Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Михаил Екимджиев: Живеем в две паралелни държави - европейска България и тази на задкулисието

Михаил Екимджиев
Снимка: БГНЕС

„През последните две седмици стана безпощадно ясно, че живеем в две паралелни шизофренни държави. Едната е европейска и натовска България, а другата – подземната държава. Тя се оказа по-важна от гледна точна на фактическото управление на процесите. Видяхме как за дни и часове подземната държава обръща наопаки институции“. Това коментира в предаването „Позиция“ на Радио Варна адвокат Михаил Екимджиев – председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека. „Мнозинството във Висшия съдебен съвет, което бранеше Иван Гешев, само за 24 часа, след като му бяха дръпнати конците, се обърна и козирува. Същите тези хора, които прокурорът Стоев нарече „въшки“. Та тези въшки управляват съдебната система, от която зависи съдбата на всички нас“, каза правозащитникът.

„Струва ми се, че сега тектоничните процеси, които изкарват мръсната пяна на дълбоката държава, могат да доведат до един катарзис. Важното е ние, като гражданско общество, да не пропуснем шанса и да овладеем тази инерция. Важно е също партиите, които за първи път имат шанса да съставят едно проевропейско мнозинство, което да извърши същинска съдебна реформа, да не пропуснат този шанс и да не тръгнат по сценария на кукловодите, който беше задвижен вчера с театралната изява на Радостин Василев“, подчерта Михаил Екимджиев.

По повод приетия вчера механизъм за разследване на главния прокурор, адвокат Екимджиев коментира: „Това е едно начало. Има и други варианти за търсене на отговорност от главния прокурор. Този не е лишен от разум и е одобрен от Венецианската комисия и Съвета на Европа. Надявам се, че с тази законова промяна няма да се изчерпи съдебната реформа. Вярвам в това, защото сега има синхрон между обществения интерес на гражданите и неформалния интерес на подземието, което реално дърпа конците“.