Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненски рибари ловят сафрид още от Гергьовден

| обновено на 18.05.23 в 17:21
4
Рибна борса, Варна
Снимка: Д.Дончева

Варненски рибари ловят сафрид още от Гергьовден, установи проверка на Радио Варна. Пасажната риба се продава и на рибните борси в града, а цената зависи от големината на рибата и количеството на улова. В момента се продава от дребния сафрид – граца, уточни служител в една от борсите. Тази сутрин са извадили от морето дребен сафрид и се продава на цена от 4 лв. за килограм, но преди няколко дни е имало и по-едър, на който цената е стигнала до 9 лв. за килограм. По неговите думи в момента има много делфини, които се хранят със сафрид и затова количествата са малки.



Пълна кофичка с дребен сафрид лови почти всеки ден Сава, който редовно излиза с въдица и хвърля за улов на Морска гара. Каза, че друга година сафридът идва малко по-късно, около 24 май, и изказа предположение, че тази година най-вероятната причина е по-топлата вода в морето.



Други пък казват, че няма регламент кога ще има сафрид. Според Едуард Саркизов, който е дългогодишен рибар, сафридът е в нашите води точно, когато му е времето. Спомня си, че и преди години е ловил сафрид още в началото на май месец.



И така цена от 4 до 9 лева във Варна за сафрид, според размера и според количеството улов. Ако ли пък искате сами да си наловите – във Варна вече има и рибарите ловят. Дори и да не сте ходили отдавна за риба, със сигурност ще хванете - като Любчо, живее във Владиславово и беше дошъл на Морска гара с градския транспорт.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Празнуваме Стефановден

Православната църква почита днес свeти Стефан, първият мъченик за християнската вяра. Стотици хиляди са имениците - Стефан, Стоян, Венцислав, Станимир, Стамен, Стоил, Цоньо и женските варианти на имената, както и Таня и Фани. Името Стефан е от гръцки произход и означава "венец". Днешният празник е последният преди посрещането на Нова..

публикувано на 27.12.24 в 06:05

Добо Мързов: За Коледа, Рождения ден и Деня на бащата

26 декември не е само денят, в който празнуваме Рождество Христово, но и ден, посветен на един от най-важните стълбове в живота на всеки човек – бащата. Денят на бащата има за цел да подчертае значението на бащинството и да отдаде почит на ролята, която бащите играят в семейството и обществото.  В България Денят на бащата започва да се празнува..

публикувано на 26.12.24 в 14:00

За астрономията и учениците от Варна с любов

Расте интересът към точните науки, макар и малко, но все повече деца във Варна проявяват любопитство към нещата, които свързваме със STEM обучението. Сред местата, на които малките ученици, а и по-големите се докосват до тях е астрономическата обсерватория, чиито възпитаници в годините са сред участниците в подборите и националните отбори по..

публикувано на 26.12.24 в 09:20

Протест "Не! на родителското отчуждение!" във Варна

Във връзка с Международния ден на бащата – 26 декември, от 15:00 ч. на площад „Севастопол“ (пред хотел „Черно море“), като част от националния протест на Фондация „За споделено родителство“, ще се състои протест под мотото: „Не! на родителското отчуждение!“ . В протеста ще участват представители на фондации и други неправителствени организации,..

публикувано на 26.12.24 в 07:23

Църквата чества Събор на пресвета Богородица

На втория ден на Рождество Христово църквата възхвалява с благодарствени песни пречистата Божия майка, родила Спасителя. Празникът се нарича Събор на пресвета Богородица. Празникът поставя акцент върху съхраняването на традиционните семейни ценности. Благородният Йосиф и Дева Мария успяват да спасят новородения си син от разгневения владетел Ирод, който..

публикувано на 26.12.24 в 07:20

По празниците хапвайте от всичко по малко

По време на Коледно-новогодишните празници се увеличават пациентите на  д-р Албена Кирова. Повечето са преяли и препили, тогава се обаждат  жлъчки и стомаси: "Човек трябва да си контролира храненето като вид храна и като количество. Хората, които са постили, в никакъв случай не бива да се нахвърлят на храната, трябва да ядат от всичко по..

публикувано на 25.12.24 в 16:30

Хлеботерапевт: Месим, за да се смесим

През 14-те години, през които Росица Проданова работи като сертифициран хлеботерапевт, е научила, че за хубав хляб винаги е нужно добро настроение: "Дори и без мая, хлябът тогава става душишка. Хлябът събира всички съставки - вода, огън, брашно. Рисуването върху брашно създава нашата нова приказка. Трябва да притихнем, за да излезе мисълта на душата."..

публикувано на 25.12.24 в 14:20