Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис, с която художникът Анатолий Станкулов гостува в Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“.

Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в изложби, над 150 илюстрации в книги и над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина, със солидно образование, подчерта на откриването ръководителят на галерията Радостина Енчева със заявка художникът да продължи представянията си тук.

Анатолий Станкулов идва всяко лято в Балчик от 1984-а. На 40-ата година е радостен, че излага в тази красива бяла сграда своите творения, както се шегува „на нормални цени за нормални хора“. Художникът бе признателен на присъстващите: „Изкуството е самотно занимание. И в него няма никакъв смисъл, освен ако не бъде споделено с други хора. Вие осмислихте моето самотно занимание, за което благодаря. По начало всяка една дейност няма смисъл, ако не бъде споделена с хората“. Защо „Там, някъде зад къщите, е морето“? „Защото в живота си ходим на сто места, допускаме грешки, имаме успехи, побеляват ни косите, деца се раждат, а морето винаги ни чака тук, някъде зад всички проблеми. Чака нашето идване да го видим. И се радвам, че този път го виждам с изложба“ – благодари за поканата на домакините авторът.

 До 25 юни в галерия „Тихото гнездо“ на Двореца – Балчик продължава четвъртата му благотворителна изложба „100 живописни миниатюри“ , съвместна с приятели, чиято цел е да подпомага талантливи млади художници.

Тя е част от Националната благотворителна платформа „Изкуство в помощ на изкуството“ и обединява усилията на едни от най-значимите съвременни български автори в областта на визуалните изкуства в България и главно на преподаватели от висшите училища по изкуствата, които даряват свои картини, за да подкрепят бъдещото поколение творци. Със събраните средства от продажбата на творбите е създаден Годишен фонд за изкуство към Фондацията за подпомагане на талантливи ученици и студенти.

Той е доволен от резултата, направени са откупки, които ще подпомогнат още няколко студенти.

„Имаше бум на покупки в Балчик, предишната ни беше в София с много добър успех. След 25 юни заминаваме за Бургас, а на 1 ноември откриваме в Шумен. Имаме трима стипендианти, на които поемаме държавни, семестриални такси, материали, тази година ще добавим още хора. При нас не се кандидатства, а самите преподаватели си избират на кого да помогнат, защото познават совите ученици.

Мило е, защото големи имена, самите професори, подаряват своя труд за издръжка на студентите“ – разказа Станкулов. 

Анатолий Станкулов е роден на 9.12.1956 г. в Русе. Завършва своето средно образование в родния си град в Техникума по строителство и архитектура , специалност "Архитектура", след което учи и завършва Лесотехнически университет - София, специалност "Ландшафтна архитектура". Успоредно изучава "Илюстрация и оформление на книгата" в Националната художествена академия. Има и следдипломна квалификация по журналистика от "Университет по архитектура, строителство и геодезия". С многогодишен опит в сферата на изкуството. От 1983 г.до 1990 г. работи като художник в редица издания на ежедневния и периодичен печат. От 1990 г. до 1994 г. е издател и главен редактор на хумористично-сатиричното списание "ШУТ".От 1994 г. до 2003 г. е директор на Рекламно-издателска агенция "Талия". От 2003 г. досега е артистичен директор на фондация "Имеон-Балкани". Участвал е в над 600 изложби за живопис и карикатура у нас и в целия свят. Илюстрирал е над 150 книги за различни български издателства. Негови творби са част от държавни и частни колекции в България, САЩ, Португалия, Германия, Австрия, Япония, Италия, Израел, Гърция, Корея, Русия, Украйна, Швеция, Холандия, Китай, Уругвай и др. Член на Съюза на българските художници, член на Съюза на българските журналисти, член и президент за България на Европейската федерация на карикатуристите FECO, член на Българското дипломатическо дружество. Реализирал е самостоятелни изложби освен на редица места у нас, но и по света - в Украйна,САЩ, Франция, Испания, Сърбия, Китай, Германия.

Чуйте повече в звуковия файл:
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30