Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 90% от автошколите в България са в сивия сектор

| обновено на 03.05.23 в 09:21
Снимка: БГНЕС

Около 90 на сто от автошколите в България са в сивия сектор. Това каза за Радио Варна Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

"Надали има друга област на икономиката в България с толкова висок процент на сив сектор", допълни той.

Според Георгиев, именно сивият сектор в бранша води до по-ниските цени на курсовете, а оттам и до по-лошо качество на подготовка на бъдещите шофьори.

Цените вървят нагоре

Едно от последните проучвания на Евростат показва, че България е на второ място в Европейския съюз по ръст на цената на шофьорския курс. В момента средната цена у нас е около 1000 лева, поясни Красимир Георгиев и допълни, че въпреки това тя остава една от ниските в Европа.

Във Варна средната цена на курса е около 900-1000 лева. Има и по-евтини курсове, но според експерта, там качеството на подготовка е много ниско.

"Идвали са при мен хора, които са карали курсове на екзотични цени и са ми разказвали, че там се шофира единствено в града и само на първа и втора предавка, което е не повече от 20-30 км/час. И когато бъдещият шофьор вземе заветната книжка и излезе на магистралата и шофира с над 80 км/час, тогава може да се случи да загуби контрол над автомобила и да се забие в първото дърво. Ето това е резултатът от евтиния курс", коментира Георгиев.

Провал на тестването на новата система при шофьорските изпити

Красимир Георгиев приветства новата система за провеждане на теоретичните и практическите изпити, която цели да намали субективния фактор с електронно задаване на маршрутите и интерактивни клипове при листовките. Но, по думите му, тестването на новата система засега се проваля.

"Не знам поради каква причина тестването на системата не върви добре. Дали заради спестяване на средства или нещо друго", каза Георгиев.

"Поговорката гласи, че икономията е майка на мизерията, но за шофьорските курсове важи правилото, че икономията е равносилна на смърт на пътя", категоричен беше експерта. Той все пак е оптимист, че скоро от Автомобилна администрация ще отстранят всички пречки при тестването на новата система за изпитване на бъдещите шофьори.

Чуйте повече в репортажа на Иван Барбов:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес парламентът няма за заседава

Извънредното заседание на Народното събрание не се проведе заради липса на кворум. И при двете регистрации депутатите бяха по-малко от необходимите 121 за начало на заседанието. Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата регистрация Извънредното заседание беше насрочено, за да бъде изслушан премиерът Димитър Главчев..

публикувано на 02.06.24 в 15:49

Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата регистрация

Извънредното заседание на Народното събрание не събра кворум при първата регистрация. В пленарната зала се регистрираха едва 67 депутати при необходими минимум 121 за начало на заседанието. В залата е служебният премиер Димитър Главчев, който ще бъде изслушан за българската позиция в ООН за геноцида в Сребреница. НС изслушва Главчев за..

публикувано на 02.06.24 в 15:16

Хиляди почетоха паметта на Христо Ботев на връх Околчица

България почита днес паметта на Христо Ботев и героите, загинали за свободата на отечеството. Близо 1800 души извървяха по пътя по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до връх Околчица във Врачанския балкан, където е организирано и всенародното преклонение пред паметта на героите. 148 години след героичната гибел на Христо Ботев във..

публикувано на 02.06.24 в 13:39

Варна отдаде почит на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

С общоградско поклонение във Варна беше отбелязан Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Пред паметника на Христо Ботев в алеята на Възраждането в Морската градина бяха поднесени венци и цветя от Благомир Коцев - кмет на Варна, от проф. Андрияна Андреева - областен управител на Варненска област, от..

публикувано на 02.06.24 в 13:30

2 юни - Ден на Ботев и загиналите за свободата на България

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни, ще бъде отбелязан във Варна с общоградско поклонение.  Началото е от 10:30 ч. пред паметника на Христо Ботев на Алеята на Възраждането в Морската градина. Организатор на събитието е Община Варна, а съорганизатори са Военноморските сили и Варненската и..

публикувано на 02.06.24 в 10:09

Семеен фестивал „Лятно театро 2024“ в Бяла на 2 юни по повод на Деня на детето

Пътуващият фестивал „Лятно театро“ гостува днес в Бяла по покана на общинската администрация. Празненството започва в 10:00 ч. на площад “Европа” с анимация със забавни игри за малки и големи и продължава с кукления спектакъл “Повече от магия”. За да развеселят още повече децата на Бяла, идват маскотите Маршал и Скай от “Пес патрул”. Организаторите са..

публикувано на 02.06.24 в 10:02

Обновената автогара във Варна от днес обслужва извънградските и международни линии

Обновената Автогара във Варна беше открита вчера от кмета Благомир Коцев. Той преряза лентата на терминала, който вече е отворен за пътуващите за и от Варна. Според прогнозите, Автогара Варна в този си вид, ежедневно ще обслужва средно по 300 вътрешни линии и още 10 международни, за които Варна е междинна спирка.  Новата сграда е разположена..

публикувано на 02.06.24 в 08:21