Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председател на СИК в Германия: Купен вот има и в чужбина

| обновено на 04.04.23 в 15:50
2
Снимка: Антоанета Тончева - личен профил във Фейсбук



Купеният вот се познава по невалидните хартиени бюлетини. Това коментира за Радио Варна Антоанета Тончева, председател на Секционна избирателна комисия в Германия за изборите на 2 април От години Тончева е сред организаторите на изборите в германския град Регенсбург, Германия.

Случаи на хора, които са си записвали номера на бюлетината на ръката, за да не забравят за кого да гласуват е сред куриозите по време на вота. Имало е и такива, които френетично са търсели на екрана на машината номер на партията или коалицията, за която трябва да гласуват. "Това са една група от не особено грамотни хора, които нямат гражданската грамотност как се гласува с бюлетина. Те просто са запомнили едно число и го търсят, местейки менюто на машината. По хартиената бюлетина пък драскат върху квадратчето, после си го ограждат за всеки случай, без да знаят, че бюлетината им по този начин става невалидна", коментира Тончева. 

Заради чакането на разписка краят на работния ден в секционната комисия, на която е била председател, се е забавил с два часа и половина. "Колеги чакаха по три, четири часа, с липса на реакция от страна на ЦИК, които да кажат, че има грешка в протокола", допълни тя.

"Лично аз смятам, че голяма част от традиционно гласуващите за ДПС, на изборите през април 2021 година гласуваха за ИТН, а след това прогресивно започнаха да се прехвърлят към "Възраждане". Тази тенденция е видима и за други изборни доброволци, просто, защото виждаме пряко какво става в секциите в чужбина и какви са резултатите", коментира още Антоанета Тончева.

По думите й, купеният вот в чужбина не е толкова голям. "В България, особено в малките населени места, определени хора си контактуват с определени партии, от което зависи и гласоподаването в цялото село. Обикновеният човек е зависим. Затова трябва да има много повече наблюдатели, които да реагират адекватно на сигналите", обобщи Тончева.

Доброволците в чужбина, които са ангажирани в секционни комисии, не почиват в деня след изборите. Трудно вземат отпуск заради това и от съществено значение за тях е бързото предаване на протоколите. 

41,45 % от сънародниците ни в Германия са дали своя глас за Коалицията "ПП-ДБ" при 100 % обработени протоколи. Втора политическа сила е "Възраждане" с 26,78-процентна подкрепа. Трети са ГЕРБ/СДС с 11,25 на сто.

Целия разговор на Валери Великов с Антоанета Тончева чуйте в звуковия файл в началото на публикацията.
















По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Младият пианист Жельо Тодоров: Когато седна пред пианото, забравям за всичко

Ученикът от Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна  спечели първо място на международен конкурс по пиано в Орбетело, Италия.  Единайсетокласникът завоюва най-високия резултат както в своята категория, така и за целия конкурс - 99 от 100 точки.  В конкурса той се представи с произведения на Ференц Лист - Мефисто валс No. 1 и Панчо..

публикувано на 22.05.24 в 08:00

Нестинарка: Жаравата има невидима сила, която те води в танца

Нестинарство е един от най-старите български обичаи и за първи път е документиран писмено през 1862 г. от Петко Р. Славейков. На 3 юни по стар стил отбелязваме празника на св. св. Константин и Елена. Характерни за този празник са нестинарските танци, които са сложен комплекс от обредност и вяра. Днес е запазен само в няколко села в планината..

публикувано на 21.05.24 в 08:15

Проф. Стоян Маринов и Людмила Ненкова с голямата награда на Клуб "Отворено общество" във Варна

32-рата церемония по присъждане на годишните награди на клуб "Отворено общество" ще се проведе от 18 часа днес в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Отличията се присъждат всяка година в навечерието на Деня на Светите брата Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.  Голямата награда “За..

публикувано на 20.05.24 в 09:04

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30