Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книги-културни ценности показват в централната библиотека на Балчик

11 май е денят на светите братя Кирил и Методий, а също и ден на българския библиотекар. Този месец – на 24 май, отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. По този повод в централната библиотека при Народно читалище „Паисий Хилендарски 1870“ в Балчик са обособени специални кътове за посетителите, представящи фототипни издания на първите български книги и антикварни книги, които представляват подвижни културни ценности, защитени от закона за културното наследство. Повечето са единични екземпляри или ограничен брой, разказа библиотекарят Магдалена Върбанова. Днес, когато без усилия имаме достъп до книги, то в миналото един ръкопис е струвал цяло съкровище, подчертава тя, че за нея библиотеката е храм. С голямо желание и любов започва работа преди 12 години – споделя тя.

Библиотеката е най-голямото съкровище на града

Професионалния си празник посреща с гордост и приповдигнато настроение. „Това е един много български празник и повод да говорим повече за културата и истински ценните неща, книгите са едни от тях. Сега е време да се върнем в миналото, към книгопечатането и трудностите, които са преодолели нашите предци, за да бъдат толкова достъпни днес книгите за нас“ – припомня Върбанова разказите, че стойността на един ръкопис е била колкото стадо овце.

Културата на четене се възпитава от най-ранна детска възраст. Някои родители дори водят новородените си деца, защото споделят веруюто на библиотекарите, че ранното посещение оказва голямо влияние върху изграждането на положително отношение към библиотеката. Разполагаме и с издания, адаптирани за малки деца - казва Магдалена, че могат да предложат четиво за всички възрасти.

„Клетниците“ на Виктор Юго (второ издание от 1926 година) е една от най-ценните стари книги. Фототипни издания на Рибния буквар, Първата българска енциклопедия също могат да видят читателите.

На една библиотеката винаги книгохранилищата и са с малък размер. Имаме нужда от още, но засега се справяме“, споделя главният библиотекар Миланка Банкова. Централната библиотека разполага с над 55 хиляди тома.

Напоследък все повече българинът чете – дали онлайн, или с книга в ръка. Който обича, го прави – опровергава клишето, че не се чете. Тя се надява, че скоро, по подобие на националната и регионални библиотеки, в малките читалищни центрове ще може да се предлагат издания чрез дигитални устройства.

„Нека да продължаваме да сме все така упорити пред трудностите и предизвикателствата в нашето дело. Нека любовта към професията вдъхва сили на всички колеги като мисия на пазители на българския дух, знания и култура“ – честити на библиотечната общност празника 11 май Миланка Банкова.

Подробностите чуйте в звуковия файл:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Колаген и биотин, строителните материали на красотата

В днешния свят, където външният вид играе важна роля, много жени търсят начини да подобрят здравето и красотата на косата, ноктите и кожата си. Колагенът и биотинът са две ключови съставки, които могат да ви помогнат да постигнете тази цел. Тези хранителни добавки предлагат множество ползи, които ще разгледаме в тази статия. Какво е Колаген?..

публикувано на 09.07.24 в 13:56

ВСУ "Черноризец Храбър" е домакин на обучение, организирано от Българския олимпийски комитет и Червения кръст

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ ще бъде домакин на обучение по проект „Спортен треньор+“, организирано от Българския олимпийски комитет и Българския червен кръст. Очаква се в него да се включат треньори по над 10 вида спорт от Варна и региона, които работят с бежанци и/или с деца и младежи в риск. Събитието ще бъде открито на 10..

публикувано на 09.07.24 в 11:37

Турция и България с най-ниски нетни доходи в Европа

Турция и България отчитат най-ниските средни годишни нетни доходи в Европа, съответно 8 968 евро за Турция и 9 355 евро за България, съобшава БГНЕС. Според Евростат, официалната статистическа служба на ЕС, Швейцария оглавява списъка с впечатляващата средна годишна нетна заплата от 85 582 евро, която е значително по-висока от всяка друга..

публикувано на 09.07.24 в 07:23
Черна чайка

Черната чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 08.07.24 в 14:01

Лесна работа: Пътуване с влак

Когато лятото обгърне с гореща ласка всяко място, далеч от брега, жадуваме за дълъг уикенд край морето. И ето ме, трийсет години след последното си пътуване с железниците, решавам да се метна във влака. В нощния, разбира се, за да получа колкото може повече море. Вече съм на гарата. На електронното табло се мъдри половинчата..

публикувано на 08.07.24 в 12:00

Православната църква отбелязва Св. Прокопий Пчелар

На 8 юли православната църква чества Великомъченик Прокопий, който умира мъченически за вярата си, посечен след жестоки изтезания от император Диоклетиан през 303 г. заради изповядването на християнски религиозни убеждения. В народните представи светецът е покровител на пчеларите и е известен като..

публикувано на 08.07.24 в 03:47

Мисия възможна ли е разширението на пътя Варна-Добрич?

Все още не е ясно дали е започнала работата по проекта за разширение на пътя Варна – Добрич. Пари за тази цел са предвидени в държавния бюджет за 2024 година. Това съобщи за Радио Варна депутатът от БСП от Добрич Мая Димитрова. Тя е задала въпрос до министъра на регионалното развитие и благоустройството във връзка с това на какъв етап е..

публикувано на 07.07.24 в 13:21