Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мариан Желев: Българите сме духовни богаташи, съдейки по това, което сме създали

Мариан Желев
Снимка: Д.Дончева

Човек трябва да вижда хубавите неща от живота, да носи оптимизъм в себе си, да обича природата и да прекарва повече време сред нея, а в отношението си с хората – да търси личния контакт и да използва минимално съвременните средства за комуникация. Така мисли авторът и писател Мариан Желев, който винаги намира време да излезе сред природата – мястото в което преоткрива себе си, намира спокойствие и се зарежда с енергия за всекидневието в големия град.

На 24 май той предпочита да отиде в гората, където да помълчи, а не да афишира за един ден в годината, гордостта си, че е българин и е от духовен народ, който сам е създал своята писменост. Той се гордее, че е българин и корените му са от нашите земи, но предпочита да използва думите на родния си език в текстовете, които пише през цялата година. Продължава да пише и да изразява себе си в разкази.

Мариан Желев е родом от Добрич, но от много години живее във Варна. Има две деца – дъщеря, която тази година завършва средното си образование и вече е избрала своя път в живота и по-малък син, който е седми клас сега и му предстои да кандидатства. Шегуваме се, че тази година е и абитуриент и седмокласник, а той споделя, че израства отново с децата си и както той е учител за тях, така и те са негови учители.

Разговаряме по повод 24 май и с уговорката, че ще си говорим на „ти“.В какви времена живеем сега?

Ако кажа трудни няма да учудя никого, ако кажа лесни, ще стресна може би някого с оптимизма си. Но при нас мисля, че по-често е било така – да оцеляваме точно в такива условия и да показваме дух и воля като българи.

Какви са разказите на Мариан Желев днес?

Винаги с оптимизъм гледам и с човещина. Гледам да вляза там, където и аз самият, а и читателят мисля, че би искал да погледне – с прости очи, на прости неща, които са повод за доверие и вяра в хубавата страна на живота.

Има ли място в днешната литература за романтика, любов, героизъм, смелост, достойнство?

Има, само че, може би трябва да бъдат облечени в друга дреха. Не че хората са се отдръпнали от тия ценности, но просто те трябва да бъдат показани по простичък начин.

Какви хора ни направиха социалните мрежи?

Повече изолирани. Обикновено заставайки пред белия лист аз също искам да се изолирам. При пишещите хора и при творците изобщо това не е непозната дума, не е плашеща дума да се изолираш, но когато стане масово и започнеш да ставаш зависим от такъв тип комуникация, хората не знаят как да си кажат една хубава дума помежду си и оттам се губят някои естествени жестове, които си правим един към друг. Оттам може би идва тая грубост, тоя страх помежду ни. Отнеха ни нещо и то много, но се надявам да си го върнем.

По какъв начин?

С общуване. Но не с телефона в ръка, а на живо.

Какъв празник е 24 май за теб? Преди време беше казал, че на този ден обичаш да мълчиш и да се затваряш. Така ли е и сега?

Да, защото тази гордост, която изпитвам като българин, като човек, който има гордостта да каже, че е част от един народ, който сам е създал своята писменост, и предпочитам да не го афиширам и „бия на тъпан“ един ден в годината, а да го втъка във всички текстове и в цялото ми поведение като автор, като творец, който си служи с думите през цялото време на годината, не само в един ден. По-назад бях написал един текст, в който нарекох българите богаташи. В смисъл, че ние сме един от най-духовно богатите народи, независимо от числеността ни. Съдейки по това, което сме създали – ние сме наистина богаташи.

Кога човек спи спокойно?

Когато си е свършил работата, когато се е усмихнал, когато е казал на някого, че го обича и не е направил нищо лошо. Чести празник на всички! Аз на 24 май лично бих отишъл в гората да се поразходя и да помълча малко.

Мариан Желев е български писател. Роден е в Добрич на 15 октомври 1974 г. От 1999 живее във Варна. Първата му издадена книга е „Свлачище“ през 1998 г. – роман, който е отличен с наградата „Златен Пегас“ на конкурса „Южна пролет“. И още - романите „Малката действителност“, „Сбогом, България!“, „Катастрофа“ и „Жив“, сборник-разкази „На бял свят“ и „Спете спокойно: Подбрани истории“.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Живеем в две паралелни държави - европейска България и тази на задкулисието

„През последните две седмици стана безпощадно ясно, че живеем в две паралелни шизофренни държави. Едната е европейска и натовска България, а другата – подземната държава. Тя се оказа по-важна от гледна точна на фактическото управление на процесите. Видяхме как за дни и часове подземната държава обръща наопаки институции“. Това коментира в..

публикувано на 27.05.23 в 14:56
Виолина Желязкова, комуникационнен експерт

Виолина Желязкова: Трябва много силно да искаш да разказваш истории, за да си добър PR

Виолина Желязкова е варненка, завършила е IV Езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри", след това учи науки на информацията в Париж, Франция и завършва магистратура в ИУ - Варна. Много рано в професионалния си път, още на 26 години, поема риска и основава собствена маркетингова и комуникационна агенция във Варна. HYPE e от малкото агенции, които успяват да..

публикувано на 26.05.23 в 09:15

Американски историк: Внимавайте с информацията в социалните медии

Правило ли Ви е впечатление, че когато става въпрос за история в социалните медии, обикновено това е информация за Втората световна война, обикновено, подкрепена със снимки. А замисляли ли сте се, дали тези снимки не са генерирани от Изкуствен интелект и дали са достоверни? На фона на информацията, която ни залива всекидневно, е много важно да..

публикувано на 25.05.23 в 09:10
Георги Георгиев

Георги Георгиев: Учителят, особено началният, е човекът-оркестър

Учителската професия не е за всеки и за да я работи човек, трябва да обича децата. Така мисли Георги Георгиев, който е начален учител в Средното училище „Свети Климент Охридски” във Варна. През 2001 година той получава Награда "Варна" за учител на годината, а през настоящата същото отличие е присъдено на колектива на училището. Георги..

публикувано на 24.05.23 в 07:00

Журналистът от Радио Варна Валери Великов с награда "Море" на клуб "Отворено общество"

Журналистът на Радио Варна Валери Великов, автор и водещ на предаването "Море и бряг", е тазгодишният носител на наградата „Море“ на клуб "Отворено общество".  Наградата е заради отговорността, с която той представя честно и обективно съдбата на тези, за които морето е живот, любов, работа, наука, настояще и бъдеще. През последните 7 години, още от..

обновено на 23.05.23 в 17:45

Пламен Христов: Децата са умни и попиват всичко. Това ни донесе титлата

Пламен Христов е треньор на баскетболния тим на "Черно море Тича", 12-годишни. На 21 май неговите момчета спечелиха шампионската титла на България в тази възраст. Пламен Христов беше много щастлив и емоционален от този факт. Родителите също преливаха от щастие. Предварително всички треньори и специалисти бяха единодушни, че варненският тим е с класа..

публикувано на 23.05.23 в 08:20

Румен Сарандев: Награда "Варна" за мен доказва, че градът оценява какво съм свършил за него

На официална церемония днес бяха връчени наградите "Варна" за ярки постижения в областта на културата, науката и образованието. Тази година двама колеги - репортерът Даниела Стойнова и фоторепортерът Румен Сарандев, са отличени в категория "Журналистика". Румен Сарандев е отличен за професионалната му работа на терен, отразяваща актуални..

обновено на 22.05.23 в 15:36