23 в 17:41

Две изложби от "Процес - Пространство" в Балчик

На три сцени - Русе, Варна и Балчик, през 2023 година международният фестивал за съвременно изкуство "Процес - Пространство" отбелязва своето 34-то издание под мотото "Археология на щастието". В Балчик програмата е от 9-и до 11-и юни. Изложбата "Димитър Грозданов - другото лице" ще бъде открита в Художествена галерия - Балчик на 9 юни от 17:30 ч. и ще..

публикувано на 09.06.23 в 12:06

Международния ден на архивите отбелязват във Варна днес

С награждаване на читател, приятел и дарител на Държавния архив във Варна днес ще бъде отбелязан Международният ден на архивите в морската столица. През 2023-а се навършват 75 години от създаването на Международния съвет на архивите. Гостите на събитието, което ще се състои от 11 часа в Изложбената зала на Държавния архив във Варна, ще могат да..

публикувано на 09.06.23 в 05:00

Отменят представлението "Затегнете коланите", планирано за 14 юни във Варна

Представлението "Затегнете коланите", което трябваше да се играе на 14 юни, сряда, във Фестивалния и конгресен център във Варна, се отменя, съобщават организаторите, които се извиняват за неудобството и благодарят за разбирането. Закупените към момента билети могат да бъдат върнати през платформата за продажба.

публикувано на 08.06.23 в 19:16

Започна Международният хоров фестивал „Черноморски звуци“

По стара българска традиция с хляб и сол и пожелания за здраве и прекрасни дни в Балчик бяха посрещнати 250-те влюбени във вокалното изкуство хора на откриването на 11-ия международен хоров фестивал „Черноморски звуци“. От 7 до 11 юни ежегодното събитие преминава под патронажа на Министерството на културата и кмета на Общината Николай Ангелов и..

публикувано на 08.06.23 в 12:14
Чудотворната икона на Света Богородица „Достойно есть” от столичния храм „Св. Александър Невски” гостува в Поморие

Международен фестивал на православната музика започна в Поморие

Жители и гости от страната и чужбина посрещнаха в Поморие иконата "Св. Богородица-Достойно есть" , пренесена в крайморския град по повод деветнадесетия Международен фестивал на православната музика, носещ нейното име. Кметът на община Поморие Иван Алексиев получи разрешението на Светия Синод и благословията на Негово Светейшество Българския..

публикувано на 08.06.23 в 06:38