Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как протича изборният ден във Варна и Добрич (обновява се)

| обновено на 02.04.23 в 20:04

В днешния изборен ден репортерите на Радио Варна са навсякъде в областите Варна и Добрич. Всичко, което уловим - в звуци, картини и впечатления, може да следите в реално време тук, както и в профила ни във Facebook

Aко желаете да споделите нещо с нас - пишете ни или ни звъннете!

21.11 часа

42,6% е избирателната активност в град Варна на предсрочните парламентарни избори на 2 април. 126 000 души упражниха правото си на глас. Общо 169 000 са отишли до урните от областта. Спокойно е протекъл изборният ден.

Жалбите за проблеми с отпечатването на бюлетините от машините са 60.

В 10 секции заради технически неизправности с устройствата е преминато изцяло на гласуване с хартия. Това обобщение направи председателят на РИК - Варна Велин Жеков.

Той уточни, че машините са били тествани предишния ден, но са дефектирали в деня на изборите.

Жеков уточни, че ще се забави отчитането на вота заради секциите, в които са съставени констативни протоколи за неотпечатани или повредени от машините бюлетини, но и заради паралелното преброяване. В РИК вече са пристигнали изборните книжа от секциите в болничните заведения и затвора.

20.23 ч.

Изборният процес във всички секции на територията на област Варна приключи.

Няма данни за възникнали сериозни инциденти, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна.

Създадена е необходимата организация за охрана при транспортирането на книжата и материалите от изборите до Районната избирателна комисия.

Звената „Български документи за самоличност" в днешния ден са издали 14 удостоверения.

В Балчик приключи поредният спокоен изборен ден. Гласуваха 5429 души или 31.31 процента от имащите право на глас 17 341. Избирателната активност е по-висока от предните избори, когато беше 28 на сто. 
20.16 часа
Екип на Радио Варна влезе в 76-а секция в СУ "Елин Пелин" във Варна, за да проследи броенето на бюлетините.


20.00 часа

Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" печели предсрочните парламентарни избори с 25,3% от вота. Това сочат прогнозните данни на екзитпола на "Галъп интернешънъл" към 19,00 часа. В извадката не са включени избиратели от чужбина и резултатите са изчислени без "не подкрепям никого". 

Засега числата показват, че 6 партии ще влязат в 49-ото Народното събрание. Втора политическа сила става коалиция "ГЕРБ-СДС" с 24,7% от гласувалите, а трети са "Възраждане" с 14,2%. Те са увеличили гласоподавателите си с близо 5%.

ДПС отново изпреварва БСП с подкрепа от 13,1%. За Столетницата са гласували 9,9%. Доверието към "Има такъв народ" е спаднало с 0,6% спрямо предходните избори на 2 октомври 2022 г. Сега те са на границата с точно 4%.

Партията на бившия служебен премиер Стефан Янев - "Български възход", не минава бариерата с 2,7%.

Според прогнозните данни ПП-ДБ ще имат 67 мандата. ГЕРБ-СДС ще вкара 65 депутати. "Възраждане" ще имат с 6 народни представители повече. На банките в пленарна зала ще седнат 26 депутати от БСП, а от ИТН - 11.

Избирателната активност в страната е 35.1%, с "Не подкрепям никого" са гласували 3,85%.
19.14 часа

Над 140 машини за гласуване са дали дефект в изборния ден.

В Централната избирателна комисия обсъждат как да бъдат отчитани бюлетините от машинния вот, които не се разчитат, след като бъдат принтирани, предаде БНР.

В Централната избирателна комисия в рамките на заседанието на порции се докладват писма от районни избирателни комисии за машини, които са спрели да работят. Поставя се въпросът как ще се процедира при броенето на машините бюлетини, които са бели и на тях не е отпечатан вот на избирател, но са пуснати в урните. От сутринта имаше такива случаи преди ЦИК да укажат, че тогава може да се гласува повторно с машина от избирател. По този повод бяха изпратени преди минути указания към районните избирателни комисии как да попълват протоколите. Заместник-председателят на СИК Емил Войнов обясни:

В случай че в избирателните кутии се намират празни бюлетини или бюлетини, в които не може да се установи вотът на избирателя, броят на всички намерени в избирателната кутия бюлетини от машинното гласуване, включително дефектната за бюлетина, да се вписва в точка 5 и точка 7 на протокола на СИК, след което да се изважда дефектната бюлетина и да се продължи по реда на нашето писмо, което им изпратихме още с решение от обяд.


19.00 ч.

Избирателната активност към този час е 35,1%, сочат данни на "Галъп"

Тя е почти същата като регистираната от екзитпола на "Галъп" към същия час на предходните избори, когато е била 35,3%.

Избирателната активност е близка до регистрираната на 2 октомври 2022 г., коментира по-рано пред БНР Юлиана Гальова от "Галъп".


18.00 ч.

Все още се търси причината за отпечатването на дефектни бюлетини. Правят се анализи дали хартията не съответства на машината, съобщи на брифинг Велин Жеков, председател на Районната избирателна комисия във Варна.
17.49 ч.

Изборният ден протича нормално, съобщават от МВР. Към момента няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред, предаде БНР.

Според обобщените данни на Министерството на вътрешните работи от началото на предизборната кампания досега са получени общо 691 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Образувани са общо 138 наказателни производства, от които 34 бързи. Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви:

"Няма сериозни нарушения, така че ситуацията е такава, каквато обещахме сигурна и спокойна и апелирам гражданите да упражнят спокойно правото си на глас".

От 28 март до днешния ден служителите от звената български документи за самоличност в Столичната дирекция на вътрешните работи и областните дирекции на МВР в страната са издали общо 661 удостоверения за гласуване.

Към настоящия момент оперативната обстановка по границите на нормална създадена организация за нормалното функциониране на граничните пунктове в изборния ден трафикът през отделните гранично контролно пропускателни пунктове е интензивен.

От Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението съобщават, че до момента на територията на страната не са възникнали произшествия, свързани с провеждането на изборите.


17.38 ч.

От сутринта една от машините за гласуване във Вълчи дол не работи. Затова в момента в секцията може да се гласува само с хартиени бюлетини.

"Машината не изкарва вота на избирателите, показва единствено код и пише само: "Бюлетина от машина", обясни Йордан Томов, секретар на трета секция в град Вълчи дол.

Има хора, които решават да не упражнят правото си на вот заради това, че в секцията не може да се гласува машинно.

В четирите секции, които са разположени в училище "Васил Левски" във Вълчи дол, се гласува и с машина, и с хартиена бюлетина. Избирателите предпочитат машинното гласуване.


17.00 ч.

Избирателната активност към 17 часа е 30%, сочат данни на "Галъп интернешънъл болкан" - социологическата агенция, с която БНР работи на изборите.

Тя е малко по-висока спрямо предходните избори, когато към този час избирателната активност е била 28,7%.




16.50 ч.

Към 16 часа избирателната активност в област Добрич е 24,25 процента, или с 2,23 на сто повече спрямо вота на 2 октомври миналата година, гласи информация в сайта на Районната избирателна комисия.

До момента правото си на глас са упражнили 41 825 от 172 490 пълнолетни добруджанци, предаде БТА. Най-голям се запазва делът на гласувалите в община Шабла – 27,95 процента. В областния център до урните са отишли 20 578 от общо 80 827 избиратели, или 25,46 на сто. Най-ниска остава избирателната активност в Тервел – 18,84 процента. В останалите пет общини на територията на Добрички изборен район активността е както следва: Добричка – 25,14%, Каварна – 24,23%, Балчик – 24,09%, Крушари – 23,78% и Генерал Тошево – 22,8 на сто. 

На предходните парламентарни избори право на глас имаха 173 394 жители на областта, или с около 900 повече. И тогава към 16:00 часа избирателната активност бе най-ниска в община Тервел – 16,75 процента, а най-висока – в община Шабла с 26,21 на сто. В областния град урните бяха посетили 23,83 процента от общо 81 317 пълнолетни добричлии.


16.48 ч.

Избирателната активност в община Балчик е 24,09 на сто. Гласували са 4178 души от имащи право по списък 17 341. Както преди обед, и сега се очертава повече гласоподаватели да упражнят правото си на глас  спрямо предходните парламентарни избори, когато бяха гласували до това време 20,7%.

В община Балчик на места са възникнали проблеми с машините, но са отстранени с рестартирането им. Нямаме спрени устройства, коментираха от администрацията.

При тестването на видеоизлъчването вчера четири секции не са успели заради връзката на мобилния оператор – в селата Безводица, Кремена, Змеево и Дъбрава. При възникване на такава ситуация след 20.00 часа комисиите ще записват отчитането на бюлетините, а записът ще бъде качен по-късно на сайта, където ще може да се наблюдава процесът - evideo.bg.

Най-много са гласувалите днес в първа секция в Балчик (в Мелницата), 265 души или над 26 на сто. С над 50 на сто активност са в село Царичино, а над 150 процента са постигнати в болниците в Тузлата и в Албена.

В изместените секции девета и десета са гласували 20 и 26 на сто.

Най-ниска е избирателната активност в трета секция в СУ „Христо Ботев“ в Балчик – 10,22%, и едната от двете секции на село Оброчище № 27 – 11,41%, както и в седма секция в училище „Антим I“ – 15%.

До 20,00 часа днес тенденцията е да бъдат надминати 28-те процента, които гласуваха на предните избори.




16.15 ч.
И с машина, и с хартиена бюлетина, гласуват в с. Михалич, община Вълчи дол. Единствената секция се намира в читалището в населеното място. Освен жителите на Михалич, тук гласуват и тези от с. Кракра.

По-висока е избирателната активност спрямо предходните парламентарни избори тук. Според председателя на Секционната избирателна комисия, това се дължи на факта, че се гласува и с хартиена бюлетина.

Хората в с. Михалич коментират, че гласуват, за да имат работа и се надяват да има редовно правителство.


Подробностите - от Мартин Николов:


16.00 ч.

Избирателната активност във Варна и областта е 29,7  процента към 16 часа, съобщиха от Районната избирателна комисия. Над 40 са случаите, при които машините в секциите не са отпечатали машинната бюлетина, или са извадили празна бюлетина. На място са изпратени техници, които да отстранят неизправностите.

120 000 души са упражнили правото си на глас. Във Варна към този час са гласували почти 87 000 души или 29.4%.

Избирателната активност в община Каварна към 16 часа е 24,23%. Правото на глас са упражнили 3015 души. В самия град Каварна са гласували 2243 избиратели или 23,09%.

В Балчик са към финала на поредния спокоен изборен ден. Ггласуването към 16,00 часа показа, че се очаква гласуването да завърши с по-висока избирателна активност от предните избори, която беше 28 на сто.



15.45 ч.

Около 25% е избирателната активност към 15 часа. Това съобщи пред БНР Светлин Тачев, социолог от "Галъп интернешънъл болкан"

Тя е малко по-висока спрямо предходните избори, когато имахме най-ниската избирателна активност от 1991 година до момента".

Над 20% от хората са взели решение в последните дни, включително и днес, посочи още той.

Структурата на вота е стандартна, обясни социологът. 

"По-възрастните гласуват сутрин. По-младите хора - в по-късните часове. Призовавам хората да го направят“.



15.28 ч.

Отливът на хора от област Добрич води и до закриване на секциите в най-малките населени места. Техният брой в община Генерал Тошево, област Добрич, вече е 5. 

"Ние тук, в с. Добромирци, сме 40 човека. Ходим да гласуваме на 2 километра от тук", споделят жители на с. Добромирци, община Генерал Тошево.

15.00 часа

105 хиляди българи са упражнили правото си на глас към този час в чужбина, съобщи Министерството на външните работи. На изборите на 2 октомври миналата година към същия час са гласували 97 хиляди наши сънародници.

В съседна Турция към 15 часа днес са гласували 49 хиляди души, което е с 5 хиляди повече, отколкото на предишните избори.
15.00 часа
От началото на предизборната кампания до 13 часа днес са образувани общо 719 преписки и 133 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите във връзка с изборите.
Апелативните райони: Във Варна досъдебните производства са 28, в София - 43, в Бургас - 29, в Пловдив - 18, а във Велико Търново - 15.
Привлечени в качеството на обвиняеми са петима.

Във Върховна касационна прокуратура функционира дежурно звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация. Граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, които са публикувани на интернет-страницата на ПРБ.

Продължава да функционира и Националното междуведомствено звено, което координира дейността на ПРБ и ДАНС за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на парламентарните избори.



14:30 ч.

„Информационно обслужване“ никога не е имало и няма отношение към дейностите по реализация на машинното гласуване и техническото обезпечаване на машините за гласуване, заявиха от дружеството.

"Искаме още веднъж да припомним, че съгласно Изборния кодекс „Информационно обслужване“ единствено е изпълнител на организацията и технологията на компютърната обработка на данните в РИК и в ЦИК от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите, включително от машинното гласуване", посочиха от ИО.


14:00 ч.

В една от секциите в ОУ "Св. Патриарх Евтимий" във Варна има и чуждестранни наблюдатели – от Франция и САЩ, които са у нас вече за втори път по покана на правителството. Те са представители на Офиса за демократични институции и човешки права и проследяват отварянето на изборните секции, гласуването, броенето на бюлетините и обобщаването на резултатите на всички нива.

Докато тече изборният ден те нямат право да споделят своите наблюдения. По-късно информацията ще бъде анализирана и обобщена и така медиите ще имат достъп до нея.


13:45 ч.
Към 13.00 часа избирателната активност у нас е около 18%, гласят прогнозните данни на "Галъп интернешънъл болкан".
Спрямо данните от 2 октомври към този час тя е малко по-висока – тогава е била 17,6%.
Сутрин и преди обед обичайно активността е по-висока в по-малките населени места. Големите градове, областните центрове и столицата се активизират в следобедните часове. По-възрастните по традиция гласуват сутрин и до обед, а по-младите – по-късно, обясни пред БНР социологът Яница Петкова.
Изборите ще се решат днес следобед, когато колебаещите се отидат да упражнят своя вот, подчерта тя.


13:28 ч.

8,8% е избирателната активност в област Варна към 11 часа. До урните са отишли 35 500 души. 7,45% е избирателната активност в морската столица. Малко над 20 000 са дали гласа си във Варна. Това обобщи председателят на Районната избирателна комисия Велин Жеков.

Той посочи, че 40 са секциите, в които е имало проблем с машините. 

Общо седем са сигналите за нередности, сред тях - за проблем с паравани, за придружител, който е помогнал на повече от един гласоподаватели.


13:15 ч.
В авренското село Синдел няма сигнали за нарушения до момента. Там има засилено полицейско присъствие. Проблем обаче има с машината за гласуване, която се е повредила към 12.20 часа, съобщи председателят на Секционната избирателна комисия. След проверка от техническо лице е съставен протокол за нейното спиране. След това вече хората гласуват само с хартиена бюлетина.

13:09 ч.
Не може да се гласува с машина в село Старо Оряхово, съобщи слушател на Радио Варна.

На въпрос защо не работят, отговорът от Секционната избирателна комисия е бил, че са блокирали.


13:07 ч.

Близо 60 са машините за гласуване в страната, които до момента не работят по различни технически причини, предаде БНР. В близо 1000 секции вчера не е проведен тест за свързване с платформата за видеонаблюдение. За това е информирана Централната избирателна комисия с писмо от Министерството на електронното управление.

В последния час машините с различни технически проблеми, заради които се преминава изцяло на гласуване с хартия, са се увеличили с 15.
12:50 ч.

40 са машините във Варна и региона, които са повредени и гласуването по този начин е прекратено.

В секция 175 в курорта "Златни пясъци" гласуването с машина също прекъсна заради повреда.


12.30 ч.

Наблюдава се спад на относителните дялове на твърдите привърженици към момента, това коментира пред БНР изпълнителният директор на агенцията Първан Симеонов.

Извадката на  "Галъп интернешънъл болкан" сочи, че избирателната активност се  движи точно така, както и на предишните избори.„Към 9 часа беше 3.6%, а към 11 часа е 10.3%. Това е дословно същото, каквото сме мерили предишния път. Но ние мерим извадково и декларативно. ЦИК мери абсолютните стойности“.

"Едно от потвържденията на надеждността на нашия екзитол, който имаме честта и длъжността да правим за Българското национално радио като обществена медия, е в това, че данните на ЦИК потвърждават тенденцията, която и ние хващаме. Тенденцията е абсолютно същата като миналия път към този час - имаме активност, която се движи в идентични рамки на тази от миналия път. Към последното замерване ние отчетохме 10,3. Традиционно има известна разлика с това, което ЦИК отбелязва. Накрая, когато имаме достатъчно голяма извадка, данните на всички агенции и на ЦИК на практика са уеднаквяват", изтъкна Симеонов.

"Призовавам отново да не се осланят избирателите на всевъзможни интересни "находки" в социалните медии и в традиционните медии, защото тези находки могат да имат заблуждаващ ефект и, по традиция в последните години, имат силно заблуждаващ ефект. После някак си, към края на деня, се нормализират, когато вече оказали своя заблуждаващ ефект".

Симеонов обясни, че се наблюдава спад на относителните дялове на твърдите привърженици. Хартиените бюлетини могат да върнат дадени хора, но цялостната политическа ситуация може да откаже други, смята още Симеонов. Активността на българските изборите е по-висока, когато и менюто се сменя, заяви той.

"Това не е много свързано с процедурата или с призивите на дадени политически играчи". Над 20% от интервюираните казват, че са взели решение в последните дни.




12:15 ч.

Около 25 процента е избирателната активност в Садово. Избирателите дават своя глас само с бюлетина. Спокойно и безпроблемно тече изборният ден към този момент там, видя репортер на Радио Варна.

Един от гласоподавателите в авренското село сподели, че преди два дни на прозорците на кметството е имало агитационни материали, които вчера са били премахнати.




11.50 ч.

Към 11:00 часа избирателната активност в Добрички район е 9,22 на сто, гласи съобщение в сайта на Районната избирателна комисия. До момента правото си на глас са упражнили 15 906 от 172 490 пълнолетни жители на областта, съобщава БТА.

Най-висока е активността в община Шабла – 11,36 процента, следва община Каварна с 10,73 на сто. В областния център до урните са отишли 7791 души от 80 827 имащи това право, или 9,64 процента. Най-нисък е делът на гласувалите в община Тервел – 7,4 на сто. В останалите общини избирателната активност към посочения час е както следва: Добричка – 9,24, Генерал Тошево – 8,68, Балчик – 8,45, и Крушари – 8,28 процента.


11.45 ч.

Избирателната активност към 11.00 ч. е 10,3%. Това сочат данните на „Галъп”.

Данните са абсолютно идентични с това, което измерили през изборите през октомври 2022 година. Така, че можем да кажем, че към момента избирателната активност се движи в рамките на това, което беше тогава“, обясни социологът Светлин Тачев.


10.55 ч.
Към 10.30 ч. в една от секциите в НУ "Васил Левски" в район "Аспарухово във Варна са гласували почти една пета от избирателите.
Без нарушения протича изборният ден в ОУ "Отец Паисий" във Варна. 6 са избирателните секции в училището, което се намира в близост до Зеленчуковата борса. Гласоподавателите са предимно хора от ромски произход. Повечето от анкетирани на битака, който е обособен в района, споделят, че не вярват нещо да се промени за тях и затова няма да гласуват. Те посочиха, че трудно се изкарват прехранат си с търговия на дребно.
10.45 ч.
На фона на вялото начало на изборния ден и липсата на оптимизъм в голяма част от избирателите, една дама от Варна пророкува, че "България ще се оправи след 6-тите избори". Повече за това в репортажа на Иван Барбов.
10.05 ч.
Активно върви и гласуването с мобилна секция във Варна. На всеки адрес, присъства извън помещението и представител на полицията.


9.55 ч.

Решителен превес на машинното гласуване към момента, отчете пред БНР изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов. Той подчерта обаче, че това е много малка извадка на този етап. По данни на агенцията, избирателната активност на база екзитпол към 9 часа е 3,6%.

"Това е идентично с това, което имахме по същото време на 2 октомври 2022 г.. Активността се движи в рамките на тази от последните избори", каза той.

По думите му традиционно по-твърдите електорати са тези, които по-рано отиват да гласуват. Според него това не винаги е свързано с по-висока възраст. За момента няма изненади, посочи Симеонов.



9.50 ч.
Отстранен е вече проблемът, настъпил в 9.16 ч. в секция 41 в училище "Ал. С. Пушкин" във Варна. Причината - свършил е токът на батерията, понеже машината е останала на захранване от 220 волта. Вероятно е дръпнат кабел или е изключено копче на разклонител, обясни техническото лице. По думите му, това не се случва често. По инструкции батерията трябва да е напълно заредена и машината включена в електрическата мрежа.

9.45 ч.
Предимно с машини предпочитат да гласуват избирателите в IV Езикова гимназия във Варна. Слаб интерес в първите часове на изборния ден и обезвереност, сочат наблюденията на репортерите на Радио Варна.

9.40 ч.
В училище "Ал. Пушкин" в секция 41, е отстранен проблем с машината настъпил в 9.16 часа (вж.снимка) - "Документът не можа да бъде отпечатан. Операцията по прехвърляне на USB изтече. Вмъкване на работния пин за анкета". Въпреки проблема избирателят е успял да провери вота си и да гласува с отпечатаната машинно бюлетина. Техническото лице.коментира за Радио Варна, че проблемът е бил изчерпване на тока в батерията на машината, понеже е останала бе електрическо захранване. Това се случва рядко, вероятно поради дръпнат кабел или изключване на разклонителя. По инструкция машините трябва да са с напълно заредена батерия и включени в ел. мрежата, обясни още техникът.


8.45 ч.
Общо 648 са изборните секции, които са отворили в област Варна, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Велин Жеков. Машини за гласуване има в 542 от тях.

Има шест случая, при които машина не е издала разписка за упражнения вот. По думите му на тези избиратели гласът е загубен, тъй като нямат право да гласуват повторно. За техническия проблем са информирани техници.


8.33 ч.

Четири социологически агенции ще извършват проучване „на изхода“ (еxit poll) на секциите. Това са „Алфа рисърч“, „Галъп интернешънъл болкан“, Изследователски център „Тренд“ и „Маркет линкс“. Регистрираните анкетьори към социологическите агенции са 1 019.

Регистрирани са 847 наблюдатели от български организации и 207 международни наблюдатели.

8.01 ч.

Изборният ден в област Добрич започна навреме и без проблеми, информират от РИК. За три машини има сигнали, че не са заработили, съставят се протоколите за последващи действия. На предсрочните парламентарни избори в 8 Многомандатен избирателен район за петте места в Парламента се борят 134-ма кандидати от 21 политически формации. За осигуряване на охраната на изборните секции в региона са ангажирани 368 служители на МВР.

Броят на изборните секции в област Добрич е 378, формирани са само две подвижни секции в общините Добрич и Добричка. Машинен вот ще може да се упражни в 243 от секционните комисии. Председателят на РИК Цонка Велкова напомни на комисиите да включат за зареждане устройствата, с които след приключването на изборния ден ще се извърши видеонаблюдението.

Право на глас днес имат 172 490 души, с около 1 000 по-малко в сравнение с изборите на 2 октомври миналата година.

В община Балчик, всички 38 секции отвориха навреме. Избирателите спрямо вота на 2 октомври миналата година намаляват с около сто и са 17 372-ма. Осигурени са 22 машини – 14 в градските секции и 8 броя в седем села. В общо 34 изборни помещения се организира видеонаблюдение, в останалите четири секции в болници такова няма да има. Ходът на гласуването ще се обобщава в 11 и 16.00 ч.


7.58 ч.

15 000 полицаи охраняват изборите в днешния ден.

До момента в МВР са приети 596 сигнала за нарушения във връзка с изборите и са образувани 130 наказателни производства, свързани с изборните права на гражданите. От МВР допълват, че е създадена и специална организация в изборния ден за реакция при евентуално подадени сигнали по имейл за поставени в взривни устройства в избирателни секции, които се намират в училища, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев.

От МВР допълват, че е създадена необходимата организация за нормално функциониране на граничните пунктове у нас. В последните дни са издадени 377 удостоверения, които могат да послужат за гласуване. Хората, които станат свидетели на нарушения, могат да подадат сигнал на денонощната телефонна линия на МВР (02) 901 12 98 или на имейл izbori2023@mvr.bg.


7.49 ч.
Спокойно започна изборният ден във Варненска област. Избирателите са малко повече от 400 хил. (404 265) души. За тях са осигурени 406 хил. бюлетини.

Повече от 604 са устройствата за видеонаблюдение, с които ще бъде проследено след това и преброяването бюлетините от вота.


7 ч.
22 кандидат-депутати за едно място спорят за едно депутатско място във Варна. Трети многомандатен район ще изпрати 16 депутати, регистрираните в изборните листи са 357 души - от тях, 356 души са в партийни листи, един е независим.
В Добрич в кандидат-депутатските листи са вписани 134 души. Броят на мандатите - 5, за едно място се конкурират 27 души. 

Според Изборния кодекс, вотът започва в 7 ч. и приключва в 20 ч. Ако пред секциите обаче има още желаещи да гласуват  – избирателните секции ще бъдат отворени най-късно до 21 часа.
Няма да има спиране на изборния процес в случай на заплахи за бомби в местата, на които са разположени секционните избирателни секции. Крайното решение в такива случаи обаче ще се взима от МВР.

За сънародниците ни зад граница са разкрити 737 секции. Правото си на глас вече упражняват сънародниците ни в Нова Зеландия и в Австралия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без валежи и с малко слънце

Днес ще има променлива облачност, преди обяд на места намаляваща и до слънчево, но постепенно навсякъде ще се увеличи и вплътни и главно през нощта срещу събота от югоизток ще започнат валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад, който постепенно ще се преориентира от източна чевтвърт. Максимални температури между 12° и 17°, за..

публикувано на 19.04.24 в 05:51

Адресите без ток

В периода 15.04.2024 - 19.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Гроздьово – клиентите, електрозахранени от ТП 9 и МТП 10. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от..

публикувано на 19.04.24 в 05:00

Ремонти във Варна и наесен

До края на май или началото на юни се очаква да приключат текущите ремонти в града и разчертаването на "зелената зона". Няма да има големи ремонти през туристическия сезон. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев. Той коментира, че са налице пропуски в ремонтите по инфраструктурата, започнати преди изборите, главно заради това, че се извършват..

публикувано на 18.04.24 в 18:06

Поставят табели срещу дивото къмпингуване край Шкорпиловци и Камчийски пясъци

Поставят информационни табели в района на местностите Камчийски пясъци и  Изгрев-Хоризонт, които забраняват разполагането на кемпери, каравани, палатки и паркирането на МПС, съобщават от пресслужбата на община Долни Чифлик. Десетки каравани, кемпери и палатки вече освободиха местността Камчийски пясъци и плажа на Шкорпиловци след поставяне на..

публикувано на 18.04.24 в 16:55

Задвижват проекта за сграда на библиотеката във Варна

Задвижват проекта за сграда на библиотеката във Варна. Предприели сме всички възможни действия по обявяване на обществена поръчка за изграждане на библиотеката, за да може проектът да бъде реализиран. Това каза по време на пресконференция кметът на Варна Благомир Коцев. Той обясни, че разрешението за строеж от 2016 година е удължено с още 5 години, но..

публикувано на 18.04.24 в 15:05

2 май е неучебен за учениците във Варна

2 май ще бъде неучебен ден за учениците във Варна. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Варна Благомир Коцев. Така почивните дни стават от 1 до 6 май, включително. 1 май е Ден на труда и е официален почивен ден, а дните от 3 до 6 май се отбелязват Великденските празници и Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия. Заповедта не важи..

публикувано на 18.04.24 в 14:55

Внесоха сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на проекта за интегриран градски транспорт

Община Варна внесе сигнал до прокуратурата срещу ръководителката на първата фаза от проекта за интегриран градски транспорт Биляна Якова. Цялата преписка с обвиненията към нея вече са в прокуратурата, каза кметът Благомир Коцев по време на пресконференция. Той  допълни, че за системата са дадени милиони, а  услугата е почти нулева. Ние се опитваме сега..

публикувано на 18.04.24 в 13:27