Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

16 лв. за целодневен престой в синята зона на Варна, защо приложението взема 20 лв.? ОБНОВЕНА

4
Скрийншот на мобилното приложение "Варна паркинг"
Снимка: БНР-Радио Варна

Чуждестранните туристи във Варна не могат да заплатят лесно и удобно за паркиране в синята зона. Обаче те биват глобявани, заради забавяне на плащането. Затова сигнализира в редакцията на Радио Варна управителят на стаи за гости в центъра на града Магдалена Маринова. Туристите отчитат като проблем липсата на паркинг автомати на обозначените за синя зона улици. Докато българите могат да заплатят чрез СМС през местен мобилен оператор, за чужденците единствен удобен вариант остава да си изтеглят и инсталират мобилното приложение "Варна паркинг". Но, има случаи, когато и това не се случва лесно, разказа Магдалена Маринова.

 "Един от основните проблеми на приложението, колкото и да са се опитали да бъде преведено на английски, след като се направи верификация в началото, всичко останало е на български език и отнема 10-15 минути на един чужденец да се ориентира. Дори съобщенията от кредитната карта идват на български език. Проблем с приложението има, вкл. и за българите, които не са варненци. Този проблем е от м.г. и е с целодневния престой в синя зона. Вътре в приложението има един портфейл, който се зарежда с 10, 20 и 100 лв., но се оказва, че дневната цена за престой на един автомобил е 16 лв. И един човек, който идва само за един ден зарежда портфейла си за 20 лв. ползва 16 лв. и остават едни 4 лв., които никога няма да ползва", коментира още Маринова.

Младен Иванов: 150 скоби средно на ден се поставят, най-много през лятото

Много по-евтино за общинското предприятие е да постави таблет в търговски обект за плащане на таксата, отколкото да инвестира в паркинг колонка, стана ясно от коментара на управителя на Общинското предприятие "Паркинги и синя зона" Младен Иванов. Той, обаче призна, че едва 3% от таксата за паркиране се плаща в търговски обекти. 

Приложението с портфейл за зареждане с фиксираните суми беше създадено преди няколко години, а таксата за целодневен престой от 16 лв. бе въведена м.г. Това коментира управителят на Общинското предприятие "Паркинги и синя зона" Младен Иванов. На въпрос на Радио Варна защо целодневният престой не е равен на една от фиксираните суми за удобство на ползвателите, Иванов отбеляза, че размерът от 16 лв. е бил определен и гласуван от Общинския съвет. Това е въпрос на техническо решение и е възможно евентуално в портфейла да бъде въведена и фиксирана сума от 16 лв., допълни Иванов. По думите му паркинг колонките, макари разпространена, са остаряла технология и ще се разчита повече на приложения. Вероятно ще се стигне и до комуникация със сродни фирми в други европейски държави, където също има възможност за плащане на паркинг с приложение, с цел да може да се плаща чрез предплатения портфейл на приложението. 

Община Варна: Варна очаква силен туристически сезон

Близо 200 служители, повечето от тях контрольори

Младен Иванов отрече служителите на предприятието да са на бонусна система за брой поставени скоби и подчерта че са на заплата с допълнително материално стимулиране, при възможност, веднъж на няколко месеца.  

На табелите, обозначаващи синята зона липсва информация на английски език за възможността за плащане чрез приложението "Варна паркинг", а само за СМС-те и за плащане в търговски обекти, показа проверка на екипа ни (вж. снимка). Работното време на синята зона на територията на Община Варна е от 9:00 до 20:00 часа от понеделник до неделя, включително.


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българские рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 10.05.24 в 07:30

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20