Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балчик отбелязва Деня на българската просвета и култура - 24 май, който е и Празник на града

С празнични емоции и облик днес Балчик отбелязва Деня на българската просвета и култура - 24 май, който е и Празник на града.

Със сълзи от радост и носталгия днес изпращаме абитуриентите и си спомняме за последния училищен звънец. Випуск '73 при балчишката гимназия помни този ден и след 50 години. Макар и оредели, се срещат в училищния двор със същия дух и настроение, за да си припомнят преживяното в училище, първата любов, прекрасните мигове и да пожелаят на тези след тях да пазят най-българския празник, да продължат образованието си, да се реализират и следват мечтите си.

Никол Станкова днес има най-малко два повода да празнува, тя е отличник абитуриент и Ученик на годината за 2023 год. на СУ „Христо Ботев“. Какво и дава и отнема тази титла? „Трудно е да бъдеш ученик и да поддържаш постоянна дисциплина, но пък това, което ме държи, е, че знанието е сила“ – сподели отличената, която ще продължи обучението си в икономическата сфера във Варна.

Близначките Петя и Мария Митеви са тазгодишните носители на наградата на фондация „Георги Андонов“. За втора година учредителят Пламен Парушев, в памет на своя баща, ще заплати семестриалните такси на избраните в първата година от обучението им във висше учебно заведение. Те са много щастливи, че трудът и усилията им са оценени, но и развълнувани, защото пътят им от Балчик се разделя. Едната ще учи медицинска химия в Пловдив, а другата – икономика в морската ни столица.

По традиция на тържествена сесия днес бяха отличени заслужили учители, ученици, отпуснати средства за нов роял на Балчик и отпечатване на книги на местни автори.

Валентин Вълчев от Център за специална образователна подкрепа с общежитие - с. Kранево „Акад. Тодор Самодумов“ е един от носителите днес на званието „Учител на 2023 година“. „Най-висшата ценност е да бъдеш добър, освен всички професионални качества, които са необходими. Да бъдеш търпелив, убедителен и да даваш личен пример. Дори и за децата с дефицитиличният пример и самото изражението говорят и действат много“ – смята преподавателят.

Празнична церемония по издигане на знамената на централния площад, ученическо шествие бяха част от празника днес, който продължава до късно вечерта.

"Горд съм, че нашите предци са избрали точно най-българския ден - 24 май, да бъде празник на нашия град и денят, в който ние, балчиклии и всички, свързани с този прекрасен град, да се събираме", приветства съграждани и гости на града кметът Николай Ангелов. "Винаги съм казвал, че материалното е преходно, то не остава толкова следи, колкото следи оставя духовността, нещата, които са казани, нарисувани, написани. Затова искам да пожелая на нашия град да продължава да се развива и да пребъде във вековете, защото Балчик е бил, е и ще бъде едно божествено място. Честит празник и нека заедно се веселим“ - поздрави Ангелов.

Празникът на Балчик продължава вечерта с концерт – спектакъла "Лицата на Балчик", на който по традиция ще станат ясни носителите на тазгодишната титла, музикален поздрав ще поднесе Любо Киров и дуото Павел и Венци Венц.Началото е 20,30 часа на пл. "21 септември".


По публикацията работи: Нина Милошевич


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна в торник, 16.07.2024 г.: На  16.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на : гр. Варна – ул...

публикувано на 16.07.24 в 06:05

Времето остава горещо

Днес ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен вятър от североизточна четвърт. Остава горещо с максимални температури между 36° и 41°, по крайбрежието от 3° до 3°, за Варна около 3°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от26° до 2°. Изгрев на..

публикувано на 16.07.24 в 05:49
архив

АМ "Хемус" остава затворена около село Слънчево, няма опасност за жителите на село Припек

Магистрала "Хемус" остава затворена в участъка до село Слънчево, където от вчера бушува пожар. Затворен е и старият път през местността Побити камъни. Няма опасност за жителите на село Припек, пожарникарите са направили широка просека, за да не се прехвърлят пламъците към селото. Непрекъснато се правят обходи по трасето, за да се прецени..

публикувано на 15.07.24 в 21:05

ПП-ДБ публикува декларацията си

На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България споделиха своя план за излизане от политическата криза. Първо антикорупционни закони и решения, после разговори за правителство. Ето го и пълният текст на Декларация за излизане от политическата криза в България на ПП-ДБ: "Ние, народните представители..

публикувано на 15.07.24 в 20:08

Участъкът от АМ „Хемус“ до село Слънчево остава затворен, пожарът се разраства към село Припек (обновена)

Участъкът от магистрала „Хемус“ до село Слънчево остава затворен, съобщиха от полицията във Варна. Затворен е и старият път през местността Побити камъни, обходът е по Крайезерния път. Д евет екипа на пожарната насочват усилията си към осигуряване на безопасността на село Припек, накъдето се разраства пожарът, вятърът обаче непрекъснато сменя..

публикувано на 15.07.24 в 17:30

ПП-ДБ поискаха отлагане на втория мандат

От "Продължаваме промяната – Демократична България" поискаха от президента да забави с три месеца връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, който коалицията предстои да получи, предаде БНР. ПП-ДБ ще изпратят декларация до всички депутати и ще търсят широка политическа подкрепа в 50-ото Народно събрание за приемането на..

публикувано на 15.07.24 в 16:17

Как новите ERP системи помагат на логистиката?

Как новите ERP системи помагат на логистиката? Колкото повече се развива дигиталният свят, толкова повече онлайн търговията се разраства и стоки от цял свят достигат до входните врати на всеки краен потребител. Но това налага някои нови изисквания пред бизнеса – особено в сферата на логистиката. Тя се превръща във все по-важен фактор, който движи..

публикувано на 15.07.24 в 15:00