Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът от Радио Варна Валери Великов с награда "Море" на клуб "Отворено общество"

| обновено на 23.05.23 в 17:45

Журналистът на Радио Варна Валери Великов, автор и водещ на предаването "Море и бряг", е тазгодишният носител на наградата „Море“ на клуб "Отворено общество". Наградата е заради отговорността, с която той представя честно и обективно съдбата на тези, за които морето е живот, любов, работа, наука, настояще и бъдеще. През последните 7 години, още от първото предаване "Море и бряг", Валери Великов обръща сериозно внимание на теми, свързани със състоянието, чистотата, биоразнообразието на Черно море и развитието на синята икономика в национален и европейски мащаб.

Отговорността е голяма, защото проблемите в морския сектор са много, а с напредването на технологиите стават още повече, каза Валери Великов. Предизвикателствата са огромни - вече говорим за автономни кораби, наблюдава се липса на интерес към морските професии, а оттам  недостиг на кадри, обобщава водещият на "Море и бряг" и "Позиция". 

В журналистиката трябва да си обективен и реалист, категоричен е той и споделя, че е научил от хора, посветили живота си на морето, че при тях е задължително да си реалист. "Казвали са ми, че трябва да си до такава степен реалист, че да се страхуваш от морето, а който няма страх от него - не става за моряк." Непредвидими са понякога ситуациите в морето, често и сценарият на предаването е непредвидим, защото всеки ден и всяка минута излизат актуални и наболели въпроси, които търсят спешно решение, споделя още Великов.

Церемонията по връчване на годишните награди на клуб „Отворено общество“ – Варна ще се състои на 24 май, от 18 часа, на сцената на Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Документален филм ще представи първите 5-ма носители на престижните отличия.

Чуйте интервюто на Валерия Василева с Валери Великов:

Вижте и кои са останалите отличени.

Наградата „Отличие на победителя“ е за двама възпитаници на МГ “Д-р Петър Берон“ във Варна. Деян Хаджи-Манич – с изявени дарби в академичните занимания, с почетни отличия, медали и награди от международни и национални състезания в областта на математиката, информатиката, проектирането. Абитуриентът Даниел Димитров - с престижни отличия, абсолютен шампион на Международни олимпиади по география в различни точки по света, победител в национални и европейски конкурси, награждаван за постижения в науката.

Носителят на наградата „За принос в областта на медицината и здравеопазването“ тази година е доц. д-р Александър Златаров – д.м. -специалист-хирург в Първа клиника по хирургия в УМБАЛ „Св. Марина" – Варна. Основните му интереси и развитие са в областта на лапароскопската и роботизирана хирургия. Лекар, който утвърждава в лечебния метод използването на последната генерация робот Da Vinci, най-модерната роботизирана система в България.

Отличието „За постижения в областта на културата на град Варна“ тази година е за актрисата Христина Джурова, която едва от три години е в семейството на ДТ „Ст. Бъчваров“, но печели любовта и признанието на публиката. Актрисата с изключително точен усет за действие, с вярна чувствителност и голяма мощ на сцената има стремителна кариера на варненска сцена с 9 роли, сред които и Констанца Вебер, в „Амадеус“, който й донесе ИКАР за поддържаща роля.

Голямата награда на клуб Отворено общество – „За граждански принос“ тази година е за капитана на военния научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ капитан II ранг Николай Данаилов и неговия екипаж. Българските военни моряци сътвориха най-новата история на военното дело у нас. С изключително високо ниво на подготовка те осъществиха не само мечтата на поколения български антарктици, но за първи път изпълниха научна мисия и дейности в Световния океан и бреговете на Антарктида.

След церемонията по награждаването на носителите на отличията на клуб „Отворено общество“ гостите в залата ще гледат спектакъла „Само час спокойствие“ на Сатиричен театър „Алеко Константинов“. В главната роля Кръстю Лафазанов.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15