Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Далеч от Африка" във Варна

Изложбата “Далеч от Африка” гостува в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Откриването бе на 2 май.  Експозицията ще може да бъде разгледана до 13 май, когато са планирани две събития: от 10,30 ч. - ателие за деца и младежи по улична фотография, и от 16 ч. лекция "Приложен театър в Африка" и разговор с авторите.


Експозицията представя селекция от мащабен проект на двама утвърдени артисти - на професионалния фотограф Атанас Кънев и на театралния режисьор Елена Панайотова. Това е програмата „Артисти за деца“, продуцирана от Фондация "ДЕН ГРИ" и ръководена от Елена Панайотова в Кения (2011- 2017) и България (2002- 2017). 


В този проект са били въвлечени 5000 деца и младежи в риск и 300 артисти от Африка и Европа, обучени от български екип в практиките на приложния театър. През 2016 година програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО, за допринасяне за културно разнообразие в света.


Проектът е подкрепен от Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria, програма "Социално ангажирани изкуства".


Фотографиите отразяват процеса на въвличането на африкански артисти и деца в риск в творчески обучения и създаването на театрални фестивали върху местни легенди и приказки на брега на езерото Виктория в Кения. Включени са и документални кадри от Кения и Занзибар. Изложбата повдига въпроси за ролята на документалната фотография, като популяризира уникален български модел за прилагане на сценични изкуства за социална промяна.



Ако имате 5 минути да опишете това, което сте подготвили, как ще го направите?

Елена Панайотова:

160 фотоса. Тук са май по-малко (смее се). Представяме една Африка, която е извън туристическите маршрути. Работили сме много в общността, свързано с проекта "Артисти за деца", която е една международна програма, която се разработва 6 години в Кения. Това ни позволи да влезем близо до хората, да станем част от тях. Бяхме толкова близо, че да направим интересните снимки, които са много необичайни. Това е една необичайна Африка - красива, жизнерадостна, много бедна, но много щастлива.  

Защо Африка? Тя ли ви откри или решихте, че там ви е мястото?

Атанас Кънев:

Африка беше моята детска мечта. Точно Кения. "Серенгети не трябва да загине" и "Няма място за дивите животни"  - тези книги ги препрочитах. Попивах снимките, а понякога ги и късах, за което се извинявам на библиотеката. Човек трябва да внимава какво мечтае, защото някой ден може да се сбъдне. 

Вие не съжалявате, обаче?

Атанас Кънев:

Африка вече е в кръвта ми. Това е едно прекрасно място, което е различно от всички останали - хората, природата.

Елена Панайотова:

За мен отначало беше стресиращо. Първото пристигане не беше много розово. Оказах се в най маларийната зона, зона с най-големи епидемии. Там, където работим - третия по-големина град в Кения Кисуму, на езерото Виктория, там почти няма възрастни хора, те са си отишли от големите епидемии от СПИН. В годината, в която пристигнах имаше над 90 000 деца, посети 30 дома и нямах идея какво да направя. Бях по покана да пренеса проекта, който разработвахме в Широка лъка - "Артисти за деца"  - една лятна театрална академия за деца в риск. Работихме много професионални артисти с деца от домове и сега трябваше да пренесем този модел в Кения. Първата година нямах идея, докато връщайки се от Африка идеята дойде - да обучим местни артисти, които да работят с децата и с маргиналните общности. Така дадохме един замах. Обучавахме артисти 6 години. направихме фестивали на открито. В Африка най-хубавото е, че пуснеш ли искрата, виждаш как огънят пламва.

Какво спестихте?

Атанас Кънев: Май нищо. 

Елена Панайотова: Много фотографии отпаднаха, което беше най-болезненото.

Атанас Кънев: Много фотографии отпаднаха още от селекцията, но нищо не сме спестили, показали сме всичко - работата с децата, хората, града, случайни хора, рибари, ежедневието.

Толкова ли цветна Африка?

Елена Панайотова:

Да, безкрайно цветна е. Искам хората да я видят, защото ние имаме една представа, че тя е мизерна, черна. Да, хората живеят в гетото, но те са много жизнерадостни и цветни, те нямат дума за бъдеще, те живеят сега и имат безкрайна радост от живота сега.

Чуйте интервюто на Мартин Николов с Елена Панайотова и Атанас Кънев:



По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30