Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции на политическите сили в Балчик след изборите

“Възраждане” - Балчик: Устремени сме към първото място

Водачите от ДПС обичайно не са от разговорливите, а четвъртите от коалиция­та "Про­дъл­жа­ва­ме про­мя­на­та - Де­мок­ра­тич­на Бъл­га­рия Обе­ди­нение" за­па­зи­ха мъл­ча­ние от­нос­но из­бор­ния ре­зул­тат до фор­ми­ра­не на пос­ла­ние за общ бри­финг. ГЕРБ – СДС се определят като водачи, на които не достигна избирателната активност. Ли­де­рът на об­щин­ска­та ор­га­ни­за­ция на ГЕРБ и кан­ди­дат за на­ро­ден пред­ста­ви­тел Ди­ми­тър Ни­ко­лов бла­го­да­ри на из­би­ра­те­ли­те, кои­то са гла­су­ва­ли за коа­ли­ция­та. "Ре­зул­та­тите са по-доб­ри от пред­ния из­бор, то­ва се дъл­жи на по-ви­со­ка­та ак­тив­ност, но за съ­жа­ле­ние, недос­та­тъч­но доб­ра, тъй ка­то го­ля­ма част от хо­ра­та ре­ши­ха да не из­ля­зат да гла­су­ват и то­ва ни пос­та­ви на вто­ро мяс­то. Смя­там, че хо­ра­та нап­ра­ви­ха своя из­бор и по­ка­за­ха, че ГЕРБ - СДС тряб­ва да е во­де­ща по­ли­ти­чес­ка си­ла в Бал­чик. Как­то и в ця­ла­та об­ласт, то­ва е из­во­дът, кой­то мо­жем да нап­ра­вим. Се­га ос­та­ва да оп­рав­даем до­ве­рие­то на хо­ра­та и да ра­бо­тим из­ця­ло в тях­на пол­за, за да се сфор­ми­ра пра­ви­тел­ство и да тръг­нат не­ща­та в пра­вил­на­та по­со­ка" - ко­мен­ти­ра об­щин­ският ли­дер. По ду­ми­те му за със­та­вя­не­то на ре­до­вен ка­би­нет тряб­ва да се по­ло­жат всич­ки уси­лия. "Две го­ди­ни са дъ­лъг пе­риод, в кой­то все­ки виж­да, че са­мо ед­ни праз­ни обе­ща­ния не во­дят до ни­що доб­ро. Тряб­ва да за­поч­не да се ра­бо­ти и ня­ма­ме ни­как­во вре­ме за гу­бе­не, за да се по­лу­чат не­ща­та" - оп­ти­мист е Ди­ми­тър Ни­ко­лов.

Оп­ти­мис­тич­но нас­троен е и ли­де­рът на "Въз­раж­да­не" - Бал­чик Ма­рин По­пов с ам­би­ция­та на след­ва­щи­те из­бо­ри да са пър­ви: "До­вол­ни сме от из­бор­ни­те ре­зул­та­ти, все пак ве­че ста­нах­ме тре­та по­ли­ти­чес­ки си­ла. Ра­бо­та­та за нас ни­ко­га не свър­шва, та­ка че про­дъл­жа­ва­ме ус­тре­ме­ни нап­ред да ста­нем пър­ва та­ка­ва за след­ва­щи­те из­бо­ри. Не знам да­ли ще има пра­ви­тел­ство, ис­кре­но се на­дя­вам да има,за да из­ле­зем от та­зи спи­ра­ла на пос­тоян­ни из­бо­ри. Не се от­пус­ка­ме, мо­же би зато­ва по­лу­ча­ва­ме все по-доб­ри ре­зул­та­ти".

"Ня­ма как да съм до­во­лен от пос­тиг­на­тия ре­зул­тат. За съ­жа­ле­ние, трай­но от ап­рил 2021 го­ди­на вър­вим на­долу, то­ва го от­да­ва­ме на не­раз­би­ра­не на на­ше­то ръ­ко­вод­ство, че е вре­ме за про­мя­на" - ко­мен­ти­ра ре­зул­та­ти­те на БСП мес­тният ли­дер Ни­ко­лай Ко­лев. Той е и пред­се­да­тел на Об­щин­ския съ­вет в Бал­чик, в кой­то чер­ве­ни­те имат най-мно­гоб­рой­но пред­ста­ви­тел­ство. Пос­лед­ният из­бо­рен ре­зул­тат, от­не­сен към мес­тни­те из­бо­ри, им да­ва един съ­вет­ник във во­та наесен. "Тре­вож­но е от­нос­но бъ­де­щи­те об­щин­ски из­бо­ри, но в мал­ки­те об­щи­ни во­тът е по-ско­ро ма­жо­ри­та­рен, от­кол­ко­то пар­тиен. То­ва не би­ва да ни ус­по­коя­ва, раз­би­ра се, има не­ма­лък про­цент, кой­то ще пов­лияе на об­ща­та лис­та, но ка­то мес­тна ор­га­ни­за­ция ще раз­чи­та­ме на ма­жо­ри­тар­ния вот на жи­те­ли­те, след ка­то не мо­жем да се пре­бо­рим с цен­трал­но­то ръ­ко­вод­ство" - е мне­ние­то на Ко­лев. Той съ­що ис­ка да има кабинет, за­що­то твър­до стои зад мне­ние­то, че пър­ви­те две пар­тии тряб­ва да със­та­вят пра­ви­тел­ство. На­дя­ва се ли­де­ри­те да нап­ра­вят крач­ка на­зад. "Ви­на­ги из­би­ра­те­лят е прав и пър­ви­те две пар­тии тряб­ва да сед­нат на ма­са­та на пре­го­во­ри­те и да ос­та­вят лич­но­то от­но­ше­ние един към друг. Пос­лед­ни­те из­бо­ри в Бъл­га­рия ги пра­вим са­мо за­ра­ди лич­нос­тни­те от­но­ше­ния меж­ду ръ­ко­во­ди­те­ли­те на пар­тии­те” - ка­те­го­ри­чен е Ни­ко­лай Ко­лев.

Припомняме изборните резултати в Балчик:

Дви­же­ние­то за пра­ва и сво­бо­ди е пър­ва по­ли­ти­чес­ка си­ла със спе­че­ле­ни­те бли­зо ед­на пе­та от гла­со­ве­те на 5429 ду­ши в об­щи­на­та (20,07%/1090 гла­са). На вто­ро мяс­то, как­то и на пред­ния вот, из­би­ра­те­ли­те са пос­та­ви­ли коа­ли­ция­та ГЕРБ - СДС с 18,62% или об­що 1011гла­са. Съв­сем бли­зо до вто­ри­те са "Въз­раж­да­не" с 18,16 на сто (986). Те се из­кач­ват с по­зи­ция на­го­ре и от­стъп­ват чет­вър­то­то мяс­то на коа­ли­ция­та ПП - ДБО, коя­то е съб­ра­ла 839 гла­са или 17,29.Пе­та­та по­зи­ция е за "БСП за Бъл­га­рия" (467 гла­са) - 8,60 на сто, след­ват ИТН с 3,92% (213 гла­са). Во­тът на те­зи, кои­то не под­кре­пят ни­ко­го, пред­став­ля­ва 3,52 про­цен­та (191 гла­са). С 3,13% под­кре­па са "Бъл­гар­ски въз­ход" (170 гла­са) и Ле­ви­ца­та (143 гла­са) - 2,28 на сто.

Чуйте повече в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ясни са имената на кандидати за народни представители от Балчик

За по-малко от четвърт час парламентарно представените партии в Балчик се споразумяха за състава на СИК-овете в община Балчик по време на свиканите от кмета Николай Ангелов консултации. Единодушно приеха да се запазят квотите от предходните избори за народни представители. Така в обявените 38 избирателни секции ще има..

публикувано на 30.04.24 в 12:16

Започна кампания„Continuons en français - да следваме на френски в България“

Организатори: Националното бюро на Университетска агенция на франкофонията- България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език . Франкофонските програми в българските университети Партньори на кампанията - Министерството на външните работи, Министерството на образованието, Френско- българската търговска и индустриална камара, Посолството..

публикувано на 30.04.24 в 12:14
Синя зона, център, Варна

"Синята зона“ ще е безплатна по празниците, ще работи само на 2 май

„Синята зона“ за краткосрочно паркиране в централната част на Варна няма да работи през дните 1, 3, 4, 5 и 6 май 2024 г. Това са официалните празнични дни, в които паркирането в зоната ще бъде безплатно за гражданите. От Общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ напомнят, че 2 май 2024 г., четвъртък, е работен ден и „синята зона“ ще работи..

публикувано на 30.04.24 в 12:10

0% ДДС за хляба и брашното до края на 2024-та

До края на годината се удължава нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното, реши на второ четене бюджетната комисия, предаде БНР. Също така има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега текстът отсъства от законопроекта. С друга промяна се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Промяната влиза..

публикувано на 30.04.24 в 11:28

Последен ден за подаване на данъчната декларация

Днес е крайният срок за деклариране на доходите за 2023 г. пред НАП чрез годишна декларация за облагане на доходите на физически лица. От агенцията припомнят, че това може да стане и по електронен път чрез услугата „предварително попълнена данъчна декларация“. Данъците за довнасяне могат да бъдат платени онлайн. Срокът за плащането им също..

публикувано на 30.04.24 в 07:51

Кметът кани партии и коалиции на консултации за състава на секционните избирателни комисии

В изпълнение на чл. 91 от Изборния кодекс и Решение № 3130-ЕП/НС от 23 април 2024 г. на Централната избирателна комисия (ЦИК), кметът на Варна Благомир Коцев кани парламентарно представените политически партии и коалиции - коалиция „ГЕРБ-СДС“, коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България“, партия „ДПС“, партия „Възраждане“, коалиция „БСП - За..

публикувано на 30.04.24 в 07:15
Радиопредавател

Възможни са прекъсвания на сигнала на Радио Варна заради смяна на предавател

На 30 април от 9 до 12 часа ще бъде инсталиран нов предавател на ултракъси вълни ВАРНА 6 на честота 103.4 MHz, излъчващ програмата на Радио Варна. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате Радио Варна през интернет сайта  binar.bg.  

публикувано на 30.04.24 в 07:15