Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Бряг за завръщане“ с Камелия Кондова, Елица Виденова и Асен Масларски

Музикално-поетичен спектакъл или нечувани музикално-поетични присъствия

Пролетният салон на изкуствата, организиран от дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна, представя „Бряг за завръщане“ – музикално-поетичен спектакъл с участието на Камелия Кондова, Елица Виденова и Асен Масларски.

11 април 2023 г., 18.00 ч., Концертно студио на Радио Варна, вход свободен.

Камелия Кондова е автор на две деца и 9 стихосбирки. Първата е „Повод за живот” (1987 г.), а последната (засега) – „Спомням си, че и без тебе съм живяла” (2020 г.). Елица Виденова е автор на една дъщеря и 7 стихосбирки. Първата е „Луда вода” (1993 г.), а последната (засега) – „Хляб за утре” (2018 г.). И за двете университетът във Велико Търново е задочна кръстопътна среща и... бряг за завръщане. И двете търсят хляб в журналистиката, но намират сол в поезията, римувайки живота си.

„Мама е добър човек – нищо, че пише.” – казва в нейно оправдание синът на Камелия. „Тя е организирана и свястна – нищо, че е поетеса” – е най-кратката препоръка за работа, получавана от Елица.

През годините живеят в два противоположни края на държавата, но думите им постоянно се търсят, водейки диалози под общото небе в Страната на летящите хора – докато едната римува „поводите за живот” и търси „небе под ада“, другата живее в „небе на кредит” и замесва „хляб за утре“.

Освен студентството им във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, работата им като радиожурналисти, членството в Съюза на българските писатели и дългогодишното приятелство, ги свързват стиховете, донесли им редица национални награди.

За своята „Бродница“ Елица Виденова получава голямата награда за поезия „Владимир Башев“ (1998), преди това е отличена в първия Национален конкурс за млади поетеси на името на Дора Габе, а „Яж ябълки и си мълчи“ й носи престижната награда „Варна“ за литература (2013).

Камелия Кондова е лауреат на голямата награда от националния конкурс “Петя Дубарова”, на голямата поетична награда “Веселин Ханчев” (двукратно), на националната литературна награда „Дора Габе“ (2018) и др.

Към техния поетически тандем в Пролетния салон на изкуствата във Варна се присъединява и Асен Масларски, който пък цял живот е учил за едно, правил е друго и се е усъвършенствал в нещо трето. И нито българската филология, нито работата му в радиа и телевизии, нито членството му в СБП му е повлияло на посоката и основната му страст – изпятата поезия.

По едно време издава една книжка „Вън вали“, която нарича „песносбирка–стихопойка“, придружена от два компакт диска с неговите 100% авторски песни, а останалите ги поднася на ценителите си в десетина плочи, касети и дискове, в които изпява прекрасната поезия на куп знайни и незнайни автори. Много от тях са по стихове на Валери Станков – като „Огън на брега“ (в албума „Огън на брега“) и „Случайно на гара Варна“ (в албума „Бяло“). И дойде време да се завърне на брега, а Н.В. Публиката да чуе и (засега) нечуваното!...


Идеята за заглавието е на Елица Виденова. Защото първо сме на брега на Варна. Аз бих го нарекла "брегът", защото това е моят бряг и единственият за мен. "Бряг за завръщане" е препратка и към една песен с автор на стиховете Валери Станков, който също живее на този бряг, сподели Елица Виденова. Тя издаде, че спектакълът ще започне с песента на Асен Масларски - "Огън на брега".
След толкова години изпятата поезия е единственото нещо, което ме вълнува и обичам, казва Асен Масларски. Така се случи, всички ми песни са правени по поезия, допълва той. Изключения са само тези, които са изцяло по негова музика и "думички". Категоричен е, че се чувства привилегирован, тъй като в последно време не се набляга толкова на текста. Моята любов е точно към истинската поезия. Това е и неговото верую.
"Когато аз пея песен, музика се ражда от музиката на стиховете."
Чуйте повече от интервюто на Иван Барбов с Елица Виденова и Асен Масларски:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петра Димитрова с изложба живопис във Варна

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова. Откриването е на 10 юли от 18 часа. Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни..

публикувано на 10.07.24 в 14:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 10.07.24 в 12:52

Подаръци на Тодор Живков са изложени в РИМ-Варна

Единствена по рода си колекция може да разгледат варненци и гости на града в Регионалния исторически музей. Тя включва подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят. Периодът е 60-те и 70-те години, както и подготовката и честването на 1300-годишнината на българската..

публикувано на 09.07.24 в 10:34

Спечелиха дело срещу Община Варна за отказан достъп до обществена информация

Продуцентът Доно Цветков, носител на 3 награди „Варна”,спечели дело срещу Община Варна. Това пише в окончателно съдебно решение, според което той има право на информацията кой, как и по какви критерии е финансирал културни проекти от 2017 до 2021 година от варненския Фонд „Култура. След като от Община Варна не отговориха по същество на тези въпроси,..

публикувано на 08.07.24 в 11:50

Гостуваща изложба в РИМ-Варна: "Подаръкът - акт на дипломация и междудържавни отношения"

Исторически музей – Правец представя единствена по рода си колекция, включваща подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят. Периодът обхваща 60-те и 70-те години, както и подготовката и честването на 1300 годишнината на българската държава през 80-те години на ХХ..

публикувано на 07.07.24 в 11:24

Фестивалът „Киното – моя любов, моя песен“ за 13-ти път във Варна

Варна отново е домакин на фестивала за младежко изкуство „Арлекин“, от 3 до 8 юли. Част от него е 13-то издание на конкурса за пеещи деца и младежи „Киното – моя любов, моя песен“, от 5 до 7 юли. Над 40 деца от различни населени места в страната се представиха с популярни филмови песни Арт салона на Радио Варна. Тази година журито е в състав:..

публикувано на 06.07.24 в 16:36

Премиера на "Бохеми" тази вечер в Опера в Летния театър

Операта "Бохеми" със  звездното сопрано Красимира Стоянова в главната роля ще има своята премиера тази вечер от 21 часа във Варна.  Опера от Джакомо Пучини се поставя в рамките на Опера в Летния театър по повод  100 години от смъртта на Пучини.  Прочутият испански тенор Антонио Гандиа от Испания, гостуващ за пръв път във Варна, ще изпълни ролята..

публикувано на 06.07.24 в 10:53