Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Разминаване

Снимка: Архив

Аудио файлът е със субтитри

Може да звучи невероятно, но в Сантос срещнах Христос. Днес си спомних. На една от уличките в центъра, близо до площад „Независимост”, докато бодро вървях с карта в ръка и се опитвах да открия хотела, Христос ме спря с блага усмивка и мило ме попита:


- Имате ли нужда от помощ?


Кротките му сини очи внимателно се взираха в мен. Беше много слаб, с изпито лице. Белите му дрехи допълваха чувството за кристална чистота...

Той беше едно от първите ми впечатления от Сантос.

Като всеки предпазлив турист, аз побързах да му благодаря за любезното упътване и да притичам на отсрещния тротоар към рецепцията на хотела, който се оказа на няколко крачки. С крайчеца на окото си забелязах как кротичко ме гледа, сякаш разочарован от нелепото ми отношение.

Човек не бива да се разминава с Христос по този начин. Трябва да е по-внимателен към съдбовните срещи в живота си...

Днес съжалявам, че бях мнителна. През следващите няколко дни в Сантос срещнахме и други мили хора, които с готовност ни подаряваха време и внимание, но Христос...


Той беше друго нещо.


Връщам лентата назад и имам чувството, че го мернах още на автогарата. Само че тогава слязохме от автобуса, обедното слънце ни грабна и отмести настрана изпития добродушен образ. Бяхме изморени от взиране през прозореца – пътят от Сао Паоло се оказа много красив. Попивахме с поглед всяка подробност от пейзажа, за да има спомени в моменти като днешния, така че щом слязохме на автогарата, първото от което се нуждаехме, беше чаша силно кафе.

Така обърнах гръб на Христос, защото човек, улисан в незначителни подробности, често пропуска важните неща и хора.

На следващия ден отново го зърнах някъде около площада. Явно плажът не беше неговото място. Може би хората в центъра и по заведенията имат по-голяма нужда от спасение...

Защото животът в Сантос не си даваше и минута покой. Нямаше време да поспи, да почине, да се кротне поне за малко. По цяла вечер хора се събираха по заведенията, танцуваха без край. Смеховете им съживяваха тъмните улици, а нощите им бързо и ярко преливаха в изгреви. Крайбрежната алея, красива и подредена като в картина, кротичко наблюдаваше този безкраен празник.


Не зная дали само аз го кръстих Христос. Не всички и не във всеки момент са готови да различат някого. Не посмях да го снимам, така че го имам единствено в спомен. Беше благ и всеопрощаващ. Често съм се питала какво всъщност искаше да науча, когато ми предложи помощта си. Никога няма да узная. Изплаших се и в онзи странен миг много исках да вярвам, че става дума единствено за отговор на туристически въпрос.

Дали е искал да видя нещо по-важно? Друга посока, друго място, друго решение? Страхувах се да си призная, че е така.


В дните преди Великден се сещам за него. Мисля за това как се разминават хора, значения, думи, намерения. И често причината е в собствения ни страх. Стискаме здраво очи и продължаваме да играем на криеница със себе си.

Сигурно затова ги има тези дни на тишина, размисъл и преформулиране.

Дните преди Великден.

Пречистваме душите си от товара на ограничения, заблуди, предразсъдъци и грешки.

За да е леко, светло и красиво новото начало, което предстои да положим.

Дали ако отида в Сантос отново ще срещна Христос?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретрограден Меркурий от 5 август проваля сделки, ваканции и връзки

От пети август започва Ретрограден Меркурий . Всички говорят за него и му приписват всякакви житейски неудачи - от счупен мобилен телефон до разпад на любовта. Малцина обаче знаят какво наистина представлява Ретроградният Меркурий. Това е астрономическо явление , при което възниква илюзията за движение на планетата Меркурий в обратна посока. Това..

публикувано на 04.08.24 в 09:41
Света Евдокия

Православната църква почита Света Евдокия Персийска

Православната църква почита на 4 август Света Преподобна мъченица Евдокия-Персийска. Света Евдокия живяла в Персия около 363 година. Затова я наричат Персийска. И тя била подложена на мъчения, но не се отказала от християнството. Затова пострадала мъченически. Името й произхожда от гръцки и означава:..

публикувано на 04.08.24 в 09:24

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с четвърто издание във Варна

На 3 август, неделя, от 11 до 19 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

обновено на 03.08.24 в 15:30

Във Варна откриха 15-ата "Алея на книгата"

15-ото издание на "Алея на книгата" беше официално открито във Варна. Кметът на морската столица Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева дадоха начало на събитието, което ще продължи до 11 август на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  "Алея на..

публикувано на 02.08.24 в 18:58

Отбелязваме Илинден по стар стил

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 09:41

Изложбата "Разкази от злато и сребро" от днес в Балчик

От днес до 14 октомври в Каменната зала на Двореца в Балчик е достъпна богата и много различна изложба, създадена да допълни събитията по отбелязването на 100-годишнината от началото на построяването на Двореца - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург, съобщават домакините от Държавния културен институт Представената в Каменна..

публикувано на 01.08.24 в 16:00

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас. Ръководството на Министерството на земеделието и..

публикувано на 01.08.24 в 12:45