Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат забрана за строителство на 500 метра от морето

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обсъжда се дали в Зона А от Черноморското крайбрежие да бъде въведена забрана за строителство. Тази зона е в разстояние на 500 метра от плажа, съобщи в морското предаване на Радио Варна бившният министър на околната среда и водите Борислав Сандов и допълни: „Тази тема е обект на най-сериозни дебати сред експертите. Целта е да бъде ограничено строителството и да не могат да се изграждат големи хотелски комплекси и други обекти, които да са в непосредствена близост до плажовете. Обсъжда се още, дали тази забрана да не важи и за населените места“.

Промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие предвиждат зад защитените плажове да бъде въведена буферна зона от 1000 метра, в която строителството да бъде забранено, съобщи още Борислав Сандов. Защитените плажове у нас са три – Карадере, Иракли и Корал, напомни той и уточни, че забраната няма да важи за инфраструктурни обекти за обществено предназначение.

Предвижда се още да бъде създаден фонд за изкупуване на защитени дюни, които в момента са частна собственост. Защитените дюни са изключителна държавна собственост и преминаването им в частни ръце през годините е нарушение на закона, подчерта бившият екоминистър.

В интервюто с Борислав Сандов можете да чуете и какви са другите предложения за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.


Дебат по промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие се проведе миналата седмица в Народното събрание. В дискусията по приоритетите за законодателните промени за защита на Черноморието участваха политици и много граждани. Основен организатор е природозащитната инициатива „Зелени закони“.В законодателната програма на 49-то Народно събрание е заложена промяна в Закона за опазване на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Целта е да се защити по-добре морският бряг като публична държавна собственост, както и да се осигури възможност за дългосрочно развитие на качествен туризъм по Черноморието, съобщават отинициатива „Зелени закони“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът до с. Слънчево е локализиран

По информация на оперативния дежурен в Областната администрация, към 22:30 пожарът до село Слънчево е локализиран. На място остават три пожарни, една се насочва към квартал "Владиславово", военнослужещите от Военноморските сили са освободени. Магистралата остава затворена до сутринта, когато ще бъде взето решение дали да бъде отворена.

публикувано на 15.07.24 в 03:08

12 противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево

12 екипа с противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево , община Аксаково.  От Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров "са осигурили дронове, с които утре ще бъде обследван от въздуха района на пожара. В ъв Варна пожарите са овладeни.

публикувано на 14.07.24 в 21:53
Пожар

Два големи пожара продължават да гасят огнеборците във варненско

Останалите по-рано възникнали огнища на огнената стихия са овладени.  Това каза старши комисар Тихомир Тотев-директор на варненската пожарна служба. Тотев съобщи, че екипи от военноморските сили са пристигнали на мястото на пожара край село Слънчево и помагат за потушаването му.  Няма опасност този пожар да застигне населените места. Във Варна..

публикувано на 14.07.24 в 20:02

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е поискала от командира на ВМС контраадмирл Кирил Михайлов да бъдат..

публикувано на 14.07.24 в 18:28

От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника за гасенето на огнищата

Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е изпратила писмо до командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов с искане да се осигурят екипи от представители на ВМС ,които да подпомогнат пожарникарите в овладяване на огнищата, възникнали в града и региона. От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника, общо 10..

публикувано на 14.07.24 в 17:23
пожар

Пожарите стават повече, огънят върви към Игнатиево, с.Припек и с.Баново

О перативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил от телефон 112 нови сигнали за възникнали пожари на територията на Варна и в региона. Пожар се е разгорял в района на блок 406 в квартал „Владислав Варненчик“ при обръщача и до Детския център.  Друго огнище се разпростира между селищно образувание Сълзица,..

обновено на 14.07.24 в 17:09

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40