Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 1000 чистопородни животни на Националния събор на овцевъдите до Лясковец

Снимка: БГНЕС

За 11-а година край Петропавловския манастир до Лясковец се провежда националният събор на овцевъдите с изложение на близо 1000 чистопородни животни, с демонстрации на стари рецепти за производство на сирене и кашкавал, представят се производители на продукти от овче и козе мляко, както и българските традиции и занаяти. Надпяват се над две хиляди изпълнители на народна музика.
Кукери - джумали от пазарджишкото село Калугерово с атрактивни костюми и луд танц изгониха злите сили на Гергьовден, за да бъде дадено началото на тридневния Национален събор на овцевъдите до Петропавловския манастир. Последваха 100-е кабагайди, а деца от Котел изпълниха песента, превърнала се в химн на събитието „Когато бях овчарче“. 

Единайсетото издание на многолюдното събитие тази година е под мотото „Да на българското производство!“. Според данните на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, организатор на събора, за година стадата с овце у нас са намалели с 9 на сто. Овцевъдите разказаха: 

„Марин Маринов от Велики Преслав съм, отглеждам 540 овце. Аз постоянно ги намалявам – от 1500, защото липсва работна ръка. Мандрата ни плаща млякото на два лева, коректни са. Вълната ми е абсолютен разход, защото не можем да я запалим, не можем да я изхвърлим. Вълната ми е около 4-5000 лева на година разход . Месото е 9 лева на килограм живо тегло на едро и 10 лева на дребно. Успях да продам всичко“. 

„Светла Бахова съм, от Веселие, община Приморско. От 13 години отглеждаме 300 каракачански овце и на това ниво са от три-четири години, това е оптималното, което едно семейство може да отгледа. Пазар има, цените са сравнително ниски, но се намират потребители. Гледаме овцете от любов към животните основно“.  

По време на сбора на овцевъдите има фермерски състезания по доене и стрижба, по майсторско обезкостяване на агнета, ще бъде определена и козата с най-дълга козина.

Една от основните цели на най-голямото браншово събитие у нас е насърчаване на потреблението на родни овчи и кози продукти директно от фермата. Своята продукция предлагат 30 производители, цените са нагоре: 

„Теодора Вълова съм от Писарово, Плевенско. Отглеждаме 1000 овце, затворили сме цикъла, произвеждаме кашкавал и сирене от овче мляко и овче кисело мляко. Инфлацията се отрази доста зле на всички колеги, засегна и крайния потребител.  Овчият кашкавала е 28 лв./кг, кашкавалът от краве мляко е 25 лв./кг. Овчето сирене е на 20 лв./кг.  Кравето сирене е на 18 лв./кг.  Горе-долу 30-40 % е ръст нагоре в цената“.

Съборът на овцевъдите край Петропавловския манастир продължава до 8 май, включително. Целият репортаж може да чуете тук

На събор не може без чеверме. Майсторитене успяват да го обезкостят, тавите се разпродават за минути: 

„Николай Луканов съм от Смолян, приготвили сме хиляди чевермета. Сега печем над 40 чевермета. Агнето трябва да е 20-23 кг, да е по-дебеличко, за да си остане сок в него и да има какво да печем. На външни условия се пече 8 до 12 часа, ако е на камина е 3-4 часа. Цената е 6,50 лв. за 100 грама или 65 лева за килограм чеверме, обезкостено с малки кокалчета в него“.  

Край Петропавловския манастир се провеждат и демонстрации на производството на бутикови млечни продукти. Някои от тях до преди век са били традиционни за трапезата на българина, а днес са редки специалитети. Има кулинарни зони, където врят чорбици, пекат се баници, разказва леля Дешка от Горно Драглище: 

„Убави моми са сътворили клинове, баници, пататници, боб с манатарка, агнешка чорбица. Много емоции и усмивки. Пълни ми душата, защото всички са усмихнати. Пожелавам да сме смирени и да си прощаваме, това е най-важното, за да ни е мирна душата. Ние сме сърцатата група“.

До сърцатата група посетителите може да видят как се меси кашкавал: 

„Мина Върджиева съм и правим кашкавал, както едно време са го правили овчарите на поляната. Между 6 и 7 литра овче мляко влиза в 1 кг кашкавал. Зреенето вече е въпрос на вкус. Хубаво е да зрее поне 40-50 дни. Хубавият балкански кашкавал се оставя 2-3 месеца, но зависи с каква закваска се работи. Може да го ядем абсолютно пресен, което се казва гьобек, или зрял. Вече има много голям интерес към домашните храни. Затварянето на цикъла е единствения начин за оцеляване на малкия и средния фермер“. 

На събора е и пазителят на старото мандраджийство в Родопите Салих Паша от село Бориково: 

„Правим брънза сирене. Подсирили сме го, но не е готово още. Не трябва да го прегряваш. Изпуснеш ли го, това, което е отдолу, скърца като го ядеш. При нас на кого да продаваш, мечките са повече от хората. Държавата помага на нас, старите майстори, земеделски производител съм, но защо в Гърция помощта е два пъти повече и защо те имат право да излязат на пътя да продават, а аз – не?“. 

Много фолклорни изпълнения, нестинари, детска творителница, изложби за бита и традициите на овчарите допълват атракциите на събора. Тук са и над 70 занаятчии – майсторката на фолклорни кукли като Мария Робева от Горна Оряховица, кожарят Денислав Денев от Силистра, майсторът на гайди Илия Очиков от Чепеларе. 


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Финансовата комисия отхвърли увеличението на такса смет за варненци

Комисията по финанси и бюджет към Общински съвет – Варна отхвърли предложението на кмета за актуализация на част от общинските такси и цени на услуги. Основната причина за отказа беше липсата на ясна обосновка на внесените промени. Пример за това е предложението за повишаване на цените на паркингите, докато таксата за Синята зона остава..

публикувано на 13.12.24 в 14:15

Пожарната във Варна със съвети за недопускане на пожари и инциденти по празниците

В разгара на зимния отоплителен сезон и в очакване на коледните и новогодишни празници, Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна напомня за някои от основните  правила  за недопускане на пожари и инциденти: Отстранете складираните горими вещи и хартии от балкона или терасата - те са опасни за възникване на пожари..

публикувано на 13.12.24 в 13:51

Хотелиери: Отпадни води отново се изливат в морето край село Кранево (СНИМКИ)

Отпадни води отново се изливат в морето край село Кранево, алармират хотелиери. Авария на колектора на пречиствателната станция „Албена“ през месец юни доведе до замърсяване на водите за къпане и препоръка от Регионалната здравна инспекция да не се влиза в морето в района на населеното място до отстраняване на проблема. При отдръпването на морето е..

публикувано на 13.12.24 в 13:04

Прокуратурата във Варна разследва смъртта на едногодишно дете

Районната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство във връзка със случай на починало дете на една година и един месец. Разследването е започнало на 11 декември 2024 година. Около обяд в сряда е получен сигнал за малко дете, което има нужда от спешна медицинска помощ. На място незабавно е изпратен медицински екип със специализирана..

публикувано на 13.12.24 в 11:36

Свлачищните процеси на "Свилоза" край Балчик се разрастват

За предприемане на незабавни действия във връзка с разрастващи се свлачищни процеси в обхвата на свлачище „Свилоза" е сигнализирана Община Балчик. До отговорните за овладяването им институции е изпратено писмо от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в което се уведомява, че е постъпил сигнал за разрастващи се свлачищни процеси..

публикувано на 13.12.24 в 11:12
Снимката е илюстративна

На 15 декември затварят едното платно на бул. “Мария Луиза“ за ремонт

На 15 декември, неделя, от 09:00 до 17:00 часа, ще бъде затворено за движение на автомобили едното платно на бул. „Мария Луиза“ – в участъка от бул. „Владислав Варненчик“ до бул. „Сливница“ в посока Община Варна, съобщиха от район "Одесос". Причината е извършването на ремонтни дейности по пътната настилка в участък около 300 кв. м, уточняват от..

публикувано на 13.12.24 в 11:04
Кметът на Варна Благомир Коцев

Благомир Коцев: Синята зона във Варна функционира добре и не се нуждае от надграждане в рамките на изтеклия договор

Синята зона няма да спре да работи. Това коментира с пост в социалната мрежа кметът на Община Варна Благомир Коцев.  По думите му фирмата, която обезпечава техническата поддръжка на системата заявява, че няма да приема повече заявки  за задания и да отстранява технически проблеми. "Всеки, който е имал бизнес отношения с IT фирма знае, че те..

публикувано на 13.12.24 в 10:55