Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1140 украинци се пререгистрираха за временна закрила в Добричко

архив
Снимка: Албена Иванова

1123 са издадените удостоверения за пребиваване на украински граждани за периода 13 февруари 2023 г. до 31 март 2023 г., обобщава областната дирекция на МВР в Добрич. За месец февруари те са 808, а през март – 315.

Припомняме, че от 13.02.2023 г. до 31.03.2023 г. вървеше пререгистрацията на лицата, пристигнали от Украйна и получили временна закрила на територията на Република България, чиято валидност се удължава до 04.03.2024 г. Старите регистрационни карти изтекоха н 31.03.2023 г.

През месец април са издадени още 16 удостоверения.

Както е известно, пребиваващите в Добричка област украинци, избягали от военните действия в страната си, са предимно в Балчик и Кранево. В края на април Министерският съвет удължи до 30 юни 2023 г. при действащите в момента условия Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България.

Хотелиери, приели бежанци, които няма къде да отидат, сигнализират за забавени плащания. 

Междувременно Агенцията по заетостта удължава изпълнението на проект "Солидарност", финансиран чрез Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси, чрез който се оказва навременна подкрепа за бърза трудова интеграция на украински граждани, пристигнали в България след 24.02.2022 г. Удължава се заетостта на включените в проекта украинци - вместо досегашните 3 месеца, субсидираната заетост ще бъде 6 месеца. Работодателите ще получават стимули за половината от продължителността на субсидираната заетост, а не както досега - пропорционално на заетостта.
Останалите дейности по проекта, свързани с предоставяне на интеграционна добавка за настаняване и осигуряване на ментори, остават непроменени, така че всички участници да могат да продължат да се възползват от тях. Украинските граждани следва да се регистрират в Дирекции "Бюро по труда“. Подробна информация може да бъде намерена на официалната страница на Агенцията по заетостта и в дирекции "Бюро по труда" в страната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отвориха магистрала Хемус и стария път за София

От 6 часа тази сутрин магистрала Хемус, в района на село Слънчево, на около 20 км. западно от Варна, е отворена. Движението се осъществява нормално, във всички пътни платна. Това съобщиха за Радио Варна от Областно пътно управление-Варна. Припомняме, че заради горящи тревни площи и намалена видимост движението по автомагистралата беше ограничено в двете..

публикувано на 16.07.24 в 06:36

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна в торник, 16.07.2024 г.: На  16.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на : гр. Варна – ул...

публикувано на 16.07.24 в 06:05

Времето остава горещо

Днес ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен вятър от североизточна четвърт. Остава горещо с максимални температури между 36° и 41°, по крайбрежието от 31° до 36°, за Варна около 35°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 26° до 28°..

публикувано на 16.07.24 в 05:49
архив

АМ "Хемус" остава затворена около село Слънчево, няма опасност за жителите на село Припек

Магистрала "Хемус" остава затворена в участъка до село Слънчево, където от вчера бушува пожар. Затворен е и старият път през местността Побити камъни. Няма опасност за жителите на село Припек, пожарникарите са направили широка просека, за да не се прехвърлят пламъците към селото. Непрекъснато се правят обходи по трасето, за да се прецени..

публикувано на 15.07.24 в 21:05

ПП-ДБ публикува декларацията си

На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България споделиха своя план за излизане от политическата криза. Първо антикорупционни закони и решения, после разговори за правителство. Ето го и пълният текст на Декларация за излизане от политическата криза в България на ПП-ДБ: "Ние, народните представители..

публикувано на 15.07.24 в 20:08

Участъкът от АМ „Хемус“ до село Слънчево остава затворен, пожарът се разраства към село Припек (обновена)

Участъкът от магистрала „Хемус“ до село Слънчево остава затворен, съобщиха от полицията във Варна. Затворен е и старият път през местността Побити камъни, обходът е по Крайезерния път. Д евет екипа на пожарната насочват усилията си към осигуряване на безопасността на село Припек, накъдето се разраства пожарът, вятърът обаче непрекъснато сменя..

публикувано на 15.07.24 в 17:30

ПП-ДБ поискаха отлагане на втория мандат

От "Продължаваме промяната – Демократична България" поискаха от президента да забави с три месеца връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, който коалицията предстои да получи, предаде БНР. ПП-ДБ ще изпратят декларация до всички депутати и ще търсят широка политическа подкрепа в 50-ото Народно събрание за приемането на..

публикувано на 15.07.24 в 16:17