Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 300 лева на квадрат за одобрените сгради за саниране в Балчик

2
Снимка: Румен Сарандев

Заявления за участие от страна на Сдруженията на собствениците до Община Балчик за саниране се подават не по-късно от 16:30 часа на 10.05.2023 г., напомнят от балчишката администрация. Желаещите могат да се запознаят с процедурата и насоките на сайта на Общината и на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

До момента нито една сграда не е подала изискваната документация, но най-активен е блок № 16 в ЖК „Балик“ и е на път да завърши всички стъпки. С намерение да сторят това са и блоковете 14-и и 15-и. Не така стоят нещата при останалите, заявили интерес по-рано.

Сбъдват се песимистичните прогнози на Красимир Сребков – един от домоуправителите в блок № 9. „Това, че трябва да се съберем и да свършим нещо заедно, се оказва проблем. Всички искат, но организацията на повече от двама души е трудна работа“ – заяви той. На проведените събрания не са успели да изберат управител на сдружението, нито да разкрият банкова сметка. Причините: на по-възрастните със свободно време не им се занимава, младите са заети, други са извън страната, трети не разполагат със средства, а има и такива, извършили вече ремонти, които не желаят отново да си го причиняват.

На война не ми се тръгва“ – коментира Митко Митков, избран и заел се, с голям ентусиазъм в началото, с отговорната задача да обедини двата входа на блок №6. След отделеното време и средства да извади и подготви всички нужни документи, да намери фирма, която да изготви техническата документация срещу 5 лева на квадрат, и използването на формула, която справедливо да разпредели сумите за всяко жилище според квадратурата, консултации с адвокат, който е потвърдил, че документите са изрядни, днес вече се отказва. Причината – собствениците на един от общо 30-те апартамента в сградата, строена 1973-4 год., не предоставят данни и не осъществяват контакт. Въпросният апартамент трябва да плати за технически паспорт 348 лева, като за останалите сумите са между 260 и 520 лв., за да съберат общо 11 154 лв. за площ от 2248 кв.м в 6-етажния блок.

Митко Митков е готов да окаже помощ на други, които са се обединили успешно и са готови да преборят бюрокрацията за безвъзмездното саниране. Двата блока, които вече го направиха в предходна програма, са доволни. Сегашната отпуска до 300 лева с ДДС на квадрат за строителството, а Общината се ангажира с осигуряването на безлихвен заем за подготвителните разходи, които се възстановяват при одобрение – а именно до 6,28 лева/кв.м за технически паспорт и енергийно обследване.

По­тен­циал­ни­те бе­не­фи­циен­ти в Бал­чик - мно­го­фа­мил­ни­те сгра­ди, проек­ти­ра­ни пре­ди 26 ап­рил 1999 го­ди­на, са об­що 60 с 1713 жи­ли­ща и зас­трое­на площ бли­зо 123 хи­ля­ди кв. м.

Вторият етап на програмата – през втората половина на тази година, ще започне след изтичането на първия в края на месец май, но ще покрива 80% от допустимите разходи.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спира дейността на пунктовете за технически прегледи, които не са се свързали с Автомобилна администрация

От понеделник, 22 юли 2024 г., ще бъде преустановена дейността на пунктовете за технически прегледи, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване (газоанализатор, димомер и спирачен стенд) със системата на ИА „Автомобилна администрация“ (ИААА). До момента 964 пункта вече предават данните автоматично, 8 са частично свързани, а 96 все още..

публикувано на 21.07.24 в 12:14

Фекални води са залели подлеза на спирка „Акациите"

Заради запушена канализационна тръба от квартал „Чайка“ във Варна фекални води са залели подлеза на спирка „Акациите“-сигнализираха граждани. Аварията е отстранена от ВИК, но подлезът е все още мръсен, а през него минават хора, установи проверка на място. Заместник-кметът по обществен ред и сигурност в общината Илия Коев каза, че е..

публикувано на 21.07.24 в 12:04

Онлайн услугите на Wizz Air вече са достъпни

 Авиокомпанията съобщава, че системите вече функционират нормално. Въпреки че причината за смущенията е извън контрола на Wizz Air, клиентите, чиито полети са били отменени, ще получат автоматично възстановяване на 120% от сумата в кредити WIZZ в рамките на 24 часа след заминаването на планирания полет. Ако пътниците предпочитат да направят нова..

публикувано на 21.07.24 в 12:00

Заради Олимпиадата забраниха дъвките на френските полицаи

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен забрани на полицаите да дъвчат дъвка по време на дежурство по време на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., съобщава изданието „Соар“. „Не дъвчете дъвка, не гледайте мобилния си телефон, обръщайте се към хората официално и запазете спокойствие при..

публикувано на 21.07.24 в 09:40

Четири хеликоптера и два самолета ще се включат в гасенето на пожара край Воден

Общо четири хеликоптера и два самолета ще се включат в гасенето на пожара край..

публикувано на 21.07.24 в 09:26
Ираклион

Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер е регистрирано тази сутрин в 07:01 ч. местно време на 76 км югозападно от Палайохора, Гърция. Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC) съобщи за сеизмичното явление малко след настъпването му...

публикувано на 21.07.24 в 09:18
Снимката е илюстративна

Затварят част от улицата към Морска гара за шест часа в неделя

Част ул. „Вълноломна“ - от кръстовището с бул. „Приморски“ до паркинга на пристанищната зона, ще бъде затворена за движение на автомобили в неделя - 21 юли, от 17:30 ч. до 24:00 ч. Причината е провеждане на музикален концерт на Южния плаж. Водачите на МПС, посещаващи търговските обекти на свободната пристанищна зона и в сградата на Морска гара, могат..

обновено на 21.07.24 в 09:14