Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Бряг за завръщане“ с Камелия Кондова, Елица Виденова и Асен Масларски

Музикално-поетичен спектакъл или нечувани музикално-поетични присъствия

Пролетният салон на изкуствата, организиран от дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна, представя „Бряг за завръщане“ – музикално-поетичен спектакъл с участието на Камелия Кондова, Елица Виденова и Асен Масларски.

11 април 2023 г., 18.00 ч., Концертно студио на Радио Варна, вход свободен.

Камелия Кондова е автор на две деца и 9 стихосбирки. Първата е „Повод за живот” (1987 г.), а последната (засега) – „Спомням си, че и без тебе съм живяла” (2020 г.). Елица Виденова е автор на една дъщеря и 7 стихосбирки. Първата е „Луда вода” (1993 г.), а последната (засега) – „Хляб за утре” (2018 г.). И за двете университетът във Велико Търново е задочна кръстопътна среща и... бряг за завръщане. И двете търсят хляб в журналистиката, но намират сол в поезията, римувайки живота си.

„Мама е добър човек – нищо, че пише.” – казва в нейно оправдание синът на Камелия. „Тя е организирана и свястна – нищо, че е поетеса” – е най-кратката препоръка за работа, получавана от Елица.

През годините живеят в два противоположни края на държавата, но думите им постоянно се търсят, водейки диалози под общото небе в Страната на летящите хора – докато едната римува „поводите за живот” и търси „небе под ада“, другата живее в „небе на кредит” и замесва „хляб за утре“.

Освен студентството им във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, работата им като радиожурналисти, членството в Съюза на българските писатели и дългогодишното приятелство, ги свързват стиховете, донесли им редица национални награди.

За своята „Бродница“ Елица Виденова получава голямата награда за поезия „Владимир Башев“ (1998), преди това е отличена в първия Национален конкурс за млади поетеси на името на Дора Габе, а „Яж ябълки и си мълчи“ й носи престижната награда „Варна“ за литература (2013).

Камелия Кондова е лауреат на голямата награда от националния конкурс “Петя Дубарова”, на голямата поетична награда “Веселин Ханчев” (двукратно), на националната литературна награда „Дора Габе“ (2018) и др.

Към техния поетически тандем в Пролетния салон на изкуствата във Варна се присъединява и Асен Масларски, който пък цял живот е учил за едно, правил е друго и се е усъвършенствал в нещо трето. И нито българската филология, нито работата му в радиа и телевизии, нито членството му в СБП му е повлияло на посоката и основната му страст – изпятата поезия.

По едно време издава една книжка „Вън вали“, която нарича „песносбирка–стихопойка“, придружена от два компакт диска с неговите 100% авторски песни, а останалите ги поднася на ценителите си в десетина плочи, касети и дискове, в които изпява прекрасната поезия на куп знайни и незнайни автори. Много от тях са по стихове на Валери Станков – като „Огън на брега“ (в албума „Огън на брега“) и „Случайно на гара Варна“ (в албума „Бяло“). И дойде време да се завърне на брега, а Н.В. Публиката да чуе и (засега) нечуваното!...


Идеята за заглавието е на Елица Виденова. Защото първо сме на брега на Варна. Аз бих го нарекла "брегът", защото това е моят бряг и единственият за мен. "Бряг за завръщане" е препратка и към една песен с автор на стиховете Валери Станков, който също живее на този бряг, сподели Елица Виденова. Тя издаде, че спектакълът ще започне с песента на Асен Масларски - "Огън на брега".
След толкова години изпятата поезия е единственото нещо, което ме вълнува и обичам, казва Асен Масларски. Така се случи, всички ми песни са правени по поезия, допълва той. Изключения са само тези, които са изцяло по негова музика и "думички". Категоричен е, че се чувства привилегирован, тъй като в последно време не се набляга толкова на текста. Моята любов е точно към истинската поезия. Това е и неговото верую.
"Когато аз пея песен, музика се ражда от музиката на стиховете."
Чуйте повече от интервюто на Иван Барбов с Елица Виденова и Асен Масларски:
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В събота започва 15-ото издание на Дните на класиката в Балчик

От 20 до 28 юли в Балчик ще се проведе поредното 15-о издание на Дните на класиката. Първата фестивална вечер е посветена на пианото и поверена на Аглика Генова и Любен Димитров. В неделя край морето в Белия град ще гостуват Стоян Караиванов и неговият оркестър "Либертанго". Барокови превъплъщения в изпълнение на Добричкия камерен оркестър ще звучат на..

публикувано на 19.07.24 в 14:54
Художествената галерия в Балчик

Откриват изложбата "Хоризонти" на Николай Тихолов в Балчик днес

От 19 юли до 16 август Художествената галерия в Балчик представя "Хоризонти"- изложба на Николай Тихолов. Откриването е днес, 19 юли, от 18:30 часа. Николай Тихолов е роден в гр. Кюстендил. Завършил е Средно художествено училище по приложни изкуства, гр. София (1987) и Педагогически колеж по изобразително изкуство в гр. Дупница (1991). Притежава..

публикувано на 19.07.24 в 08:50

Магърдич Халваджиян представя автобиографията "Без реклами" във Варна

Автобиографията "Без реклами" представя Магърдич Халваджиян в Концертното студио на Радио Варна от 18 часа днес.  В автобиографията си „Без реклами“ Магърдич Халваджиян повдига завесата и разкрива всичко от своето минало - без сценичен грим, откровено, лично. Като в приятелски разговор телевизионният визионер грабва вниманието на книжните зрители и..

публикувано на 18.07.24 в 17:12

Мюзикълът "Дух" с премиера на открита сцена днес във Варна

С две премиерни дати - на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия мюзикъл „Дух“ в програмата на XV Опера в Летния театър. "Дух" е създаден по едноименния холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг. Автор на либретото е Брус Джоел Рубин, а музиката е на Глен Балард и Дейв Стюарт.  Сюжетът разказва за влюбените Сам и Моли,..

публикувано на 17.07.24 в 13:52

“Моят Балчик” на Надежда Александрова до 1 август в ХГ

Надежда Александрова експонира свои творби за втори път в Художествена галерия – Балчик. Изложбата е озаглавена ,,Моят Балчик" и представя 36 живописни платна. Вдъхновението е черпено от суровите варовикови скали, прекрасната архитектура, тихите и стръмни улици, които спират дъха и носят една особена енергия, присъща само за Балчик. Копнежът и към..

публикувано на 15.07.24 в 16:41

Концерт в "Аладжа манастир" на 29 юли

На 29 юли (понеделник) от 14 часа, в музеен комплекс "Аладжа манастир", ще се проведе концерт на Дамския камерен хор при храм "Св. Атанасий" под надслов "Духовен полет на крилете на църковните песнопения и българските народни песни". В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори. Диригент: Евгения Григорова; с олисти: Светлана..

публикувано на 15.07.24 в 15:19

Съвместна изложба между няколко галерии в Балчик

Художествената галерия Ротенберг-Узунов и галериите A. Ръдулеску в Букурещ, в партньорство с Културен център "Двореца" в Балчик представят изложба , която е свързана с румънското междувоенно изкуство. Изложбата включва 52 творби, снимки и документи, които улавят забележителни моменти от „черноморската художествена школа“, термин, въведен през 1923 г...

публикувано на 15.07.24 в 13:51