Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

5
Петра Димитрова
Снимка: Яков Шустов

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна, продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова. 

Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване.

Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към биомеханиката - как човек вкарва в своите индустриални творения елементи от живата природа и сякаш създава от нея една нова природа.

В настоящата изложба Петра Димитрова е още по-смела – чрез картините си авторката протестира срещу консуматорството в съвременното общество и деградацията на духовните ценности. Тя избира боклука като основа на сюжетите си: препълнени контейнери, от които се подават освен хранителни отпадъци, често и изхвърлени детски играчки или книги. Директното човешко присъствие липсва, за сметка на това пък в кадър са нереалистично цветни коне, прасета, гларуси, дори крокодили. Един малък апокалипсис, който ние, хората, сами си създаваме.

Вълнуват ме апокалиптични сюжети със силни контрастни цветове, провокиращи чувство за напрежение у зрителя и сякаш създаващи друга реалност – казва художничката.

Ето какво пише за изложбата Александър Габровски, който представи Петра Димитрова по време на откриването: Днес боклукът ни обединява като едно колективно несъзнавано - в него се смесват вещите на всички жители на града - всички класи и субкултури, колкото тайно, толкова и публично. Образът на бунището поражда и известна меланхолия с асоциациите си с непотребността и напомнянето за упадъка на човешкото и неговия край - за класическото “memento mori” - “помни, че си смъртен”. В днешния ни свят то е като че ли подменено от друга криворазбрана сентенция, а именно “живей за мига”, без оглед на бъдещето, което е в ръцете на настоящето

Творбите на Петра Димитрова задават остри въпроси и търсят реакция, защото, по думите й – изкуството не е само за забавление или украса.

Може да разгледате експозицията до 27 юли. 

В последната самостоятелна изложба силно присъствие имат животните. Художничката споделя, че всяко животно носи различно послание в творбите. И ако в една от картините гларусът олицетворява арогантността и нахалството, то в други вкарва романтична нотка и е неразделен символ на морския град. Но артистката не изменя на стила си, усещането за апокалиптичност, което лъха от картините й, е свързващо звено. В предишни нейни платна машините доминират, но придобиват зооморфни характеристики. Това дали машините ще бъдат приятели на човека или ще бъдат чудовища, зависи единствено от тяхната функция и как биват използвани, споделя Димитровa.

 Върху какво се съсредоточаваш този път?

В тази самостоятелна изложба всъщност може би най-първоначалната идея предхожда тази с машините, тя се зароди през 2019 година, когато завършвах бакалавър в Художествената академия. Дипломната  ми работа беше на тема "Деградация и материализъм". Направих 6 творби, големи платна, които изобразяваха боклуци в хаос в една апокалиптична атмосфера. Тезата ми беше, че боклукът изобразява деградацията на ценностите на обществото и материализма и беше своеобразна моя форма на протест, по-социална тема.

Светлана Вълкова разговаря с Петра Димитрова:


За автора:

Петра Димитрова е родена през 1996 във Варна. От 2015 до 2021 учи живопис в Националната художествена академия в София, бакалавър и магистър. В момента е докторант в специалност „Методика на обучението по изобразително изкуство“. Преди това е завършила НУИ „Добри Христов“ в град Варна.

Награди, участия и изложби: 2023 – Награда на галериите (самостоятелна изложба) от името на Съюз на българските художници от Национална изложба конкурс за живопис и скулптура, Млади български художници; Обща изложба „Млади автори от НХА“ в галерия „Тунела“, Двореца в Балчик; самостоятелна изложба в галерия „Жар птица“, Варна; участие в обща изложба „Пробуждането на града“ на галерия „Ларго“, Варна. 2022 – участие в обща изложба „В Началото IV“ – Млади български художници, СБХ – Шипка 6; участие в биенале „Приятели на морето“, БХГ „Петко Задгорски“, Бургас; участие в общ проект изложба със Симон Пфайфър, „Сектор 4 Маса 33“, галерия Credo Box, Софи; участие в обща изложба на секция „Живопис“ на СБХ „Биографично. Места на преживяното, сенки от миналото, сенки от бъдещето“, СБХ – Шипка 6; самостоятелна изложба „Отражения от пазара“, живопис и монотития, галерия „Сердика“, София. 2021 – участие в обща изложба конкурс на Млади български художници, СБХ – зала „Райко Алексиев“, Софи; Награда за млад автор от „Национална изложба за изобразително изкуство Сливен“; участие във „Водна кула арт резиденция“, издание във Варна; участие в пленер „Млади български художници 2021, Велико Търново“; Награда за млад автор „Национално триенале „Мостове“, гр. Габрово; участие в младежка изложба Go Ahead, Велико Търново. 2020 – участие в изложба „Живопис“ в ГХГ – Пещера. 2019 – Първо място в Националния конкурс за млади автори Expat Global Art; участие в международния младежки фестивал Via Pontica, Балчик – пленер и изложба. 2018 – Изложба живопис, Арт салон на Радио Варна; участие в пленер, Грошвиц, Германия. 2017 – Блиц изложба Points of hesitation, галерия „Гешов“, София. 2016 – участие в пленер „В духа на Майстора“, с. Шишковци. 2015 – дипломна изложба ГХГ „Борис Георгиев“, Варна; участие в обща изложба на галерия underground „Художниците на града“, София.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05