Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Златното сечение" на 25 май с Валерия Василева

Абитуриентите тръгват боси и неудържими в живота след бала, но ценят своите котви за завръщане

Даница, Милица и Волен за нещата, които ги правят щастливи

| обновено на 25.05.23 в 16:55
Абитуриентите на клуб "Касталия" Волен, Даница и Милица и ръководителят им Магдалена Маркова

Гости на предаването "Златното сечение" са трима абитуриенти от три училища във Варна - Милица Иванова от Първа езикова гимназия, Даница Костова от МГ "Д-р Петър Берон", Волен Савов от VII СУ "Найден Геров". Това, което ги свързва още от началното училище до 12 клас, е интересът им към литературата и творческото писане. Тримата са членове на литературен и медиен клуб "Касталия" към Центъра за подкрепа за личностно развитие - ОДК Варна с ръководител Магдалена Маркова, която също се включва в разговора в студиото на Радио Варна. Освен това са и част от журналистическия екип на вестник "НахОДКи" към ОДК-Варна.

 За всеки от тях последната година в училище е била предизвикателна по различен начин. Даница издаде първата си стихосбирка и се готви да учи "Софтуерно инженерство" В София. Милица, която доскоро беше част и от ученическото предаване на Радио Варна "Свободен час" и получи награда "Варна" като ученик на годината, поема към Мюнстер, Германия, за да учи политология и медии. Волен през последната година беше особено активен в работата на клуб "Европейски мост" в ОДК в посока гражданско образование и се е насочил към хуманитарна специdлност - философия или психология. 

Ето какво споделят те за предизвикателствата в последната година в училище, избора, очакванията на другите към тях и към самите себе си, за това дали младите хора днес успяват да намерят своя стил и имидж преди да започнат самостоятелния си път, каква е Варна през техните очи и за какво мечтаят...


ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: Прекрасното тук и сега

Споделям как днес един младеж ме усмихна, без дори да знае, че го е направил. Кротичко си вървях, потънала в сложни мисли. По улицата край мен мина младеж, който обясняваше на висок глас: - Човек, разбираш ли? Той съвсем се е бъгнал. Огледах се. Наоколо нямаше други – нито бъгнати, нито в добра кондиция. Младежът вървеше сам и определено..

публикувано на 29.05.23 в 15:57

Арт инсталация "Човекът - телефон" привлича вниманието на туристи и жители на Варна

Ако сте се разхождали по ларгото на Варна, в района на Севастопол, през последните седмици, вероятно сте видели или чули звука от арт инсталацията „Човекът - телефон”. Зад креативността на визията стои важна кауза. Атрактивният пърфораманс е част от инициативата „Аз помагам на артисти” в помощ на уличните артисти и уличното изкуство. Колко..

публикувано на 29.05.23 в 11:17

"Делфините" с редица кампании и избор на ново ръководство

Младежката благотворителна организация "Делфините" помага на младежи с увреждания и социално слаби хора. Това лято младежите са планирали дни на открито, в които организаторите ще припомнят игри като дама, федербал и рисуване с тебешири. Те ще се проведат или на Кривото дърво в Морската градина, или в Екопарка, съобщи за Радио Варна Криста Димитрова от..

публикувано на 29.05.23 в 08:43

Празник на Урумовото лале в село Чернево

Празник на Урумовото лале организират в суворовското село Чернево. Редкият защитен вид е една от гордостите на населеното място, каза Тодорка Монева, председател на читалище "Зора -1912". На традиционния празник ще има занимателни игри с децата, викторина с въпроси за лалето и образователен филм. Лалето с ярко жълтите си цветове грее по поляните..

обновено на 27.05.23 в 09:31

Отиде си Вяра Петкова - създателката на катедрата по Английски език в Морско училище

Днес на 86 години от този свят си отиде създателката на катедрата по Английски език във Военноморското училище във Варна и дългогодишен преподавател.  Вяра Петкова преподава в Морско училище 47 години. На курсантите и студентите си посвещава Англо-морския речник, който издава през 2005 година.  Опелото ще бъде извършено на 28 май (неделя), от 15 часа, в..

публикувано на 26.05.23 в 19:41

Фестивал на занаятите и изкуствата започва от днес в Добрич

Фестивал на занаятите и изкуствата започва от днес в Добрич. Той се организира от Фондацията „Добруджа – история, традиции и култура“ и ще продължи три дни, до 28 май включително. Мястото на провеждане е площад „Свобода“, където ще бъдат подредени шатрите на над 50 занаятчии от цялата страна. На фестивала ще бъде отворена „Работилница за сръчковци“, а..

публикувано на 26.05.23 в 16:48
Варна

Петък следобед - варненци са на плажа (СНИМКИ)

При 25 градуса температура на въздуха, слънчево време и кристално чиста морска вода /между 16 и 18 градуса/, много варненци и гости на града избраха да бъдат на плажа и крайбрежната алея в петък следобед. Плажовете се подготвят за летния сезон с поставянето на чадъри и монтирането на шатри. Абитуриентите също избират морето за фон на снимките си...

обновено на 26.05.23 в 15:37