Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Георги Георгиев: Учителят, особено началният, е човекът-оркестър

Георги Георгиев
Снимка: Д.Дончева
Учителската професия не е за всеки и за да я работи човек, трябва да обича децата. Така мисли Георги Георгиев, който е начален учител в Средното училище „Свети Климент Охридски” във Варна. През 2001 година той получава Награда "Варна" за учител на годината, а през настоящата същото отличие е присъдено на колектива на училището.

Георги Георгиев работи като учител от 1994 година. Днес е на 53 години и смята, че новите информационни технологии трябва да се използват с образователна цел, затова и разрешава на децата да ползват телефоните си в час. За избора на професия и за ролята на учителя с него разговаря Димитрина Дончева:

"Изборът ми да бъда начален учител беше през 1989 г., когато бях приет "Начална педагогика".  Тогава бях приет в още три специалности, но предпочетох "Начална педагогика" заради обичта към децата. Учителят, особено началният, е човекът-оркестър. Ние сме като изповедници. Освен педагози".

Какво поколение расте сега? Имате наблюдение вече повече от 30 години.

Според мен децата са доста заинтересовани и амбициозни. Сегашните деца са и доста по-емоционални. Ако се върна с десет години назад, днешните деца са, според мен, доста по-отговорни. Мерим успехите на учителя с успехите на децата и мисля, че сегашните деца ще успеят да помогнат да пребъде нашата държава и българското образование.

Кой е най-важният урок, на който искате да ги научите още докато са малки?

Да бъдат достойни българи.

Обичат ли децата да четат?

Аз съм разрешил да се използват телефоните в училище, но само ако това е свързано с учебната програма - например, ако нямат правописен речник, могат спокойно да проверят как се пише дадена дума от телефона си.

Какво обяснявате на децата за 24 май и какъв е този ден за Вас?

Това е празникът на духовното извисяване и стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и книжовността. На този ден ги уча, че 24 май е най-светлият, най-българският между празниците! Че трябва да са наследници на личности, които поддържат духа на просветата!

Как се обръщат децата към Вас?

С "Учителю".

Не с "Господине", така ли?

Не! Обръщението към мен винаги е било "Учителю". Е, в началото на първи клас са се обръщали към мен с "тате", "мамо", но формата на обръщение към мен е "Учителю". Това ме зарежда и поддържа млад въпреки моите години!

Цялото интервю с Георги Георгиев чуйте в звуковия файл:По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Живеем в две паралелни държави - европейска България и тази на задкулисието

„През последните две седмици стана безпощадно ясно, че живеем в две паралелни шизофренни държави. Едната е европейска и натовска България, а другата – подземната държава. Тя се оказа по-важна от гледна точна на фактическото управление на процесите. Видяхме как за дни и часове подземната държава обръща наопаки институции“. Това коментира в..

публикувано на 27.05.23 в 14:56
Виолина Желязкова, комуникационнен експерт

Виолина Желязкова: Трябва много силно да искаш да разказваш истории, за да си добър PR

Виолина Желязкова е варненка, завършила е IV Езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри", след това учи науки на информацията в Париж, Франция и завършва магистратура в ИУ - Варна. Много рано в професионалния си път, още на 26 години, поема риска и основава собствена маркетингова и комуникационна агенция във Варна. HYPE e от малкото агенции, които успяват да..

публикувано на 26.05.23 в 09:15

Американски историк: Внимавайте с информацията в социалните медии

Правило ли Ви е впечатление, че когато става въпрос за история в социалните медии, обикновено това е информация за Втората световна война, обикновено, подкрепена със снимки. А замисляли ли сте се, дали тези снимки не са генерирани от Изкуствен интелект и дали са достоверни? На фона на информацията, която ни залива всекидневно, е много важно да..

публикувано на 25.05.23 в 09:10
Мариан Желев

Мариан Желев: Българите сме духовни богаташи, съдейки по това, което сме създали

Човек трябва да вижда хубавите неща от живота, да носи оптимизъм в себе си, да обича природата и да прекарва повече време сред нея, а в отношението си с хората – да търси личния контакт и да използва минимално съвременните средства за комуникация. Така мисли авторът и писател Мариан Желев, който винаги намира време да излезе сред природата –..

публикувано на 24.05.23 в 08:00

Журналистът от Радио Варна Валери Великов с награда "Море" на клуб "Отворено общество"

Журналистът на Радио Варна Валери Великов, автор и водещ на предаването "Море и бряг", е тазгодишният носител на наградата „Море“ на клуб "Отворено общество".  Наградата е заради отговорността, с която той представя честно и обективно съдбата на тези, за които морето е живот, любов, работа, наука, настояще и бъдеще. През последните 7 години, още от..

обновено на 23.05.23 в 17:45

Пламен Христов: Децата са умни и попиват всичко. Това ни донесе титлата

Пламен Христов е треньор на баскетболния тим на "Черно море Тича", 12-годишни. На 21 май неговите момчета спечелиха шампионската титла на България в тази възраст. Пламен Христов беше много щастлив и емоционален от този факт. Родителите също преливаха от щастие. Предварително всички треньори и специалисти бяха единодушни, че варненският тим е с класа..

публикувано на 23.05.23 в 08:20

Румен Сарандев: Награда "Варна" за мен доказва, че градът оценява какво съм свършил за него

На официална церемония днес бяха връчени наградите "Варна" за ярки постижения в областта на културата, науката и образованието. Тази година двама колеги - репортерът Даниела Стойнова и фоторепортерът Румен Сарандев, са отличени в категория "Журналистика". Румен Сарандев е отличен за професионалната му работа на терен, отразяваща актуални..

обновено на 22.05.23 в 15:36