Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председател на СИК в Германия: Купен вот има и в чужбина

| обновено на 04.04.23 в 15:50
2
Снимка: Антоанета Тончева - личен профил във Фейсбук



Купеният вот се познава по невалидните хартиени бюлетини. Това коментира за Радио Варна Антоанета Тончева, председател на Секционна избирателна комисия в Германия за изборите на 2 април От години Тончева е сред организаторите на изборите в германския град Регенсбург, Германия.

Случаи на хора, които са си записвали номера на бюлетината на ръката, за да не забравят за кого да гласуват е сред куриозите по време на вота. Имало е и такива, които френетично са търсели на екрана на машината номер на партията или коалицията, за която трябва да гласуват. "Това са една група от не особено грамотни хора, които нямат гражданската грамотност как се гласува с бюлетина. Те просто са запомнили едно число и го търсят, местейки менюто на машината. По хартиената бюлетина пък драскат върху квадратчето, после си го ограждат за всеки случай, без да знаят, че бюлетината им по този начин става невалидна", коментира Тончева. 

Заради чакането на разписка краят на работния ден в секционната комисия, на която е била председател, се е забавил с два часа и половина. "Колеги чакаха по три, четири часа, с липса на реакция от страна на ЦИК, които да кажат, че има грешка в протокола", допълни тя.

"Лично аз смятам, че голяма част от традиционно гласуващите за ДПС, на изборите през април 2021 година гласуваха за ИТН, а след това прогресивно започнаха да се прехвърлят към "Възраждане". Тази тенденция е видима и за други изборни доброволци, просто, защото виждаме пряко какво става в секциите в чужбина и какви са резултатите", коментира още Антоанета Тончева.

По думите й, купеният вот в чужбина не е толкова голям. "В България, особено в малките населени места, определени хора си контактуват с определени партии, от което зависи и гласоподаването в цялото село. Обикновеният човек е зависим. Затова трябва да има много повече наблюдатели, които да реагират адекватно на сигналите", обобщи Тончева.

Доброволците в чужбина, които са ангажирани в секционни комисии, не почиват в деня след изборите. Трудно вземат отпуск заради това и от съществено значение за тях е бързото предаване на протоколите. 

41,45 % от сънародниците ни в Германия са дали своя глас за Коалицията "ПП-ДБ" при 100 % обработени протоколи. Втора политическа сила е "Възраждане" с 26,78-процентна подкрепа. Трети са ГЕРБ/СДС с 11,25 на сто.

Целия разговор на Валери Великов с Антоанета Тончева чуйте в звуковия файл в началото на публикацията.
















По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00