Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Собственикът на заседналия кораб: Във Варна няма функциониращо рибарско пристанище

Снимка: Сияна Спиридонова

Във Варна няма функциониращо рибарско пристанище. Искаме да знаем къде да застанем, да си вържем корабите и да имаме възможност да работим. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна Емил Милев, председател на рибарското сдружение "Черноморски изгрев" и собственик на кораба "Барбун", заседнал по-рано днес на влизане в рибарско пристанище "Карантината".

По думите на Милев са били проведени разговори с представители на Община Варна в търсене на решение къде да застанат корабите, след като се налага ремонт на пристанище "Варна". "Единствено от тях получаваме наистина помощ и разбиране, че трябва да се намери решение. Пристанището беше удълбочено и бе върнато към проектните дълбочини. Картата, която получихме, показа, че корабът може да влезе. Направихме днес опит с надеждата, че ще има къде да застанат нашите кораби, но неуспешен, за което съжаляваме. Никой от собствениците не иска да си жертва кораба и да рискува в такава ситуация. Дали днес е имало отлив или наноси, събрани за една седмица - може би ще се докаже, ако има разследване", допълни Милев.

Аспаруховият плаж е един от най-плитките плажове в района. Подходящ ли е обаче за пристанище? "По принцип мястото е удачно от икономическа гледна точка - малки преходи, малки разходи за корабособствениците. Като място е идеално. Но проблемът с наносите се знаеше още от самото му проектиране. Тогава не се взе под внимание мнението на рибарите, че две греди, сложени в плажа, след два дни са затрупани от пясъка. Грешка в проектирането - ако има вал или защитна стена западно, където се завърта течението, пристанището ще може да се използва и ще бъде функционално", каза още собственикът на заседналия кораб.

Според него, въпреки че Варна е най-големият град на север и морска столица на България, се оказва, че "няма къде да спираме". Държавата е тази, която трябва да намери решение на проблема, категоричен е Милев.

От законова гледна точка във Варна в момента няма узаконено рибарско пристанище, допълни той. "От двете, които оперира Община Варна - "Карантината" и "Аспарухово", едното е невъзможно да се използва заради дълбочината, а за второто чакаме един авариен спешен ремонт, за който бюрокрацията е огромна", посочи той и акцентира: "Общината прави всичко възможно да го ремонтира, искрено се надяваме скоро да можем да го използваме и да си разтоварваме уловите".

На 4 май рибарските сдружения в региона имат среща в Областната администрация в търсене на решение на проблемите на бранша."Трябва да намерим решение за всяка една лодкостоянка - всичко зависи от държавата", каза за финал Милев.

Целия разговор с Емил Милев, председател на рибарското сдружение "Черноморски изгрев" и собственик на кораба "Барбун", чуйте в звуковия файл:По публикацията работи: Олга Карова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студена и облачна събота

Днес облачността ще е по-чесно значителна, а на отделни места не са изключени слаби ръмежи. Ще духа слаб до умерен, по крайбрежието поривист вятър от север-северозапад. Максимални температури между 1° и 6°, за Варна около 4°. Вълнението на морето 3-4 бала. Температура на морската вода 9°-11°. Изгрев на Слънцето за Варна в 7 часа и 27 минути,..

публикувано на 09.12.23 в 07:20

Радио Варна на 89 години!

9 декември 1934 година. С концерт, излъчен от днешната сграда на театъра, започва на средни вълни редовната програма на първото българско радио - Радио Варна . Началото е поставено една година по-рано от ученика във варненската мъжка гимназия Димитър Кулев, който с помощта на своя учител по физика успява да сглоби любителски..

публикувано на 09.12.23 в 07:17

Община Варна поиска над 1 300 000 лева компенсация за щетите от бедствието

Кризисният щаб на Община Варна реши да поиска малко над 1.3 млн. лв. от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Средствата са за справяне с последиците от ураганното бедствие от 18-19 ноември. На заседание на кризисния щаб бяха гласувани окончателните количества извънредни ремонтно-аварийни дейности и..

публикувано на 08.12.23 в 18:11

Затварят две кръгови кръстовища през почивните дни заради ремонта на ул. "Девня"

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности на бул. „Девня“, от 08:00 часа на 09.12.2023 г., събота, до 20:00 часа на 10.12.2023 г. неделя, ще бъде затворено за движение на автомобили кръговoтo кръстовище до ЖП Гара – Варна и кръговoтo кръстовище до бившия завод "Корабно машиностроене" (изхода от Аспарухов мост към бул. „Девня“). Достъпът..

публикувано на 08.12.23 в 18:03

ВАС ще решава за касиране на изборите в община Каварна

Върховният административен съд ще решава дали да потвърди становището на съда в Добрич за касиране на изборите за общински съветници в община Каварна. Касационната жалба е била подадена от един от общинските съветници Елена Тодорова от листата на ГЕРБ/СДС. Делото в Административния съд в Добрич започна по жалби на Местната коалиция Българска прогресивна..

публикувано на 08.12.23 в 15:52

Ще си партнираме с общини от Североизтока по важни проекти

Североизточният район трябва да се развива интензивно, а общините в него да си сътрудничат в реализацията на важни проекти, особено инфраструктурни и икономически, а не да се конкурират.  Това заяви кметът на Варна Благомир Коцев на среща с кметовете на Шумен, Разград, Търговище и Силистра.  Имаме огромното желание Варна да развие индустриална зона,..

публикувано на 08.12.23 в 15:21

Балчик се рекламира в Германия и Скандинавия

По програмата за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в черноморските общини в Република България, финансирана от Министерството на туризма, Балчик ще кандидатства с две проектни предложения - за реклама в Германия и Скандинавия.  В Германия Балчик ще се рекламира като разнообразна дестинация - за морски и здравен туризъм,..

обновено на 08.12.23 в 14:17