Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на детската книга в Балчик и Каварна

От 3 до 7 април в читалище "Васил Левски" в Балчик организират Седмица на детската книга с акцент към детските градини.

Културният център е закупил книжки, предназначени специално за най-малките читатели между 4 и 7 години.

Те съдържат увлекателни истории, написани с кратки изречения и подходящ едър шрифт.

Изданията от поредицата „Ставам по-добър“ учат децата как да бъдат по-смели, по-дружелюбни, по-мили и по-добри. Помагат им да преодоляват притеснения, страхове и навици, които не са полезни за тях.

Същинският Маратон на четенето ще се състои от 18 до 21 април и  ще бъде съпроводен с презентация „Какво обичам да чета“, насочен към учениците.

Седмица, посветена на детската книга и изкуствата за деца организират до 10 април и в Детския отдел на библиотеката при Народно читалище "Съгласие 1890" в Каварна.

„По – лесно занимание за децата е да четат книги от телефона, от лаптопа, от сайтове и от всички тези нови мрежи. Те крият опасност към малките читатели, които лесно могат да бъдат манипулирани при четенето на едно или друго произведение,било то приказка, разказ, стихотворение. Докато при книгата и неговия автор това не може да се случи. В книгата написаното носи истина, независимо какъв е жанра“, сподели библиотекарят Жана Карагюлиева. Тя очаква посещение на група деца в неравностойно положение,  като и от деца от началните класове на СУ „ Стефан Караджа“ и ОУ „ Йордан Йовков. 



Читателите на Детския отдел в читалищната библиотека в Каварна за 2022 година са били 217. От началото на януари до края на март 2023 г. там са регистрирани над 240 посещения. За същия период са регистрирани над 45 малки новозаписани читатели.

По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
УМБАЛ

Лекари от клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна спасиха пациент с уникална за България операция

57 годишен мъж e първият пациент в България, спасен при кардиохирургична интервенция за подмяна на аортна и митрална клапа с хомографт, което е водещ метод за лечение на тежки комплексни ендокардити по света. Интервенцията извърши д-р Цанко Гълъбов и екип от Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Пациентът е изписан и се възстановява..

публикувано на 22.05.24 в 17:13

Във Варна отбелязват 100 години от рождението на Шарл Азнавур

Церемонията по отбелязване на 100-годишнината от рождението на  Шарл Азнавур се проведе на плoщад "Съединение".  Тържеството започна с химните на България, Армения и Франция. Присъстваха посланиците на двете държави, евродепутати, областният управител, кметът, политици и общественици.  Бяха поднесени венци и цветя на паметника на Маестрото,..

публикувано на 22.05.24 в 15:15

Почистиха фасадата на ФК, транспарант за 24 май поздравява варненци

Почистиха фасадата на Фестивалния и конгресен център. Спуснаха транспарант за 24 май, като поздрав към варненци и гости на града. Припомняме, по случай празника на Българската просвета и славянската писменост, центърът на Варна е украсен с пана с откъси от произведения на известни български автори.

публикувано на 22.05.24 в 14:52
МБАЛ-Добрич

В Добрич оперираха успешно пациент с рядко заболяване

Пациент с изключително рядко заболяване е бил успешно опериран в Отделението по неврохирургия в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Случаят е бил представен на световната конференция по неврология и невронаука в Банкок, Тайланд, информират от лечебното заведение. Рядкото заболяване на 69-годишния пациент в областната..

публикувано на 22.05.24 в 12:58

Да помогнем на Цвети от Генерал Тошево да се излекува

Петнайсетгодишната Цветелина Маркова от Генерал Тошево се нуждае от скъпо лечение в клиника в Турция , след като се парализира от бюста надолу в началото на месец март. Лечението е непосилно за семейството й, в което за Цвети се грижи единствено майка й, която заради състоянието на детето си в момента не работи. След неуспешен опит за поставяне на..

публикувано на 22.05.24 в 12:05

Ахил в шаха на бързи обороти

Знаете ли кой спорт наричат „шах на бързи обороти“? Няма да Ви мъча много – говоря за фехтовката. Спорт, който не е особено популярен у нас, но това лято в него ще имаме представител на Олимпийските игри – Йоана Илиева. И Варна не изостава в шаха на бързи обороти -  има клуб, който жъне успехи на национално и международно ниво. Името му идва..

публикувано на 22.05.24 в 08:30

Родители искат връщане на допълнителните занятия в детските градини във Варна

Около 200 родители са се подписали само за дни в онлайн петиция , която иска възстановяването/въвеждането на допълнителни платени занимания в детските градини и училища във Варна. Това каза за Радио Варна Даниела Ванкова, която е сред инициаторите на искането. Тези занимания включват различни спортни дейности като футбол, гимнастика,..

публикувано на 22.05.24 в 08:05