Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимният сезон отбеляза 23% повече туристи в България от рекордните стойности преди пандемията

3
Снимка: БГНЕС

За 2023 бележим и 20% ръст спрямо 2022 от началото на годината. Зимният сезон завършва сблизо 1 950 000 регистрации и изненадващо висок ръст от 23% спрямо предковидния сезон 2019/2020. Това сочат данните от ЕСТИ за периода 1 декември 2022 – 15 април 2023 г. Причината за рекордния ръст от 23% бе удълженият сезон и въпреки липсата на много сняг, хотелиерите бяха изобретателни и предложиха гъвкав подход и нови продукти като балнео и СПА. Това съобщи пресцентърът на Министерство на туризма, като припомня,ч е зимен сезон 2019/2020 приключи на 13 март 2020, заради обявения тогава локдаун, но и при нормални обстоятелства традиционно краят на сезона настъпва след средата на март.

Данни за Великден

По оценки на Министерството на туризма, общият брой туристи, нощуващи в места за настаняване, собствени имоти и еднодневни пътувания, са надхвърлили 300 хиляди за Великденските празници, като от тях над 100 хил. са били в местата за настаняване. Оценките на експертите в Министерството на туризма показват, че приходите от туризъм  по Великденските празници ще надхвърлят 150 млн. лв.

По данни от ЕСТИ, около 65% от туристите за Великден са българи, а около 35% – чужденци, от които най-много са били туристите от съседните страни, от Израел, Германия и др.

Над 30% от пътуванията по Великден са до популярни дестинации за културен и религиозен туризъм, като Пловдив, Велико Търново, Троян, Русе, Трявна. Около 27% от туристите са почивали в посочения период по Черноморието. Интерес има към общините Варна, Несебър, Балчик, Бургас, Поморие. Към Черноморието традиционно за Великден интерес има от румънските туристи.

На трето място с висок интерес е СПА туризмът. Осем от нашите най-известни СПА курорти са предпочетени от около 19% от туристите по Великден.

Ски сезонът е приключил на Великден, но над 8% от туристите са избрали общините с големи ски курорти – Банско, Самоков, Смолян и Чепеларе.

Около 16% от туристите по Великден са избрали различни други дестинации в страната, като това показва колко разнообразни възможности за пътуване и почивка предлага България.

Прогнозите и за летния туризъм у нас са обнадеждаващи: „Данните, които имаме от летищата, са категорични в тази насока – 20% ръст се очаква спрямо полетите през миналата година”, подчерта министър Илин Димитров. По данни на летищните оператори на летище Бургас очакват 6 200 полета за периода май – октомври, като там нискобюджетните линии вече стартираха през март, а летище Варна очаква 4 200 полета. Плановете на Министерството на туризма са да се привлекат български туристи. „Работим активно с бизнеса с фокус върху вътрешния туризъм – културни маршрути, минерални източници, СПА курортите ни. Изключително важно е да имаме широка палитра от продукти”, отбеляза министър Димитров.
По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Алтернативата на гражданите“ свалят доверието си от кмета на Варна

В позиция изпратена до медиите местната коалиция „Алтернативата на гражданите“ от Варна заявява, че към днешна дата, оттегля доверието си от кмета Благомир Коцев. "Търпеливо изчаквахме, поетите от кмета на Варна ангажименти да бъдат спазени - ангажименти към реализирането на работеща инвестиционна политика, завършване на започнатите ремонти,..

публикувано на 04.06.24 в 20:56

Президентът Румен Радев на посещение във Варна и Балчик утре

Президентът Румен Радев ще отбележи Световния ден на околната среда в Балчик с редица инициативи. Фиданки на бяла бреза ще бъдат засадени от държавния глава, кмета на Белия град и ректора на СУ "Св. Климент Охридски".  Събитието се организира съвместно между президентството, СУ и Община Балчик. В него ще участват и министърът  на околната среда и..

публикувано на 04.06.24 в 18:37

Откритият дрон в скалите на Тюленово не е боен

Откритото безпилотно летателно средство в скалите на село Тюленово не е боен дрон. Това установяват специалистите от Военноморските сили след направен оглед на района, отново с дрон. Към намереният апарат няма прикрепен боеприпас, съобщават от ВМС. Проверяват случай на паднал дрон в скалите край село Тюленово Военнослужещи от състава на..

публикувано на 04.06.24 в 18:30

Пожар изпепели последните бараки на бившата циркова площадка

Пожар изпепели последните бараки, намиращи се на терена на бившата циркова площадка. Сигнал за огнения инцидент е подаден към 14,48 часа. Пет паркирани автомобила са били обхванати от пламъците. Няма данни за пострадали, съобщиха за Радио Варна от Областната дирекция на МВР. Районът е силно задимен. Четири екипа на Пожарната във Варна са реагирали..

публикувано на 04.06.24 в 15:29

Токът в Северозапада поевтинява с малко под 1%

Токът в Северозападна България поевтинява с малко под 1%.  За потребителите на "Енерго-Про" цената на електроенергията  пада с 0,9%. Електроенергията за бита ще поскъпне средно с 1,4% от следващия месец, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране, предаде БНР.    Според предложенията най-голямо увеличение се предвижда за абонатите на..

обновено на 04.06.24 в 15:18

Еколози ще следят на терен къде изхвърлят боклука от заведенията

Всички еколози, които работят в Община Варна и районните кметства, да бъдат на терен и да извършват проверки за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Това разпореждане е дал кметът Благомир Коцев на отдела.  Ще се проверява дейността на сметопочистващата фирма, както и нерегламентираното изхвърляне на отпадъци от страна на търговски обекти и..

публикувано на 04.06.24 в 15:08

Варненски ученици записаха историите на хора в старчески дом

Историите на хора, изживяващи дните си в старчески дом, записаха ученици в личен разговор с възрастните дами и господа. Предизвикателството да вземат интервютата беше за осмокласници и деветокласници от Международния френски лицей „Шарл Перо“ във Варна.  Целта е на първо място да не се прекъсва връзката между поколенията , днес децата имат..

публикувано на 04.06.24 в 15:04