Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 май - Международен ден на семейството

Снимка: Ани Петрова

Световният ден на семейството е учреден през 1993 г. от Генералната Асамблея на ООН. Той отразява значението, което Международната общност отдава на семействата.

Международният ден дава възможност за насърчаване на информираността по въпроси, отнасящи се за семейството и увеличава знанията по социални, икономически и демографски процеси, които засягат семейства.

Световният ден на семейството има за цел да привлича общественото внимание към редица проблеми в семейството.

В своя резолюция Общото събрание на ООН също така отбелязва, че разпоредбите, свързани със семейството, в резултат на голяма конференция на Организацията на обединените нации и срещите на високо равнище от 1990-те и техните последващи процеси, продължават да предоставят насоки относно начините за засилване на политическите компоненти и програми  насочени към семействата, като част от цялостен подход към развитието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всяка сутрин снимки "преди и след" пращат на районния кмет oт почистването в "Аспарухово"

Всяка сутрин служители на кметството в "Аспарухово" отчитат дейността си, свързана с почистването на обществените пространства, пред районния кмет Ивайло Маринов със снимки "преди и след". В 7,15 часа Маринов е информиран колко човека са на терен и с каква техника разполагат за местата, които е посочил като приоритетни за работа. Обмен на информация имат..

обновено на 27.08.24 в 17:04

МОН иска да забрани е-дневниците от догодина, министърът оттегли проекта след часове

Проект за промени в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 8 от 2016 г. за информацията и документите за системата на предучилищното и училищното образование , качена за обществено обсъждане на 21 август, предвижда забрана за ползването на електронни дневници на "Школо", "АдминПлюс" и още няколко фирми. С тях работят над..

обновено на 27.08.24 в 15:22

Състезание по основи на исляма във Варна

Едно необикновено състезание имаше във Варна. Около 30 деца от града и областта премериха своите познания по основи на исляма. Всяка година през юли и август Главното мюфтийство организира коран курсове за деца. Сред участничките в състезанието беше 14-годишната Димаз, която ще учи в Професионалната техническа гимназия през новата учебна..

публикувано на 27.08.24 в 14:54

Зеленчукопроизводител: Въпреки сушите тази година, реколтата е добра

Диян Димитров е земеделски производител от село Ново Оряхово. Започнал е да се занимава с това преди 18 години. Обработва открити земеделски площи. Има и оранжерии. Казва, че тази година е много доволен от реколтата. Отглежда почти всички зеленчуци и плодове. Предлага продукцията си в центъра на селото на пътя за Шкорпиловци. Пред сергията му..

публикувано на 27.08.24 в 10:46

Достъпът до училищните дворове е свободен и в извънучебно време, припомнят от администрацията

Спортните площадки и дворовете в общинските училища са отворени за ползване от граждани и в извънучебно време, през празничните и почивните дни. В периода от 1 юни до 30 септември училищните пространства могат да бъдат посещавани до 23:00 часа. В учебно време – в периода от 1 октомври до 31 май, дворовете са отворени до 22:00 часа , но могат да се..

публикувано на 27.08.24 в 08:31

Лесна работа: Приказка за лято

Какво ще кажете да му посветим приказка? Преди да си е тръгнало. Имам предвид лятото. Днес си представях моята приказка за лято... Докато колелцата на куфара весело потракваха по тротоара, чайките добавяха към безгрижната мелодия своето класическо соло, а оркестърът на вълните поддържаше ритъма, както го е правил винаги... Чаровно да озвучава..

публикувано на 26.08.24 в 15:39

Франко Неро: Една голяма кинозвезда губи от блясъка си, когато се снима в реклами

Една голяма кинозвезда губи от блясъка си, когато започне да се снима в реклами. Един актьор не може да очаква, че ще бленуват за него, когато представя някакви продукти. Това коментира италианският актьор Франко Неро във Варна, който е специален гост на Международния фестивал "Любовта е лудост", където бе представен последният филм с негово участие..

публикувано на 26.08.24 в 12:35