Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Журналистът от Радио Варна Валери Великов с награда "Море" на клуб "Отворено общество"

| обновено на 23.05.23 в 17:45

Журналистът на Радио Варна Валери Великов, автор и водещ на предаването "Море и бряг", е тазгодишният носител на наградата „Море“ на клуб "Отворено общество". Наградата е заради отговорността, с която той представя честно и обективно съдбата на тези, за които морето е живот, любов, работа, наука, настояще и бъдеще. През последните 7 години, още от първото предаване "Море и бряг", Валери Великов обръща сериозно внимание на теми, свързани със състоянието, чистотата, биоразнообразието на Черно море и развитието на синята икономика в национален и европейски мащаб.

Отговорността е голяма, защото проблемите в морския сектор са много, а с напредването на технологиите стават още повече, каза Валери Великов. Предизвикателствата са огромни - вече говорим за автономни кораби, наблюдава се липса на интерес към морските професии, а оттам  недостиг на кадри, обобщава водещият на "Море и бряг" и "Позиция". 

В журналистиката трябва да си обективен и реалист, категоричен е той и споделя, че е научил от хора, посветили живота си на морето, че при тях е задължително да си реалист. "Казвали са ми, че трябва да си до такава степен реалист, че да се страхуваш от морето, а който няма страх от него - не става за моряк." Непредвидими са понякога ситуациите в морето, често и сценарият на предаването е непредвидим, защото всеки ден и всяка минута излизат актуални и наболели въпроси, които търсят спешно решение, споделя още Великов.

Церемонията по връчване на годишните награди на клуб „Отворено общество“ – Варна ще се състои на 24 май, от 18 часа, на сцената на Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Документален филм ще представи първите 5-ма носители на престижните отличия.

Чуйте интервюто на Валерия Василева с Валери Великов:

Вижте и кои са останалите отличени.

Наградата „Отличие на победителя“ е за двама възпитаници на МГ “Д-р Петър Берон“ във Варна. Деян Хаджи-Манич – с изявени дарби в академичните занимания, с почетни отличия, медали и награди от международни и национални състезания в областта на математиката, информатиката, проектирането. Абитуриентът Даниел Димитров - с престижни отличия, абсолютен шампион на Международни олимпиади по география в различни точки по света, победител в национални и европейски конкурси, награждаван за постижения в науката.

Носителят на наградата „За принос в областта на медицината и здравеопазването“ тази година е доц. д-р Александър Златаров – д.м. -специалист-хирург в Първа клиника по хирургия в УМБАЛ „Св. Марина" – Варна. Основните му интереси и развитие са в областта на лапароскопската и роботизирана хирургия. Лекар, който утвърждава в лечебния метод използването на последната генерация робот Da Vinci, най-модерната роботизирана система в България.

Отличието „За постижения в областта на културата на град Варна“ тази година е за актрисата Христина Джурова, която едва от три години е в семейството на ДТ „Ст. Бъчваров“, но печели любовта и признанието на публиката. Актрисата с изключително точен усет за действие, с вярна чувствителност и голяма мощ на сцената има стремителна кариера на варненска сцена с 9 роли, сред които и Констанца Вебер, в „Амадеус“, който й донесе ИКАР за поддържаща роля.

Голямата награда на клуб Отворено общество – „За граждански принос“ тази година е за капитана на военния научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ капитан II ранг Николай Данаилов и неговия екипаж. Българските военни моряци сътвориха най-новата история на военното дело у нас. С изключително високо ниво на подготовка те осъществиха не само мечтата на поколения български антарктици, но за първи път изпълниха научна мисия и дейности в Световния океан и бреговете на Антарктида.

След церемонията по награждаването на носителите на отличията на клуб „Отворено общество“ гостите в залата ще гледат спектакъла „Само час спокойствие“ на Сатиричен театър „Алеко Константинов“. В главната роля Кръстю Лафазанов.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Живеем в две паралелни държави - европейска България и тази на задкулисието

„През последните две седмици стана безпощадно ясно, че живеем в две паралелни шизофренни държави. Едната е европейска и натовска България, а другата – подземната държава. Тя се оказа по-важна от гледна точна на фактическото управление на процесите. Видяхме как за дни и часове подземната държава обръща наопаки институции“. Това коментира в..

публикувано на 27.05.23 в 14:56
Виолина Желязкова, комуникационнен експерт

Виолина Желязкова: Трябва много силно да искаш да разказваш истории, за да си добър PR

Виолина Желязкова е варненка, завършила е IV Езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри", след това учи науки на информацията в Париж, Франция и завършва магистратура в ИУ - Варна. Много рано в професионалния си път, още на 26 години, поема риска и основава собствена маркетингова и комуникационна агенция във Варна. HYPE e от малкото агенции, които успяват да..

публикувано на 26.05.23 в 09:15

Американски историк: Внимавайте с информацията в социалните медии

Правило ли Ви е впечатление, че когато става въпрос за история в социалните медии, обикновено това е информация за Втората световна война, обикновено, подкрепена със снимки. А замисляли ли сте се, дали тези снимки не са генерирани от Изкуствен интелект и дали са достоверни? На фона на информацията, която ни залива всекидневно, е много важно да..

публикувано на 25.05.23 в 09:10
Мариан Желев

Мариан Желев: Българите сме духовни богаташи, съдейки по това, което сме създали

Човек трябва да вижда хубавите неща от живота, да носи оптимизъм в себе си, да обича природата и да прекарва повече време сред нея, а в отношението си с хората – да търси личния контакт и да използва минимално съвременните средства за комуникация. Така мисли авторът и писател Мариан Желев, който винаги намира време да излезе сред природата –..

публикувано на 24.05.23 в 08:00
Георги Георгиев

Георги Георгиев: Учителят, особено началният, е човекът-оркестър

Учителската професия не е за всеки и за да я работи човек, трябва да обича децата. Така мисли Георги Георгиев, който е начален учител в Средното училище „Свети Климент Охридски” във Варна. През 2001 година той получава Награда "Варна" за учител на годината, а през настоящата същото отличие е присъдено на колектива на училището. Георги..

публикувано на 24.05.23 в 07:00

Пламен Христов: Децата са умни и попиват всичко. Това ни донесе титлата

Пламен Христов е треньор на баскетболния тим на "Черно море Тича", 12-годишни. На 21 май неговите момчета спечелиха шампионската титла на България в тази възраст. Пламен Христов беше много щастлив и емоционален от този факт. Родителите също преливаха от щастие. Предварително всички треньори и специалисти бяха единодушни, че варненският тим е с класа..

публикувано на 23.05.23 в 08:20

Румен Сарандев: Награда "Варна" за мен доказва, че градът оценява какво съм свършил за него

На официална церемония днес бяха връчени наградите "Варна" за ярки постижения в областта на културата, науката и образованието. Тази година двама колеги - репортерът Даниела Стойнова и фоторепортерът Румен Сарандев, са отличени в категория "Журналистика". Румен Сарандев е отличен за професионалната му работа на терен, отразяваща актуални..

обновено на 22.05.23 в 15:36