Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гърдев: Войната в Украйна и отношенията с Китай ще са основните теми в кампанията за следващия президент на САЩ

Снимка: Иван Русланов

През седмицата, американският президент Джо Байдън обяви официално, че ще се кандидатира за втори мандат. Той става най-възрастният кандидат за президент - на 80-годишна възраст. Девизът на кампанията му ще бъде "Нека да довършим работата".

Ако спечели втори мандат, той ще навърши 86 години в края му. През февруари медицински преглед установи, че Байдън може да изпълнява задълженията си, въпреки възрастта. Проучване на NBC от уикенда показва, че 70% от американците, както и 51% от демократите смятат, че той не трябва да се кандидатира. Очаква се в хода на кампанията да има акцент именно върху напредналата му възраст. Възможно ли е, това съмнение да е ключово в предизборната надпревара?

"Джо Байдън е изключително обигран политик. Това не е просто клише. Той е работил само това през целия си живот и абсолютно нищо друго." Това каза за обзорното предаване на Радио Варна "Позиция" бившия председател на парламентарната комисия по външна политика в 46-тото Народно събрание, Димитър Гърдев. "Той е бил само в парламента на САЩ. Става сенатор съвсем млад, на косъм от конституционната възраст, навършил е 24 години седмица преди да се закълне."

 Неговата експертиза е политиката. Защо казвам това? След като си се задържал толкова дълго във високата политика, значи си умел, правиш го добре.

- Неговият очакван опонент, Доналд Тръмп е точно обратното, професионалното му битие е диаметрално противоположно на действащия американски президент.

Така е и мисля, че това също ще бъде използвано в предизборната кампания. По време на която между другото, и това е характерно за САЩ, дава възможност всеки един от кандидатите да се срещне лично с около 100 000 души, там където живеят, работят, гласуват. Това създава видимост, лично усещане в избирателя, а и е един вид тест за кандидатите. Възрастта, самата надпревара, ще бъде една проверка, един маркер за това в каква кондиция са надпреварващите се, до колко те имат възможност да са активни и да са постоянно в този ритъм, това ежедневие на усилена кампания. Спомняте си, как Хилъри Клинтън не издържа на темпото, чисто физически, по време на нейната кампания преди 7-8 години.

- Безспорно, предизборните кампании в САЩ се различават много от това което сме свикнали да наблюдаваме като процес в Европа. Много по натоварена, динамична, на открити пространства, в зали и по скоро приличат на рок концерти.

Така е, прилича повече на шоу, но и прави кампанията по истинска. У нас ако сравним, не може да накараме политиците да се явят на един финален дебат. Остава усещането за криене, със заучени интервюта, медийни екипи които говорят вместо самия кандидат. Което, според мен води и до ниската избирателна активност, защото избирателя не се чувства съпричастен. В САЩ, цялото това шоу те ангажира, кара те да прочетеш програмите и да гласуваш.

- Как ще повлияят нагласите в обществото към този момент. Изследване на GALLUP показва, спад в подкрепата на действащия президент, едва 37 на сто го подкрепят, а близо 60% са недоволни от управлението на щатите?

Винаги е така. Най – високите нива са около 41-42%. Доналд Тръмп беше този с високите проценти на одобрение. Всяка употреба на власт предизвиква въпроси, предизвиква критики. Властта решава огромен набор от проблеми. Но това не е показател, че надпреварата е предварително предрешена. Такива съотношения са нормални. Ако направим ретроспекция на предишни президенти, горе долу процентите на одобрение са същите.

- А като говорим за това, че политиката решава множество проблеми, икономиката ли ще бъде водеща в тези избори, за това кого американците ще подкрепят. Имайки предвид, че американския избирател винаги на първо място поставя случващото се вътре в страната, а не външната политика?

Така е, икономиката винаги ще присъства в дебатите, но сега, много сериозно влияние ще има и външната политика. Президентът по Конституция отговаря само за това, лично, персонално. Външна политика и политика за сигурност и отбрана. Като гледаме как се конструират позициите и на републиканците и на демократите, знаете, след междинните избори, републиканците получиха минимална преднина и веднага беше поставен въпроса за подкрепата на Украйна. Така че, войната в Украйна ще присъства изключително силно в тази кампания. Защото дори локален успех на украинската страна ще затвърди позициите на Байдън. Защото подкрепата за Украйна е колосална. И обратното, ако украинците претърпят поражение и нямат възможност за друга голяма контраофанзива, за каквато се говори в момента, ще се отрази в негативен план за президента. Обстановката в Украйна пряко ще влияе на изборите. Президентът Байдън лично е ангажиран в този конфликт, достатъчно е да си припомним ролята му по време на Майдана, като действащ вицепрезидент, личната ангажираност и на сина му Хънтър в Украйна.

Другата външнополитическа тема която ще бъде важна за тези президентски избор е за отношенията с Китай.

Доналд Тръмп и Джо Байдън

- Да, между другото, като споменаваме тези външнополитически теми, трябва да кажем, че те пряко се отразяват на икономиката на САЩ. Украйна сеползва с безпрецедентна финансова подкрепа, а конфликтът с Китай е не само около Тайван, но преди всичко икономически.

Напълно сте прав и ще припомня, че Доналд Тръмп пръв фактически, започна тази политика на укротяване, нивелиране на дисбалансите в отношенията на двете страни. Няма как да не го изкара като аргумент в предизборната надпревара. Че Китай представлява заплаха за американската икономика и за американската хегемония. Тази политика, в интерес на истината доведе до намаляване на търговския дисбаланс между САЩ и Китай с около 100 милиарда. Той пак е огромен, но сто милиарда са ¼ от сегашното състояние. Да си припомним и, че в предишната кампания, Байдън беше посочен с пръст като човек на китайците

(цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30