Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Георгиев: Учителят, особено началният, е човекът-оркестър

Георги Георгиев
Снимка: Д.Дончева
Учителската професия не е за всеки и за да я работи човек, трябва да обича децата. Така мисли Георги Георгиев, който е начален учител в Средното училище „Свети Климент Охридски” във Варна. През 2001 година той получава Награда "Варна" за учител на годината, а през настоящата същото отличие е присъдено на колектива на училището.

Георги Георгиев работи като учител от 1994 година. Днес е на 53 години и смята, че новите информационни технологии трябва да се използват с образователна цел, затова и разрешава на децата да ползват телефоните си в час. За избора на професия и за ролята на учителя с него разговаря Димитрина Дончева:

"Изборът ми да бъда начален учител беше през 1989 г., когато бях приет "Начална педагогика".  Тогава бях приет в още три специалности, но предпочетох "Начална педагогика" заради обичта към децата. Учителят, особено началният, е човекът-оркестър. Ние сме като изповедници. Освен педагози".

Какво поколение расте сега? Имате наблюдение вече повече от 30 години.

Според мен децата са доста заинтересовани и амбициозни. Сегашните деца са и доста по-емоционални. Ако се върна с десет години назад, днешните деца са, според мен, доста по-отговорни. Мерим успехите на учителя с успехите на децата и мисля, че сегашните деца ще успеят да помогнат да пребъде нашата държава и българското образование.

Кой е най-важният урок, на който искате да ги научите още докато са малки?

Да бъдат достойни българи.

Обичат ли децата да четат?

Аз съм разрешил да се използват телефоните в училище, но само ако това е свързано с учебната програма - например, ако нямат правописен речник, могат спокойно да проверят как се пише дадена дума от телефона си.

Какво обяснявате на децата за 24 май и какъв е този ден за Вас?

Това е празникът на духовното извисяване и стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и книжовността. На този ден ги уча, че 24 май е най-светлият, най-българският между празниците! Че трябва да са наследници на личности, които поддържат духа на просветата!

Как се обръщат децата към Вас?

С "Учителю".

Не с "Господине", така ли?

Не! Обръщението към мен винаги е било "Учителю". Е, в началото на първи клас са се обръщали към мен с "тате", "мамо", но формата на обръщение към мен е "Учителю". Това ме зарежда и поддържа млад въпреки моите години!

Цялото интервю с Георги Георгиев чуйте в звуковия файл:



По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, по земя, а не чрез повдигнато на колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на РВ „Позиция“,..

публикувано на 20.04.24 в 15:03

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26