Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Дневникът на Влади Анастасов"

2
Снимка: Държавна опера Варна

На сцена Ротонда, по повод 75-годишния юбилей на Държавна опера Варна, ще се състои премиерата на мемоарната книга на Влади Атанасов (1947-2022), на дългогодишен диригент в културната институция.

"Дневникът на Влади Анастасов" ще бъде представен от Виолета Тончева днес, 28 април, от 17 часа.

Маестро Влади Анастасов (21.09.1928, Варна - 09.10.2005, Варна), завършва Втора мъжка гимназия и Държавното музикално училище с цигулка. Още като ученик се изявява като диригент, свири в първия Държавен симфоничен оркестър на Варна. Следва в Държавната музикална академия в София, откъдето е изпратен за 2 години да учи Дирижиране в Пражката музикална консерватория. След завръщането си в България, завършва ДМА в диригентския клас на проф. Асен Димитров.




От 1968 г. е свързан с Варненската опера, за която работи в продължение на близо 20 години, като е бил за кратко и неин директор. Тук маестро Влади Анастасов се изгражда като едно от големите имена в българската диригентска школа. Поколения музиканти и оперни певци, израснали под диригентската му палка, пренасят отвъд хребета на времето неговите уроци и високия му музикален вкус.

"Баща ми дирижираше музика от различни жанрове – симфонична, оперна, оперетна, особено му допадаше балетната музика. С тогавашния балетен състав, в сътрудничество с дългогодишните хореографи на Варненската опера, известното семейство Йорданови, той постави редица балетни творби. Балетът „Спартак“ от Хачатурян например беше за него изключително преживяване. От оперните композитори предпочиташе Пучини, харесваше също Верди и създаде на варненска сцена много постановки по негови творби. Държеше на българските заглавия в репертоара както в симфоничната, така и в оперната програма. Поставяше произведения от Парашкев Хаджиев и Красимир Кюркчийски, контактуваше с Панчо Владигеров, когото много ценеше", разказва Антония Маркова, която е съставител на мемоарната книга на именития си баща "Дневникът на Влади Анастасов", с подзаглавие "Размисли за човечността, политиката, обществото и личностите в моя живот".


По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев: Не можем да правим филми, които само тровят хората и ги отчайват

Има един много важен фактор - колкото и да е драматичен филмът, колкото и да е силно значението му, колкото и да е интелектуален, филмът трябва да достигне по-широка публика. Филмът трябва да има занимателен елемент. Не можем да правим филми, които само да тровят хората и да ги отчайват. Това каза режисьорът Момчил Карамитев, който е председател на..

обновено на 27.08.24 в 19:09

За пореден 17-и път прелетните птици в изкуството спират своя полет в Балчик

От 9 до 15 септември Белият град е отново домакин на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа понтика“. И в 17-ото му издание художници, музиканти, театрали, фотографи, кинодейци, представят своите професионални търсения, които осяват целия град с изложби, театрални представления, концерти, кинопрожекции. Във форума участват артисти от..

публикувано на 27.08.24 в 17:41

"Отражения" - новият сингъл на SoulFever

SoulFever е една от най-активните групи на варненската сцена. Съставът ѝ включва Габриела Георгиева - вокали, Веселина Пейкова - вокали и пиано, Йордан Къртиков - китара, Иво Въндев - китара, Диян Цветанов - бас, и Пламен Божков - барабани. Музикантите изпращат силно лято с участия на няколко фестивала във Варна и в други български..

публикувано на 27.08.24 в 11:23

Полската режисьорка Кинга Дембска: Обичам да показвам различни гледни точки, както и да добавям хумор

Последният си филм "Празник на огъня" представи полската режисьорка Кинга Дембска по време на фестивала "Любовта е лудост". Лентата е екранизация по едноименния роман на Якуб Малецки, в който се проследява живота на двете сестри Настка, която страда от церебрална парализа, и Луция, която е балерина. Дембска споделя, че в книгата са представени трите..

публикувано на 26.08.24 в 17:30

Елена Аначкова с "Пейзажи на ума" във Варна

Още един млад талантлив творец прекрачва прага на Галерия A&G Art Meeting тази година. В един от най-наситените и силни сезони за художественото пространство Анна Халамян и Герхард Хорнман канят скулптора Елена Аначкова за самостоятелна изложба. Откриването е на 28 август, сряда, от 18:30. Мотото на експозицията е "Пейзажи на..

публикувано на 26.08.24 в 16:04

В последната седмица на август няколко изложби намират място в изложбените пространства на Двореца в Балчик

Красен Бербенков - изложба живопис От края на август до 10 септември художникът представя в зала „Тунела“ на галерия „Тихото гнездо“ 26-ата си самостоятелна изложба. Тя носи името „Вертикални брегове“, чрез нея посетителите се потопят в суровата романтика на отвесните скали, в настроенията на брега и морето, в енергията на пространството и..

публикувано на 26.08.24 в 14:00

Еколагер в Езерец: обучение по пчеларство за млади природозащитници

Сдружение „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ организира еколагер в с. Езерец, община Шабла,от 29 август до 1 септември. Около 10 педагози, аниматори, еколози и младежи ще се обучават да изработват сламен кошер, ще участват в практически пчеларски дейности и ще видят отблизо какви са необходимите грижи за отглеждането на..

публикувано на 23.08.24 в 10:02