Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Балчик все още се бавят с подаването на документи за безплатно саниране

2
Снимка: Румен Сарандев

Нито едно сдружение на собствениците до момента не е подало пълния пакет документи, необходими за кандидатстване по процедурата за саниране на жилищни блокове, съобщиха от балчишката администрация. Припомням, че срокът за това бе удължен до 10 май. Желаещите могат да се запознаят с процедурата. Насоките за кандидатстване и приложенията към тях на сайта на Министерство на регионалното развитие и благоустройството: www.mrrb.bg- раздела Проекти по НПВУ (Национален план за възстановяване и устойчивост) - Процедури по НПВУ, както и на сайта на Община Балчик (www.balchik.bg) в секция "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап I".

Първо и най-важно изискване е собствениците на жилища в сградата да се обединят, а колкото по-големи и стари са блоковете, толкова се увеличава шансът за финансиране.

На проведената по-рано тази година разяснителна среща бе проявен голям интерес към безвъзмездното финансиране за саниране. Към днешна дата все още се консултират за подготовката на документите и провеждат събранията на собствениците, коментираха от ресорния отдел в администрацията, където се приемат заявленията.

Припомням, че във връзка с програмата за безвъзмездно обновяване на жилищния фонд, Община Балчик ще отпуска безлихвен заем на сдруженията в многофамилните сгради, които искат да кандидатстват, да подготвят предварителната документация. Местният парламент даде разрешение за тази цел да бъдат осигурени близо 800 хиляди лева.

Потенциалните бенефициенти в Балчик - многофамилните сгради, проектирани преди 26 април 1999 година, са общо 60 с 1713 жилища и застроена площ близо 123 хиляди кв. м. Подготвителните разходи са за технически паспорт и енергийно обследване, като допустимият размер за изготвянето им е 6,28 лв. за кв. м. При одобрено проектно предложение предоставените средства ще се възстановяват на Общината от полученото финансиране по процедурата. А в случай че кандидатстващата сграда не бъде одобрена, срокът да бъдат върнати парите е до 12 месеца от влизането в сила на отказа.

Общината като партньор ще заеме средства на одобрени сдружения, чиито собственици на повече от 95 на сто идеални части членуват и са подкрепили изпълнението на проекта на общото събрание. Друго условие е да кандидатства цяла сграда, а не отделни секции, както и 100 процента от собствениците да са подписали декларации за готовност за осигуряване на достъп до самостоятелните им обекти. Сдруженията ще трябва да представят оферта или сключен договор с лицензирано дружество за извършване на дейностите. Основните допустими инвестиции са за подмяна на дограма, ремонт на покрив, изолация.

Кандидатстването от страна на водещия партньор (Община Балчик) се осъществява изцяло по електронен път чрез информационната система в срок до 31. 05. 2023 г.

Чуйте повече в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ето кои са ключовите лица в новата ЕК

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще разпредели длъжностите в новия си екип на 17 септември. Страните от ЕС се надяват избраните от тях кандидати за еврокомисари да заемат престижни постове. Ето някои от ключовите фигури, които ще влязат в състава за втория 5-годишен..

публикувано на 17.09.24 в 07:51

ИАМА организира учение във Варна

Изпълнителна агенция "Морската администрация" организира учение във Варна. То е в изпълнение на Националния план за търсене и спасяване в Българския морски отговорен район за търсене и спасяване, съобщиха от ИАМА.  В реална среда и в реално време ще се тества координацията при спасителна операция по море, медицинска евакуация и оказване на..

публикувано на 17.09.24 в 07:44

НС ще обсъди отлагане на новата такса "Смет"

На извънредно заседание днес парламентът ще обсъди дали да бъде отложена с 1 година новата методика за определяне на такса смет. Ако предложението бъде прието, вместо 1 януари 2025, тя ще влезе в сила от 1 януари 2026 г.. В програмата на депутатите са включени и две изслушвания на министри.  Предложението за отлагане с година на новия..

публикувано на 17.09.24 в 07:25

Ветровито с променлива облачност

Температурите на въздуха в Източна България и край морето измерени в 6.00 часа тази сутрин -  в  Русе е 10 градуса, 11 градуса е в Добрич, по 12 в Разград и Шумен, 13 в Силистра и Шабла. 14 градуса е в Карнобат, 15 във Варна, 16 на нос Калиакра, в Бургас и Ахтопол, 17 на нос Емине. Силен дъжд е валял в Ахтопол около полунощ и количествата..

публикувано на 17.09.24 в 05:56

Адресите без ток

На 17.09.2024, от 9:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Царевци, с. Бързица и с. Нова шипка. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 9:00 до 11:00, от 15:00 до 17:00, в районите на с. Цонево, с. Величково, с...

публикувано на 17.09.24 в 05:00

Земетресение с магнитут от 5,2 във Вранча. Усетено е в Добрич

Земетресение с магнитут от 5,2 по скалата на Рихтер е регистрирано в областта Вранча в Румъния в 17:40 часа, информира "Нова телевизия".  Потребители в социалните мрежи съобщават, че труса е усетен слабо от живеещите по високите етажи на блокове в редица български градове, сред които Русе и Добрич. Земетресението е усетено в Молдова и..

публикувано на 16.09.24 в 18:06

Кап. Александър Илиев е временният директор на Морската администрация в Бургас

Кап. Александър Илиев е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на Изпълнителната агенция "Морска администрация" в Бургас. Той сменя на поста кап. Живко Петров, който е новият заместник-министър на транспорта и съобщенията с ресор "Воден транспорт". Александър Илиев досега изпълняваше длъжността заместник-директор в агенцията. Кап. Живко..

публикувано на 16.09.24 в 17:02