Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Губещи и победители в област Добрич

| обновено на 03.04.23 в 12:52
Снимка: БГНЕС

Коалицията ГЕРБ-СДС е сигурният водач в предсрочните парламентарни избори и в област Добрич. С малко над 4% под тях са от Продължаваме промяната – Демократична България. „Възраждане“ изместват от третото място БСП за България, които се придвижват до четвърта позиция, следвани от ДПС. Партията с лидер Мустафа Карадайъ запазва почти същия си вот от предходните избори, но драстичното подобрение в резултата на „Възраждане“, които от малко над 12% скачат с цели 5 процента до 17 на сто от гласовете предполага и тяхното изоставане в класацията. Последни според гласоподавателите и в област Добрич са от ИТН, които са малко над 4-процентната граница. 

Добруджанецът винаги е успявал да опровергае социологическите проучвания и да изненада с вота си. Дали и при настоящите предсрочни парламентарни избори сме се повлияли от регионалната си антилогика или тя вече е обхванала цялата страна коментира социалният психолог Павел Павлов.  

По думите му изборът в областта отново е бил емоционален, което той определя като крайно нелогично. Той посочи, че резултатите са огледални на тези на национално ниво, но ще има разместване на мандатите.

Преди обединението от „Демократична България“ не успяха да вкарат депутат от област Добрич в 47-то НС, а в 48-то имаха свой представител на ръба и то благодарение на преразпределението на гласовете. Логично беше да се очаква, че с намаляването на мандатите с един те са сигурният губещ. След обединението обаче и договорката водач на коалицията в 8 МИР да е кандидат именно на Демократична България, а не на Продължаваме промяната, те неминуемо се превърнаха в големия печеливш. 

БСП, макар и лидер дълги години в област Добрич, продължава да губи от позициите си дори и тук. Бившият областен председател на БСП Румен Мунтянов е категоричен, че партията има нужда коренна промяна   визионерска и стратегическа и кадрова. По думите му това за жалост към днешния ден не се е случило.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посещава областта за последен път в предизборната кампания от юли 2021 година. Общинският председател на партията Боян Саркизов преди сегашната кампания обеща, че ще доведе лидера на партията.

Вместо нея обаче дойде Георги Свиленски, който от своя страна също обеща същото. 

Според моментните резултати „Възраждане“ имат сигурен депутат от област Добрич и това е 30-годишната Константина Петрова, която направи своя дебют в 48-то НС. От трибуната на парламента тя е задала три въпроса – един към служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и два към служебния министър на транспорта Христо Алексиев.  

А дали при резултатите от тези избори можем изобщо да говорим за печеливши и дали е възможно в нашите условия това да не е партия, а народът, предстои да видим. 

Кой спечели и кой загуби в битката за място в парламента в 8 МИР, особено след намаляването на мандатите от 6 на 5, чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:


По публикацията работи: Елисавета Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без ток на 15 юли

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, ще бъде прекъснато електрозахранването на няколко места.  От 09:00 ч. до 16:30 ч. токът спира във Варна - ул. Антон Неделчев, ул. Доспат, ул. Ивайло, ул. Кап. Георги Мамарчев, ул. Кап. Райчо Николов, ул. Патриарх Евтимий, ул. Средна гора, ул. Стара планина,..

публикувано на 15.07.24 в 06:12

Слънчево и горещо

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността, предимно висока. Без валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Остава горещо с максимални температури между 36° и 41°, по крайбрежието от 30° до 35°, за Варна около 34°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°.

публикувано на 15.07.24 в 06:01

Пожарът до с. Слънчево е локализиран

По информация на оперативния дежурен в Областната администрация, към 22:30 пожарът до село Слънчево е локализиран. На място остават три пожарни, една се насочва към квартал "Владиславово", военнослужещите от Военноморските сили са освободени. Магистралата остава затворена до сутринта, когато ще бъде взето решение дали да бъде отворена.

публикувано на 15.07.24 в 03:08

12 противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево

12 екипа с противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево , община Аксаково.  От Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров "са осигурили дронове, с които утре ще бъде обследван от въздуха района на пожара. В ъв Варна пожарите са овладeни.

публикувано на 14.07.24 в 21:53
Пожар

Два големи пожара продължават да гасят огнеборците във варненско

Останалите по-рано възникнали огнища на огнената стихия са овладени.  Това каза старши комисар Тихомир Тотев-директор на варненската пожарна служба. Тотев съобщи, че екипи от военноморските сили са пристигнали на мястото на пожара край село Слънчево и помагат за потушаването му.  Няма опасност този пожар да застигне населените места. Във Варна..

публикувано на 14.07.24 в 20:02

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е поискала от командира на ВМС контраадмирл Кирил Михайлов да бъдат..

публикувано на 14.07.24 в 18:28

От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника за гасенето на огнищата

Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е изпратила писмо до командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов с искане да се осигурят екипи от представители на ВМС ,които да подпомогнат пожарникарите в овладяване на огнищата, възникнали в града и региона. От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника, общо 10..

публикувано на 14.07.24 в 17:23