Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Class Grenayde (LORD OF THE LOST): Спечелването на "Евровизия" ще е добре за цялата метъл сцена

Снимка: NDR/Claudia Timmann

Интервю с Class Grenayde (LORD OF THE LOST)

Немската готик метъл банда LORD OF THE LOST ще представя Германия на „Евровизия” с едноименната песен от техния последен албум „Blood & Glitter”. По този повод на 24 април в „От другата страна” чухте интервю с китариста на групата Pi Stoffers. Представянето на немската група продължава с басиста Class Grenayde. 

Интервюто с Class Grenayde (LORD OF THE LOST) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 1.05.2023 година, както и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР.


От другата страна - Привет, Class, как всъщност се чувствате като представителите на Германия на „Евровизия”?

Class Grenayde - Все по-добре. Страхотното чувство нараства все повече. В началото, когато те дават по централните новини по телевизията и всеки в цялата страна те гледа, беше доста странно. Последните дни, когато бях при родителите ми, хората ме спираха на улицата и ме поздравяваха. Дори кметът на селото, където живеят родителите ми, излезе от кметството, за да ми стисне ръката. Положението е доста лудо. В някакъв момент всеки в Германия вече знае кои са LORD OF THE LOST. И е наясно, че точно ние ще отидем в Ливърпул и с една песен ще представяме цялата страна. От друга страна всичко е толкова невероятно. Както песента, така и ние стоим твърдо зад разширяването на хоризонтите и приемането на различното. Така че е време, както за нас, така и за песента да разшири хоризонта на Германия.

От другата страна - Нека да започнем от самото начало. Как се решихте да участвате в конкурс?

Class Grenayde - Година или две подавахме заявки за участие. Просто така, опитвахме, отивахме и се предлагахме. Но винаги беше избирано поп звучащо съдържание, което в някаква степен е най-безопасният модел. Оказва се, обаче, че с този подход от доста време Германия няма кой знае какъв успех. Също така отказаха и на ELECTRIC CALLBOY, които щяха да са страхотни миналата година, ако бяха избрани. Така че май беше дошло времето в конкурса да участва поне една рок банда наравно с останалите. Времето ни настъпи. Случайно имахме правилния албум и точната песен. Както и силните позиции от това, че албумът ни стана номер едно в класациите. Всичко заедно се оказа достатъчно, журито да не ни откаже. Изборът се оказа правилен, ние спечелихме и сега ще представяме Германия.

От другата страна - Според теб, кое всъщност беше най-голямото предимство на LORD OF THE LOST?

Class Grenayde – Според мен това, че музикално сме различни. Имаме различен подход. Също така най-голямото ни оръжие е невероятната и огромната база от фенове, която притежаваме, която по всяко време ни подкрепя безрезервно. Винаги се опитваме да й отвърнем подобаващо и на същото ниво. Това прави от нас велика сила.

От другата страна - А защо избрахте точно заглавната песен от последния Ви албум „Blood & Glitter”?

Class Grenayde - Според мен тя много добре се вписва в „Евровизия”. С нея казваме, че в определен момент всички сме еднакви и сме от една и съща кръв. Също така прегръщаме различията, за да сме обединени, за да сме едно цяло. Това стои в основата на „Евровизия” и се отнася със същата тежест за сцената, хората, феновете. Конкурсът има почитатели от различни раси, страни, социални прослойки. Всеки е добре дошъл на „Евровизия”. А това носи такава мощ и енергия. И ние сме същите. За това и песента „Blood & Glitter” е перфектна за конкурса.

От другата страна - Какво е твоето отношение към „Евровизия”? Преди да станете част от конкурса.

Class Grenayde - През последните десет години не съм се интересувал от него. Знам, че Германия е печелила с песента „Satellite“. И това го знам, защото беше в новините. Като дете съм гледал „Евровизия” почти всяка година. Последният път, когато наистина следях конкурса от близо, беше през 2006 година, когато LORDI спечелиха с „Hard Rock Hallelujah“, което беше невероятно и доста откачено. От тогава вниманието ми се позагуби, но сега съм отново на линия.

От другата страна - Какво всъщност е значението на „Евровизия” за бъдещето на една група? Защото виждаме, че след спечелването на конкурса, много от артистите буквално се изпаряват.

Class Grenayde - Май само MÅNESKIN експлодираха след „Евровизия”. Интересното е, че повечето артисти, с които се съревновавахме в нощта на избора и с които свирихме тогава, все още нямат кой знае колко много участия. Те нямат оформена фен база. Много е трудно да успееш, да акумулираш цялата енергия от спечелването на „Евровизия”, за да изградиш кариера от едно единствено събитие. Не знам колко голяма група са били MÅNESKIN преди конкурса, но са започнали от нищото, от самата нула и станаха големи. За нас не е от такава важност да спечелим „Евровизия” по отношение на изграждането на кариера, защото и без конкурса вече сами сме се справили в тази посока. И продължаваме да вървим нагоре. Имам предвид, че след участието на „Евровизия” отново поемаме на турне с IRON MAIDEN, което е страхотно. Смятам, че дори успехът от участието в „Евровизия”, да не е толкова голям, все пак може да се използва. Хубаво е да го има, но не е задължително. Мисля си, че за останалите участници той е задължителен. Защото само с една песен, не означава, че си артист, който ще оцелее десет години.

От другата страна - Конкурсът „Евровизия” е политически коректен. Как се вписва вашата творческа свобода в него?

Class Grenayde - Определено много добре, защото не сме създали песента само заради „Евровизия”. Момчетата започнаха с това да направим кратка композиция, която има невероятна мелодия, както песните от конкурса. Имахме нещо предвид, предварителна представа как би трябвало да изглежда тя. Решихме, че ще направим всичко, каквото поискаме, но няма да променяме нищо. Просто ще бъдем себе си. И ако песента става за „Евровизия”, ще участваме, но няма да я променяме за конкурса. Единственото, което ме тревожеше по време на участието ни, беше, че бях облечен в костюм, който не прикриваше зърната ми и всеки можеше да ги види. По време на изпълнението се държах така, че те да не са на показ. Обаче, попаднах на снимки на MÅNESKIN, от спечелването на „Евровизия” и на цялата група им се виждаха зърната. Тогава си казах, че няма от какво да се притеснявам. Така че разполагаме с цялата свобода, за да бъдем себе си.

От другата страна - Тогава сте се представяли само пред германската публика. А когато излезете пред целия свят?

Class Grenayde - Голяма част от света вече ни е виждала. Надяваме се, че ще спечелим нови фенове и те ще останат с нас дори и да продължим да променяме стила и костюмите. Всеки наш албум е различен. Ние се развиваме. Понякога, може би, се обръщаме назад, но винаги се опитваме да направим нещо ново със следващия албум. И се надяваме, че хората ще продължат да го харесват. Надяваме се, че дори да имаме десет пъти повече фенове в бъдеще, те ще ни приемат такива, каквито сме. Държим добра карта в ръцете си, защото сме в позицията да привличаме нови фенове, а да не ги губим.

От другата страна - Как се чувствате на сцената с това бляскаво шоу, което може би се различава от един стандартен рок концерт?

Class Grenayde - Много го харесвам. Беше забавно. Обаче бях доста зает, за да осъзная какво е точно шоуто, ако ме разбираш. Просто свирихме, комуникирахме с останалите от групата, рокясвахме, опитвахме се да не се отдалечаваме от песента. И трите минути минаха много бързо, за да имаме възможност да осъзнаем какво точно става. Обаче ми харесва да гледам шоуто, което наистина е голямо и ще става все по-голямо за Ливърпул. Смятам, че е доста впечатляващо. Ние сме група, която работи много добре с голямо шоу, независимо че се справяме и много добре в малък клуб.

От другата страна - Песента „Blood & Glitter” най-представителната ли е за LORD OF THE LOST?

Class Grenayde - Трудно е да се каже, след 13 години създаване на песни и издаване на много албуми. Но бих отбелязал, че се вписва много добре. Направили сме толкова различни неща. Работили сме с оркестър и с ансамбъл. Обаче „Blood & Glitter” по най-добрия начин представя докъде е стигнала групата в момента. Тя съдържа есенцията на LORD OF THE LOST. Тя е моментна снимка на бандата. Тя е кадър на настоящия момент и това сме ние. Тя е много LORD OF THE LOST.

От другата страна - Една от любимите ми е „See You Soon”.

Class Grenayde - Тя наистина е много силна и тъжна песен. Много се радвам, че имаме възможност да я изпълняваме с оркестър, както в албумите „Swan Song”, защото по този начин получава, каквото заслужава – просторен звук, който създава много дълбока и хващаща атмосфера. Наистина трябва някой ден да я видиш в изпълнение с оркестър.

От другата страна - Какво ще изоставите от Вас като група, когато се качите на сцената на „Евровизия”?

Class Grenayde - Определено нищо. Ние не сме толкова силно политични, но сме политична група. Тази тема обаче не е толкова застъпен в музиката ни. Понякога критиката присъства. Срещу религията, срещу войната. Като в края просто трябва да покажем какво носи песента. А то е приятелско, широкоскроено послание с огромно разбиране, прегръщайки различното. Да покажем, че ние всички сме заедно, заедно създаваме музика, че не става въпрос за победа, а за забавление с много и различни музикални стилове. От една страна нямаме твърде силно политическо послание. От друга, обаче, то наистина е политическо и социално. Но е приятелски насочено. Не е агресивно, а точно обратното, изпълнено е с много любов. Политическото ни послание е, че в даден момент любовта е отворена към всеки.

От другата страна - Притеснявате ли се, дали ще се справите с напрежението?

Class Grenayde - Смятам, че със сигурност ще се справим. Напрежението идва от там, че има много работа за вършене. Както днес, когато обърках часа, защото нямах възможност да се оправя с всичко. Мислех си, че интервюто е вчера, а то се оказа по-рано днес. Всеки от нас всъщност работи, когато не се занимава с групата. Някои от нас имат семейства и е много трудно всеки ден да подредиш всичко така че да работи заедно. Единствено се страхувам от това, че ще имаме много ангажименти, които да координираме, а това може да доведе до загубата на контрол. И все пак сме много надъхани и мотивирани. Нямаме търпение да се качим на сцената на „Евровизия”. Програмата ни изгледа още по-наситена в момента. И все пак сме били на толкова много сцени, преживели сме толкова много неща, пътували сме навсякъде и въпреки всичко накрая искаме да се концентрираме върху музиката. Не само за „Евровизия”, а просто да създаваме музика. Стресиращо е, когато се менажираме сами и се грижим сами за толкова много неща. Но колкото стресът е по-голям, толкова по-мотивирани се чувстваме и направо ще разрушим сцената. В добрия смисъл, разбира се.

От другата страна - Ти спомена по-рано, но как успехът на LORD OF THE LOST се прие от родителите ти?

Class Grenayde - О, те са толкова щастливи. Празнуваха, а и съседите им ги питат повече за това, отколкото мен. Наистина се вълнуват страшно много. Ние бяхме в телевизията и то по мейнстрийм телевизия. Водещите се шегуваха с нас, както и с всички други участници. За това и шоуто съществува, защото зрителите се забавляват с него. В някакъв момент сестрите ми много се възмутиха, че говорят лошо за мен. Успокоих ги, че го правят с всички, защото това е просто начинът на забавление. Те обаче го взеха твърде присърце, не го приемаха и трябваше да ги успокоявам, че това не означава, че хората ни мразят, те просто се шегуват на наш гръб заради забавата. Семействата ни са изцяло зад нас, подкрепят ни и са много впечатлени.

От другата страна - Какво всъщност доказахте с тази победа на себе си, на близките си, на враговете си?

Class Grenayde - Като артист, музиканти или творческа личност, много пъти сме се съмнявали в себе си. Мисля, че това е част от креативния дух. И определено човек се опитва да се докаже пред другите, да промени мисленето на хората за себе си. От друга страна представяйки Германия по някакъв начин и като съпорт на IRON MAIDEN от друга, доказваме, че можем да се справим с всичко. От една страна е най-голямото поп събитие в света и в същото време можем да се справим много добре, като подкрепяща група на една от най-големите класически хеви метъл банди на всички времена IRON MAIDEN. Направихме толкова много неща, които ни донесоха истинско удоволствие. Все си мисля, че няма как да бъде по-добре. Това ни даде толкова много увереност, че няма смисъл да доказваме, че можем да направим нещо, за което хората ще ни харесат или не. Какво от това, че не ни харесват? Не трябва да ни интересува, когато някой каже, че не ни харесва - нас или музиката ни. Щом е така, добре, не е проблем. На Steve Harris от IRON MAIDEN много му харесваме и ние сме на турне с тях, Германия ни избра за „Евровизия”. Така че… Какво от това, че на някой нещо не му е харесало. Тези неща ни правят уверени, без да е необходимо да сме ненужно агресивни.

От другата страна - Участието на „Евровизия” е едно от най-големите възможности, които се предоставят на един артист. Ще успеете ли да останете здраво стъпили на земята след това?

Class Grenayde - Смятам, че да. С LORD OF THE LOST правим всичко това вече 15 години. Преди това още десет години с други групи се опитвахме да оцеляваме, правейки концерти, свирейки навсякъде. Израствахме бавно, но постоянно, винаги стъпка по стъпка. Направили сме всичко, плащали сме си, за да правим турнета, спали сме на подове къде ли не, защото не можехме да си позволим хотел или найтлайнер. В момента всичко става толкова бързо. Някаква лудница е. Колко много неща се случиха през последния месец. И все пак се чувстваме спокойни след толкова години на смирение. Така че едва ли нещо ще се промени. Може би промяната ще бъде в посока да настояваме за по-добра храна по време на турнетата, а не да се тъпчем с боклуци всеки ден. Смятам, че това са нормални неща особено, когато помъдряваш. Мисля, че сме все същите. Поне се надявам да е така и съм уверен, че ще продължим по същия начин.

От другата страна - Ще видим ли на „Евровизия” и по-тежки банди в някакъв момент?

Class Grenayde - Нека го кажем така – метъл сцената ще е щастлива, ако спечелим, защото ще отворим вратите на световно ниво за други рок и метъл групи, както и за всякакви откачалки да участват в конкурса. Ако рок музиката победи, както това стана с MÅNESKIN, се надявам, че още повече рок банди ще си опитат късмета и ще тръгнат по нашия път. Което ще е страхотно. Пожелаваме си го. Може би е вече време рок музиката да се завърне. Всичко е на вълни. В момента хип хопът е много голям и изпълнителите са един вид новите рок звезди. И може би е вече време рок музиката да се завърне. Не мога да твърдя със сигурност, че ще стане, иначе щях да заложа някакви при. Всичко е на възходи и спадове. И може LORD OF THE LOST да сме късметлиите, да поведем новата мода. Не знам, но си го пожелавам. Имам предвид, че ако има млади банди, които са невероятни и които харесам, в някакъв момент те могат да ни посочат и да кажат, че заради нас пред тях са се открили възможности. Ще е страхотно. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев: Филмите по някакъв по-лек начин трябва да продават силните и важни теми

Има един много важен фактор - колкото и да е драматичен филмът, колкото и да е силно значението му, колкото и да е интелектуален, филмът трябва да достигне по-широка публика. Филмът трябва да има занимателен елемент. Не можем да правим филми, които само да тровят хората и да ги отчайват. Това каза режисьорът Момчил Карамитев, който е председател на..

публикувано на 29.08.24 в 08:00

"Състояния" - изложба с философия, която витае отвъд, отгоре, отдолу, иззад самите творби...

В изложбата „Състояния“, която е подредена в Арт салона на Радио Варна до 5 септември, няма политика, екология и социален привкус. Всичко, което виждате или не виждате, се е случило дълбоко в интимния свят на съответния му автор, свят отвъд основните определителни маркери на съвременното „социално животно“. Не представя и красиви пейзажи или букети..

публикувано на 28.08.24 в 08:30

Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME): Предизвикателство е нещо да звучи грозно и в същото време да чуваш всичко

Интервю с Matt Harvey (EXHUMED, LEFT TO DIE, GRUESOME) LEFT TO DIE e супергрупа – трибют на DEATH. Бандата изпълнява песни от първите два албума на класиците – „Scream Bloody Gore” и „Leprosy”. В състава на LEFT TO DIE влизат Gus Ríos, свирил с кого ли не и с кого ли да, Rick Rozz, участвал и в първата реинкарнация на DEATH - MANTAS, настоящият..

публикувано на 28.08.24 в 07:25

Юри Георгиев - за хвърчилата, чудесата и фестивала по света и у нас

Един бивш военен пилот от Варна продължава да лети, но по много различен начин. Той пуска хвърчила и им се радва истински. Това негово хоби успя да зарази цяла Варна през последните години, а вече и цялото Българско Черноморие.  Юри Георгиев е човекът, който провежда Фестивала на хвърчилата. Такъв имаше във Варна, тази събота и неделя, на плажа в..

публикувано на 27.08.24 в 08:25

Екстремно високи температури в новия албум на Polina

"475°C е максималната температура, измерена на Венера. Планета, богиня, закрилник, воин, многолика, многопластова, начало и край. "475°C" се казва албумът, който със силна увереност и романтични чувства създавахме през последните две години." Така Полина и Фенги описват новия албум на Polina , който излезе на 23 август. Изданието съдържа 9..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветският съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45

Новият наставник на БК "Черно море-Тича" Георги Давидов: Когато всички сме обединени, нещата се получават

Новият наставник на баскетболния тим на "Черно море-Тича" Георги Давидов вече е във Варна и работи по селекцията на тима.  Отборът се събира за официална първа тренировка на 26 август. Новите сигурни двама са Николай Стоянов и Цветомир Чернокожев, които идват от „Спартак“-Плевен. Чакат се и двама американци, съобщи за Радио Варна Давидов. В момента..

публикувано на 23.08.24 в 08:00