Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Гуцанов от БСП за скандалния запис: Извършва се реален парламентарен преврат

Борислав Гуцанов
Снимка: БГНЕС

Депутатът от "БСП за България" Борислав Гуцанов отправи остри обвинения към представителите на първите две политически сили у нас след скандала с изтеклите записи от Националния съвет на "Продължаваме промяната" от 21 май.

В предаването "Позиция" в ефира на Радио Варна, Гуцанов определи скандала като най-големият за последните 30 години на политическата сцена в България.

Той и неговите колеги от групата на БСП вчера напуснаха демонстративно пленарната зала при разглеждането на законопроекта, свързан с главния прокурор.

"Напуснахме залата, защото според нас трябваше да бъде прекратено веднага Народното събрание. Още на секундата след излизането на този запис. Нямало е такова национално предателство и лицемерие. Още повече, че този закон, след гледането му на среднощна комисия, се вкарва в деловодството на Народното събрание в 10:50 минути примерно, а 5 мунити по-късно влиза в зала. Кой го е прочел за 5 минути? Или просто с този закон правят всичко възможно да спасят кожата на г-н Борисов, но не и не само неговата. Знаем че има и доста въпросителни и за г-н Кирил Петков относно доставките на газ. Затова ли го бързат този закон?", попита лаконично Гуцанов и напомни, че БСП е била от първите политически сили, поискали отстраняването на главния прокурор.

"Това е реален парламентарен преврат, който се извършва с действията на тези хора", каза още Борислав Гуцанов, визирайки първите две коалиции.

Малко по-рано в "Позиция" Даниел Митов от ГЕРБ-СДС и Даниел Лорер от ПП-ДБ определиха скандала със записа като сценарий, с който се цели да няма правителство с втория мандат, което учуди Борислав Гуцанов.

"Аз се учудвам как е възможно да коментират, че това е сценарий, при положение, че те го говорят в прав текст това нещо на тяхно заседание. А сега говорят за сценарий. Тези хора са за арестуване", коментира Гуцанов.

"С това, което се разигра, смятам че на секундата трябва да напуснат парламента, ако имат поне малко останал морал. Извинявайте, но някой да говори, че съгласува разузнавателните служби на България с чуждо посолство, ако това не е национално предателство, аз не знам какво е", коментира още депутатът от БСП.

Във вторник предстои изслушване в Народното събрание на представители на специализираните служби във връзка със скандала. 

Бюджетът е с приоритет

Според Борислав Гуцанов държавният бюджет трябва да бъде основен приоритет в работата на депутатите.

"Не можем да оставим хората от държавния и общинския сектор без заплати. Не можем да оставим пенсионерите и хората с някакви необходимости без средства. Не можем да оставим икономиката просто ей така. Затова приемането на бюджета е ключово", поясни Гуцанов.

"Те нямат друг шанс, защото знаят, че няма кой повече да гласува за тях и да ги избере за каквото и да е било", коментира Борислав Гуцанов по повод афишираното намерение от първите две коалиции да продължат преговорите, въпреки записа. Той ги определи като "коалиция на омертата".

Чуйте цялото интервю на Валери Великов с Борислав Гуцанов в предаването "Позиция":






По публикацията работи: Иван Барбов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Движението на камиони над 20 тона ще бъде ограничено в някои области

Движението на камиони над 20 тона по пътни участъци на територията на областите Русе, Шумен, Велико Търново, Търговище, Разград и Силистра ще бъде ограничено от 13:00 до 21:00 ч. днес поради очакваните високи температури над 35 градуса. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В област Русе ще бъде..

публикувано на 15.07.24 в 06:57

Без ток на 15 юли

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, ще бъде прекъснато електрозахранването на няколко места.  От 09:00 ч. до 16:30 ч. токът спира във Варна - ул. Антон Неделчев, ул. Доспат, ул. Ивайло, ул. Кап. Георги Мамарчев, ул. Кап. Райчо Николов, ул. Патриарх Евтимий, ул. Средна гора, ул. Стара планина,..

публикувано на 15.07.24 в 06:12

Слънчево и горещо

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността, предимно висока. Без валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Остава горещо с максимални температури между 36° и 41°, по крайбрежието от 30° до 35°, за Варна около 34°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°.

публикувано на 15.07.24 в 06:01

Пожарът до с. Слънчево е локализиран

По информация на оперативния дежурен в Областната администрация, към 22:30 пожарът до село Слънчево е локализиран. На място остават три пожарни, една се насочва към квартал "Владиславово", военнослужещите от Военноморските сили са освободени. Магистралата остава затворена до сутринта, когато ще бъде взето решение дали да бъде отворена.

публикувано на 15.07.24 в 03:08

12 противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево

12 екипа с противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево , община Аксаково.  От Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров "са осигурили дронове, с които утре ще бъде обследван от въздуха района на пожара. В ъв Варна пожарите са овладeни.

публикувано на 14.07.24 в 21:53
Пожар

Два големи пожара продължават да гасят огнеборците във варненско

Останалите по-рано възникнали огнища на огнената стихия са овладени.  Това каза старши комисар Тихомир Тотев-директор на варненската пожарна служба. Тотев съобщи, че екипи от военноморските сили са пристигнали на мястото на пожара край село Слънчево и помагат за потушаването му.  Няма опасност този пожар да застигне населените места. Във Варна..

публикувано на 14.07.24 в 20:02

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е поискала от командира на ВМС контраадмирл Кирил Михайлов да бъдат..

публикувано на 14.07.24 в 18:28