Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Куманов: Държавата ще дава части от Черно море за изграждане на ветропаркове

За площите ще има отстъпено право на строеж за дълъг период от време

| обновено на 08.06.23 в 11:45
Димитър Куманов
Снимка: Радостина Билярска

Законопроект предвижда отдаването на площи от Черно море чрез отстъпено право на строеж без ограничение във времето, които ще бъдат използвани за изграждане на ветрогенераторни паркове. За това алармира Димитър Куманов от сдружение "Балканка". Депутатите в парламента приеха на първо четене промените в Закона за енергията от възобновяеми източници. Тези промени дават възможност за строеж на ветрогенераторни паркове в българската акватория на Черно море, както и фотоволтаици върху язовири, реки и езера и в други вътрешни водни обекти, обясни той. 

Като „скандален и изключително проблемен“ определи този текст Димитър Куманов. По думите му предложението е безобразно. Той припомни, че в предходното народно събрание беше направен опит части от Черно море да бъдат отдавани на концесия за ветропаркове, а сега предложеното надхвърля всички негови песимистични очаквания. Разликата е, че сега върху публична държавна собственост се учредява отстъпено възмездно право на строеж. Парче от морето ще се отдава на някой бъдещ бенефициент да прави какво си поиска, изрази възмущението си Куманов.

Припомняме,  "Продължаваме промяната" и ГЕРБ внесоха почти идентични проекти за промени в Закона, които бяха отхвърлени в комисията по околна среда. Сега отново се прави опит за прокарване на тези промени, този път от служебното правителството чрез Закона за енергия от възобновяеми източници.

В края на миналата година в Българя бяха подадени заявления за присъединяване на около 30 GW солари и вятърни перки, а това се равнява на 15 АЕЦ "Козлодуй", каза той и сметна, че при такава хипотеза после няма какво да я правим тази енергия.  Тенденцията за инвестиционен интерес си обяснява с търсене на лесна печалба. Чули, че има някаква далавера и се юрват като луди и накрая ще имаме толкова много мощности, че да се изстреляме на Марс, пошегува се Куманов.

Друг сериозен проблем според него е и разполагането на соларни станции и ветропаркове върху земеделски земи, което се случва и благодарение на облекчен режим за смяна на предназначението им. Това е въпрос на национална сигурност, категоричен е Куманов. Използването на земеделска земя за соларни станции може да доведе и до екологични проблеми с премахването на растителността, опасява се експертът.

Сдружението е една от десетките екологични организации, които са изпратили възражения срещу подготвяните промени в Закона за енергия от ВИ. Създадена е работна група, която ще обсъжда всички възражение.

Кои са другите проблеми, научаваме от интервюто на Валери Великов с инж. Димитър КумановПо публикацията работиха: Елисавета Илиева, Валери Великов

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Владимир Досев

Езикова справка: кмет или градоначалник?

Близо месец от началото на предизборната кампания до местните избори все по-често ще се използва думата кмет. За да избегнат честата й употреба, мнозина употребяват като синоним думата градоначалник. Езиковедите са категорични, че това е голяма грешка. Откъде идва объркването?   Доц. Владимир Досев, ръководител на катедра „Езиково обучение..

обновено на 29.09.23 в 20:51

Devon Graves (PSYCHOTIC WALTZ, DEADSOUL TRIBE): "Често красотата се съдържа в тъжната страна на музиката"

Интервю с Devon Graves (PSYCHOTIC WALTZ, DEADSOUL TRIBE) PSYCHOTIC WALTZ и DEADSOUL TRIBE – две банди от метъл сцената, които се развиват в различни стилови посоки, но обединяващата фигура между тях е Devon Graves. Композиторът и вокалист ще направи самостоятелен акустичен концерт в София в клуб „Live&Loud” на 7 октомври. Съпорт ще бъде Tony..

публикувано на 29.09.23 в 20:50

Китаристи: При преподаването на деца най-важното е те да се влюбят в музиката

Боян Дойчев е ръководител на  Китарен Център за млади творци във Варна и член на управителния съвет на  сдружение "Приятели на Класическата китара" във Варна. Той, заедно с Давид Дяков, организира майсторски клас в морската столица. Дяков е тръгнал от варненската школа и е част от  от световната китарна сцена, лауреат е на множество от най-престижните..

обновено на 28.09.23 в 21:27

John McEntee (INCANTATION): "Преводът на емоцията се съдържа в агресията"

Интервю с John McEntee и Chuck Sherwood (INCANTATION) „Unholy Deification”! Новият опус на INCANTATION бетонира статута им като една от най-агресивните дет метъл банди. В същото време с новия диск групата разкрива в пълна степен дълбочината на творческото си начало. „Unholy Deification” е под номер 13 в дискографията на INCANTATION. Той не е..

публикувано на 28.09.23 в 21:15

Ели Скорчева: Актьорът трябва да оправдава и да обича всеки свой герой

Новата продукция на режисьора Стефан Командарев - „Уроците на Блага“, дойде на Фестивала на българския филм „Златна роза“ с много висока заявка. Той вече триумфира на МФФ Карлови Вари 2023 с Голямата награда „Кристален глобус“ за най-добър филм, с Наградата за най-добра женска роля на Ели Скорчева и с Наградата от екуменическото жури за отстояване..

публикувано на 27.09.23 в 08:20

Да запечаташ Варна с любов: Стела Веселинова за децата, фотографията и пощенските картички

Варна, видяна през очите на децата. Варна, заснета и усетена от най-малките. Варна - различна и неподправена.  Така изглежда морската столица, изобразена в тазгодишното издание на "Малка Варна".  20 талантливи варненски деца взеха участие в инициативата. Те  снимаха в рамките на две седмици своя поглед към града, а кадрите..

публикувано на 26.09.23 в 08:05

Фармацевт: Има интерес към професията

Самолечение на голяма част от българското население, търсенето на антибиотици без рецепта и недоверието към здравната система, са част от проблемите, които пораждат липсата на кадри във фармацията, липсата на аптеки в малките населени места, заплащането и ред други, коментира за Радио Варна Владимир Василев, заместник-председател на Съюза на..

публикувано на 25.09.23 в 12:29