Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът от Радио Варна Валери Великов с награда "Море" на клуб "Отворено общество"

| обновено на 23.05.23 в 17:45

Журналистът на Радио Варна Валери Великов, автор и водещ на предаването "Море и бряг", е тазгодишният носител на наградата „Море“ на клуб "Отворено общество". Наградата е заради отговорността, с която той представя честно и обективно съдбата на тези, за които морето е живот, любов, работа, наука, настояще и бъдеще. През последните 7 години, още от първото предаване "Море и бряг", Валери Великов обръща сериозно внимание на теми, свързани със състоянието, чистотата, биоразнообразието на Черно море и развитието на синята икономика в национален и европейски мащаб.

Отговорността е голяма, защото проблемите в морския сектор са много, а с напредването на технологиите стават още повече, каза Валери Великов. Предизвикателствата са огромни - вече говорим за автономни кораби, наблюдава се липса на интерес към морските професии, а оттам  недостиг на кадри, обобщава водещият на "Море и бряг" и "Позиция". 

В журналистиката трябва да си обективен и реалист, категоричен е той и споделя, че е научил от хора, посветили живота си на морето, че при тях е задължително да си реалист. "Казвали са ми, че трябва да си до такава степен реалист, че да се страхуваш от морето, а който няма страх от него - не става за моряк." Непредвидими са понякога ситуациите в морето, често и сценарият на предаването е непредвидим, защото всеки ден и всяка минута излизат актуални и наболели въпроси, които търсят спешно решение, споделя още Великов.

Церемонията по връчване на годишните награди на клуб „Отворено общество“ – Варна ще се състои на 24 май, от 18 часа, на сцената на Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Документален филм ще представи първите 5-ма носители на престижните отличия.

Чуйте интервюто на Валерия Василева с Валери Великов:

Вижте и кои са останалите отличени.

Наградата „Отличие на победителя“ е за двама възпитаници на МГ “Д-р Петър Берон“ във Варна. Деян Хаджи-Манич – с изявени дарби в академичните занимания, с почетни отличия, медали и награди от международни и национални състезания в областта на математиката, информатиката, проектирането. Абитуриентът Даниел Димитров - с престижни отличия, абсолютен шампион на Международни олимпиади по география в различни точки по света, победител в национални и европейски конкурси, награждаван за постижения в науката.

Носителят на наградата „За принос в областта на медицината и здравеопазването“ тази година е доц. д-р Александър Златаров – д.м. -специалист-хирург в Първа клиника по хирургия в УМБАЛ „Св. Марина" – Варна. Основните му интереси и развитие са в областта на лапароскопската и роботизирана хирургия. Лекар, който утвърждава в лечебния метод използването на последната генерация робот Da Vinci, най-модерната роботизирана система в България.

Отличието „За постижения в областта на културата на град Варна“ тази година е за актрисата Христина Джурова, която едва от три години е в семейството на ДТ „Ст. Бъчваров“, но печели любовта и признанието на публиката. Актрисата с изключително точен усет за действие, с вярна чувствителност и голяма мощ на сцената има стремителна кариера на варненска сцена с 9 роли, сред които и Констанца Вебер, в „Амадеус“, който й донесе ИКАР за поддържаща роля.

Голямата награда на клуб Отворено общество – „За граждански принос“ тази година е за капитана на военния научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ капитан II ранг Николай Данаилов и неговия екипаж. Българските военни моряци сътвориха най-новата история на военното дело у нас. С изключително високо ниво на подготовка те осъществиха не само мечтата на поколения български антарктици, но за първи път изпълниха научна мисия и дейности в Световния океан и бреговете на Антарктида.

След церемонията по награждаването на носителите на отличията на клуб „Отворено общество“ гостите в залата ще гледат спектакъла „Само час спокойствие“ на Сатиричен театър „Алеко Константинов“. В главната роля Кръстю Лафазанов.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна - ключова спирка на бизнес форум, посветен на добрите практики сред брокерите

Варна бе избрана за последна спирка на бизнес форумите в рамките на проекта Real Estate Business Forum Center Works. Темата тази година е „Стандарти на бъдещето в средата на живота“, а целта е да се обсъди визията на местната власт за устойчиво развитие на градовете. Това каза за Радио Варна Снежана Стойчева - управител на компанията..

публикувано на 01.10.24 в 14:51

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 01.10.24 в 13:25

Добо Мързов: Музиката е универсалното лекарство!

На 1 октомври, когато светът празнува Музиката, Ви срещаме с човека, за когото тя, Музиката, е спасение и смисъл. (бел. ред. Във всеки един ред, в който думата "Музика" се спомене в този текст, тя ще бъде изписана с главна буква - заради силата, която има, и заради заряда, който носи тя за събеседника ни и за всички, които я обичат).  Добо..

публикувано на 01.10.24 в 11:40

105-годишната Евдокия Чочева: В Стара Варна утрото започваше с песен...

105 години навърши на 29 септември Евдокия Чочева - варненка, родена в Гръцката махала, и пазеща духа на Стара Варна в сърцето си. Вероятно най-възрастната варненка е неуморима и с  буден интелект, вълнува се от политическите събития и слуша от сутрин до вечер любимото Радио Варна. Пристрастието ѝ към БНР идва от това, че нейната сестра - Недялка Цанева,..

публикувано на 01.10.24 в 08:00

Урбанист от Дания: Веломрежата във Варна на места не е добре свързана

Морската градина на Варна е невероятна. Такова място нямат Копенхаген и други големи градове. Това сподели специално за Радио Варна датският урбанист Леон Легеланд, след разходката си с велосипед в морската столица.  “Устойчива градска мобилност - хора и публични пространства” беше темата на третото събитие от тазгодишното издание на “Форум за Варна”,..

публикувано на 30.09.24 в 07:20

Какви монети са сечени в древния Одесос?

Бившият колекционер на монети Иван Попов представи във Варна по време на научната конференция "Културното наследство на Варна и Черноморския регион", която се провежда в планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров", лекция на тема "Тракийските и римски монети, сечени в древния Одесос".  Попов е имал колекция от над 3700..

публикувано на 28.09.24 в 14:05

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33