Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяват депото за отпадъци край Варна

Снимка: БГНЕС

Нова клетка на регионалното депо за отпадъци на общините Варна, Аксаково и Белослав предстои да бъде изградена. С пълно единодушие Общинският съвет в морския град даде съгласието си за предприемане на действия за извършване на проучвания за изграждане на съоръжението.

Строителството се налага, тъй като според извършеното геодезическо заснемане на достигнатото ниво на запълване на Клетка 1 свободният капацитет би осигурил експлоатация на депото за не повече от 3 години.

На Общото събрание на Регионалното сдружение на общините е взето решение за нова клетка с индикативна стойност около 13 млн. лева с ДДС, която ще се строи за периода 2023 – 2025 г. Община Аксаково трябва да обяви обществена поръчка за изграждане на съоръжението. Финансовото участие на трите общини се разпределя, както следва: 77,6% за община Варна, 19,8% – за община Аксаково и 2,6% – за Белослав. Финансирането ще се осигури от бюджета на община Варна и/или план-сметка за дейност „Чистота“ за съответната година, както и/или от заемни средства.

Сред темите на днешното заседание бе и изграждането на пристройка за две яслени групи към Детска ясла №7 „Роза“. Проектното предложение е одобрено от министъра на образованието и науката и е включено в списъка към Програмата на МОН за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища.

Съветниците дадоха съгласието си за изпълнението на проекта, чиято обща сметна стойност е близо 2,8 млн. лева с ДДС. Средствата ще бъдат предоставени от държавния бюджет за 2023 г. и 2024 г. и от съфинансиране от Община Варна.

С изграждането на пристройката ще се осигури място за още 50 деца, с което недостигът на места в район „Приморски“ ще бъде до голяма степен преодолян, стана ясно на днешното заседание.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненци търсят спешна медицинска помощ заради високите температури

През почивните дни (13 и 14 юли) екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са приели общо 403 пациенти от областта. Част от обадилите се на медиците са приети с ниско кръвно налягане и неразположение. Причина за сигналите са екстремно високите температури в града и областта, посочват от ЦСМП-Варна . 29 от 56-имата потърсили..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Двама загинаха при тежки катастрофи в област Добрич

Тежки пътни инциденти през почивните дни в област Добрич отнеха живота на двама шофьори. Катастрофите са вследствие на загуба на контрол над автомобилите, информират от Областната дирекция на МВР Добрич. Първият инцидент е от 13 юли сутринта. Получено е съобщение за възникнало пътнотранспортно произшествие в град Тервел. На място е установено, че..

публикувано на 15.07.24 в 12:17
огън, пожар, дим

Пожарите до Слънчево и във "Владиславово" са овладяни, продължава доизгасянето им

Двата големи пожара - на магистрала "Хемус" до село Слънчево и в район "Владислав Варненчик", са овладяни с добра координация на екипите на пожарната, със съдействието на Военноморските сили, Областна управа и Общината. Това коментира на брифинг във Варна старши комисар Тихомир Тотев - директор на Областната дирекция за противопожарна безопасност..

публикувано на 15.07.24 в 11:48

В Сенокос чакат водата да дойде, в готовност са да затворят пътя Балчик - Добрич

Днес село Сенокос е отново без вода. В изчакване сме преди вземане на решение за протест. Това заяви кметът на балчишкото село Красимир Георгиев, след като от 11 юли са без питейната течност. Вчера местните заплашиха, че ще затворят пътя Балчик – Добрич, както това направиха през февруари 2023-а, за да привлекат вниманието на отговорните институции към..

публикувано на 15.07.24 в 11:20

От днес до 19 юли пръскат срещу кърлежи и комари във Варна

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места във Варна, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15-19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на..

публикувано на 15.07.24 в 10:56

Полицията във Варна с равносметка на многобройните пожари във вчерашния ден

Редица пожари горяха във вчерашния ден на територията на областта, обобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. на кръговото кръстовище на квартал „Максуда“ , при небрежно боравене с открит огън са горели отпадъци - около 30 кв. м.;  в кв. „Владислав Варненчик“ са горели суха трева, храсти и смесена гора – около 356..

публикувано на 15.07.24 в 10:43

Български хотелиери с призив към олинклузив туристите: Изяжте всичко, което вземете

Призив за намаляване на изхвърлянето на храна в хотели и ресторанти от така наречения олинклузив отправиха хотелиери у нас. Кампанията "Вземете всичко, което може да изядете, но изяжте всичко, което вземете" е подкрепена от редица хотелиери по Българското Черноморие, които са поставили надписи в ресторантите си, с които отправят апел към..

публикувано на 15.07.24 в 10:10