Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бомбени заплахи в софийски училища и университети

2
Снимката е илюстративна
Снимка: Румен Сарандев

Поне 50 училища в София са получили тази сутрин имейли със заплахи за поставено взривно устройство, предаде БНР.

От СДВР са съобщили за "Хоризонт", че в две от учебните заведения занятията са преустановени.

Във всички учебни заведения децата са изведени на двора.

Според приета миналата седмица промяна, при подаден сигнал МВР трябва да прецени дали той е реален или не.

Заплахи са получени и в няколко от университетите в София.



Oт вътрешното министерство обясниха и напомниха за пореден път, че от миналата седмица - от петък, има нова процедура за действие при подобни ситуации. Tя е разписана от вътрешния министър и вицепремиер Иван Демерджиев, предаде БНР.

Главният комисар Петър Тодоров допълни, че вече решението дали да бъдат освобождавани учениците не се взема от училищните директори, а се взема от МВР.

Тази сутрин е било преценено, че става въпрос за поредната хибридна атака, която не носи абсолютно никаква опасност за децата в училищата.

Въпреки това обаче, както обясни главен комисар Петър Тодоров, част от училищните директори са взели решение да освободят учениците. Той допълни, че заради това днес отново предписанията ще бъдат изпратени на всички училищни директори и те ще се запознаят с тях срещу подпис.

Оттук нататък, ако те вземат решение да освобождават учениците, въпреки решението на министерството на вътрешните работи, ще им бъде търсена административна отговорност, каза още Тодоров.

Той допълни, че към момента няма данни да става въпрос за реална опасност за училищата и според него става дума за поредната хибридна атака.







По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна продължава обработката против кърлежи и насекоми

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” ще извърши обработка против насекоми и кърлежи на общински обекти и площи от днес до 26 юли.  Против кърлежи ще се обработят тревните площи в карето между бл. 75 и бл. 83 в ж.к. „Възраждане 4“, детските площадки в квартала, алеята покрай гробищния парк на бул. „Вл. Варненчик“ и детската..

публикувано на 22.07.24 в 10:02

Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО)

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели Golden award   в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена. Събитието, който приключи в неделя, е сред най-престижните хорови прояви. В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави. Детски хор "Добри..

публикувано на 22.07.24 в 09:45

Президентът връчва втория мандат днес

От 11 часа днес президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в Народното събрание - тази на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Очаква се ПП-ДБ да върнат втория мандат неизпълнен. Това свое намерение те обявиха пред медии..

публикувано на 22.07.24 в 09:00

35 години строителство за пример

Строителство за пример. Така най-кратко може да бъде определена дейността на строителната компания Комфорт ООД, която отбелязва своята 35-та годишнина. Десетки жилищни и административни сгради, търговски обекти, хотели и част от най-емблематичните сгради, определящи облика на съвременна Варна защитават името на фирмата вече четвърто..

публикувано на 22.07.24 в 08:00

Седми ден се борят с огъня в Болярово

Седми ден продължава борбата с огъня в района на крайграничната община Болярово.  Обстановката в ранните сутрешни часове е спокойна, няма опасност за населени места.  И през тази нощ е имало две активни огнищата между селата Воден и Голям Дервент. И днес на място остават десетки пожарникари, военнослужещи, горски служители, земеделски стопани и..

публикувано на 22.07.24 в 07:36

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна: ·   На  22.07.2024  г. В периода  08:30  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:..

публикувано на 22.07.24 в 06:13

Слънчево, облаци и превалявания в понеделник

Сутринта на повече места ще е слънчево, но около и след обяд над по-голямата част от района ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевична дейност и временно усилване на вятъра, не са изключени и градушки. На места явленията ще продължат и през нощта. Ще духа слаб вятър от северна четвърт...

публикувано на 22.07.24 в 06:13