Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис, с която художникът Анатолий Станкулов гостува в Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“.

Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в изложби, над 150 илюстрации в книги и над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина, със солидно образование, подчерта на откриването ръководителят на галерията Радостина Енчева със заявка художникът да продължи представянията си тук.

Анатолий Станкулов идва всяко лято в Балчик от 1984-а. На 40-ата година е радостен, че излага в тази красива бяла сграда своите творения, както се шегува „на нормални цени за нормални хора“. Художникът бе признателен на присъстващите: „Изкуството е самотно занимание. И в него няма никакъв смисъл, освен ако не бъде споделено с други хора. Вие осмислихте моето самотно занимание, за което благодаря. По начало всяка една дейност няма смисъл, ако не бъде споделена с хората“. Защо „Там, някъде зад къщите, е морето“? „Защото в живота си ходим на сто места, допускаме грешки, имаме успехи, побеляват ни косите, деца се раждат, а морето винаги ни чака тук, някъде зад всички проблеми. Чака нашето идване да го видим. И се радвам, че този път го виждам с изложба“ – благодари за поканата на домакините авторът.

 До 25 юни в галерия „Тихото гнездо“ на Двореца – Балчик продължава четвъртата му благотворителна изложба „100 живописни миниатюри“ , съвместна с приятели, чиято цел е да подпомага талантливи млади художници.

Тя е част от Националната благотворителна платформа „Изкуство в помощ на изкуството“ и обединява усилията на едни от най-значимите съвременни български автори в областта на визуалните изкуства в България и главно на преподаватели от висшите училища по изкуствата, които даряват свои картини, за да подкрепят бъдещото поколение творци. Със събраните средства от продажбата на творбите е създаден Годишен фонд за изкуство към Фондацията за подпомагане на талантливи ученици и студенти.

Той е доволен от резултата, направени са откупки, които ще подпомогнат още няколко студенти.

„Имаше бум на покупки в Балчик, предишната ни беше в София с много добър успех. След 25 юни заминаваме за Бургас, а на 1 ноември откриваме в Шумен. Имаме трима стипендианти, на които поемаме държавни, семестриални такси, материали, тази година ще добавим още хора. При нас не се кандидатства, а самите преподаватели си избират на кого да помогнат, защото познават совите ученици.

Мило е, защото големи имена, самите професори, подаряват своя труд за издръжка на студентите“ – разказа Станкулов. 

Анатолий Станкулов е роден на 9.12.1956 г. в Русе. Завършва своето средно образование в родния си град в Техникума по строителство и архитектура , специалност "Архитектура", след което учи и завършва Лесотехнически университет - София, специалност "Ландшафтна архитектура". Успоредно изучава "Илюстрация и оформление на книгата" в Националната художествена академия. Има и следдипломна квалификация по журналистика от "Университет по архитектура, строителство и геодезия". С многогодишен опит в сферата на изкуството. От 1983 г.до 1990 г. работи като художник в редица издания на ежедневния и периодичен печат. От 1990 г. до 1994 г. е издател и главен редактор на хумористично-сатиричното списание "ШУТ".От 1994 г. до 2003 г. е директор на Рекламно-издателска агенция "Талия". От 2003 г. досега е артистичен директор на фондация "Имеон-Балкани". Участвал е в над 600 изложби за живопис и карикатура у нас и в целия свят. Илюстрирал е над 150 книги за различни български издателства. Негови творби са част от държавни и частни колекции в България, САЩ, Португалия, Германия, Австрия, Япония, Италия, Израел, Гърция, Корея, Русия, Украйна, Швеция, Холандия, Китай, Уругвай и др. Член на Съюза на българските художници, член на Съюза на българските журналисти, член и президент за България на Европейската федерация на карикатуристите FECO, член на Българското дипломатическо дружество. Реализирал е самостоятелни изложби освен на редица места у нас, но и по света - в Украйна,САЩ, Франция, Испания, Сърбия, Китай, Германия.

Чуйте повече в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15