Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат по морско право:

Липсата на граница между икономическите зони стои в основата на проблема с българските рибари

Има законови възможности българските кораби да бъдат освободени

Сърцевината на проблема с българските рибари, задържани в румънски води, стои в липсата на очертана граница между икономическите зони в Черно море на България и Румъния. Това коментира за Радио Варна адвокатът по морско право Владимир Владимиров.

Припомняме, румънските власти започват процедура по запор на задържаните български кораби в Констанца. Рибарите, които бяха задържани заедно с корабите в Румъния, трябва да се явят в Констанца днес, 5 април. Позицията на адвоката на рибарите е, че те са задържани на 55 мили след 12-милната зона на Румъния и няма основание за запора на корабите.

Развитието на казуса очакваме днес. Според Владимиров да говорим за вина на рибарите, без да знаем е какво са обвинени, е риск.

Често се случва български рибари да навлязат в румънската икономическа зона, без да разберат. "От юг България има твърдо устроена граница на икономически зони с Гърция, на север Румъния има твърдо устроени граници на икономически зони с Украйна. Между Румъния и България обаче въпросът е висящ от 1980 г.", обобщи Владимиров.

Евентуално наличие на находища на нефт е сред причините за забавяне на изграждането на тази граница между икономическите зони между двете страни, посочи адвокатът.

Той апелира министерствата на външните работи в Румъния и България да решат този висящ спор между двете държави. "Става въпрос за 17 морски мили, които са спор между двете държави. Въпросът е елементарен", допълни Владимир Владимиров.

По думите му, ако ние приемем, че забраната на улов на акула се отнася само за румънските плавателни съдове, то тогава за тези, които идват от чужбина, трябва поне да има режим на уведомяване, категоричен е Владимиров.

Има няколко варианта за освобождаване на корабите. "Единият е нашата държава да предяви искане за замяна на обезпечително задържане на кораба чрез залог. Това може да бъде поискано и от собствениците на корабите. ", обясни юристът. Това може да бъде извършено по реда на Международната конвенция за арест на кораби, ако тя е приложима в Румъния, поясни той.

Подробностите чуйте в разговора на Валери Великов с Владимир Владимиров (в началото на публикацията). 

По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силна буря повали десетки дървета в Провадия

Силна буря се разрази за кратко в Провадия. Вятърът е повалил много дървета из града и населените места.  Наложило се временно затваряне на пътни участъци.  Щети са нанесени на десетки автомобили. Няма пострадали хора.  На място работят екипи на пожарната от Варна и Общината, както и много доброволци, каза  Янко Янков, директор на дирекция "Местни..

публикувано на 10.07.24 в 17:58

На няколко места във Варна утре ще мерят кръвно и ще раздават вода в жегите

Във Варна разкриват мобилни медицински пунктове във връзка с обявения жълт код и очакваните високи температури. На три локации в града ще бъдат поставени шатри, в които ще се предлагат безплатно измерване на кръвното налягане и минерална вода. Пунктовете ще бъдат разположени до градинката на Варненската търговска гимназия, на площад „Независимост“,..

публикувано на 10.07.24 в 17:07

Спират продажбата на предплатени карти за градския транспорт заради неработещите валидатори

Преустановена е продажбата на предплатените карти за пътуване в градския транспорт във Варна заради неработещите валидатори, съобщават от общинския пресцентър. Пътниците, които вече са закупили предплатени карти, могат да продължат да ги ползват до изчерпване на ресурса в тях в превозни средства с работещи валидатори.  Ако предплатената карта не се..

публикувано на 10.07.24 в 17:02

Три деца пострадаха за ден на детска площадка във Варна

Три деца пострадаха за ден на детска площадка във Варна, намираща се в района на ул. "Патриарх Евтимий" 25,  разказват очевидци. Те са получили охлузвания на крачетата при пропадане в дупка, образувала се на платформата от шперплат на пързалката.  Площадката винаги е много оживена, събират се по 30 деца, разказаха Вирджиния Цветкова и Детелина..

публикувано на 10.07.24 в 15:18
Проект ОУ

Местят учениците на ОУ "Васил Друмев" в две училища заради разширението

В ход са дейностите по разширението на Основното училище „Васил Друмев“ във Варна. Кварталното училище в централната част на града  ще се сдобие с нова пристройка и физкултурен салон, които по проект трябва да бъдат изградени за 1 година от началото на строителните дейности. В момента тече обществената поръчка по избор на фирма строител и оферти..

публикувано на 10.07.24 в 14:55

Повдигнаха обвинение на кмета на Старо Оряхово за принуда

Повдигнаха обвинение на кмета на Старо Оряхово Петър Тинев за принуда. 34-годишният Тинев е привлечен към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, действала с цел набавяне на имотни облаги, и за осъществена принуда, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна. Измамите са свързани с кандидатстване и получаване на кредити чрез..

публикувано на 10.07.24 в 14:38

Дворът на училище в центъра на Варна цяла нощ събира шумни компании

Дворът на СУ "Климент Охридски" , който е оборудван с уреди за спортуване, вечер се превръща в свърталище на пияни младежи. За проблема алармира директорът на учебното заведение Петко Петков. Чували с отпадъци събират всяка сутрин от училището. Нямаме денонощна охрана, при хубаво време игрищата са пълни в малките часове, нашите съграждани идват да си..

обновено на 10.07.24 в 14:20