Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли държавата да си вземе акциите от Панаира без ново решение на ОбС-Варна?

Коментар на депутата от ПП-ДБ Манол Пейков преди пленарното заседание днес

| обновено на 09.06.23 в 08:57
Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов разпореди да бъде направен пълен анализ на всички възможни действия от страна на Министерството на икономиката и индустрията по казуса с Пловдивския панаир за защита на държавния интерес. Днес се очаква Народното събрание да обсъди проект на решение, внесено от "Продължаваме промяната – Демократична България", за възлагане на министъра на икономиката да впише акциите на Община Варна в Пловдивския панаир в полза на държавата. Акциите са на стойност 17 милиона лева. Дали държавата може да си вземе акциите в Панаира без ново решение на Общинския съвет във Варна?

Потърсихме за коментар пловдивския депутат от "ПП-ДБ" Манол Пейков, който е един от вносителите на предложението.

"Ние работихме с много юристи и в процеса на изработка на предложението имаше разнобой. Някои твърдяха, че понеже Община Варна вече се е произнесла втори път и е променила решението си, това трудно може да бъде осъществено. Други изразиха мнение, че при подписването на първото споразумение с държавата, самият акт на гласуване от страна на Общинския съвет във Варна, който впоследствие кметът не е изпълнил в продължение на почти три години, е достатъчен, за да се изиска Министерството на икономиката да впише акциите. Трябва с това да се захванат най-добрите специалисти в страната. Става дума за нещо, което струва много пари и обществената му значимост чувствително надхвърля реалната му цена", коментира Пейков.

Той допълни, че се надява министърът на икономиката да погледне въпроса от всички страни и да "защити най-накрая интереса на държавата и на гражданите".

"Ние знаем от години методите на работа на Георги Гергов", коментира депутатът. "Гергов вече 17-а година работи изключително методично и успя да намери общ език с хора от различни партии. Активите, които е налял в тази фирма, са поне 30 пъти по-малко от тези, които е наляла Общината. Той е получил лъвския пай от цялата работа и сега държи над 75 % от тази обща фирма", каза още Манол Пейков.

Целия разговор с него чуйте в прикачения звуков файл:




По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влакът София - Варна дерайлира тази нощ край Своге

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге малко след полунощ. Първоначалната информацие е на Нова телевизия. Няма пострадали хора. Инцидентът се е случил близо до гарата и влакът се е движил с бавна скорост. В момента композицията се движи с три часа закъснение към Варна. Вместо в 6.50 ч., както е по разписание, влакът ще пристигне..

публикувано на 24.07.24 в 08:09
Варна, изгревът тази сутрин

Горещо, следобед ще превали

Приятно прохладните 18 градуса отчетоха термометрите в Добрич и Шумен в 6.00 часа тази сутрин. 20 градуса е в Карнобат, по 21 в Разград, Шабла и Ахтопол. 22 градуса е във Варна и Бургас, като във Варна атмосферно налягане е 1010 хПа – малко по-високо от средното за месеца, слабо ще се понижи и ще е около него , относителната влажност на..

публикувано на 24.07.24 в 06:29

Адресите без ток

На 24.07.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Бенковски - ул.4 та, ул. 3 та, ул. Янтра, ул. 9 та, ул. 10 та, ул. Стряма, ул. Въча, електрозахранени от ТП 4. На 24.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. ,..

публикувано на 24.07.24 в 05:00
Георги Тахов и фермерът Иван Янъков

Земеделският министър: Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите в района на Воден и в цялата страна, ще получат подкрепа. Това заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района, предаде БНР-Бургас.  До две седмици на базата на констативни протоколи ще бъде ясно какви финансови средства ще са необходими за..

публикувано на 23.07.24 в 17:33

До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът на автобусна линия №10

До 2 август се очаква да се възстанови уличната настилка по бул. „Христо  Смирненски“ в участъка от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“, включително и маркировката за постоянна организация на движението, съобщиха от Община Варна. Това ще даде възможност за възстановяване на градския транспорт по линия №10.  Такъв ангажимент поеха пред кмета на Варна..

публикувано на 23.07.24 в 16:39

Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир

Софийският градски съд (СГС) излезе с решение по делото, водено за акциите на Пловдивския панаир. Столичните магистрати определиха за нищожно решението, с което Варненският общински съвет апортира акциите на Общината от Международния панаир в Пловдив в дружеството "Пълдин Туринвест".  Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите..

обновено на 23.07.24 в 16:37

Петима български евродепутати - избрани за председатели и заместник-председатели на комисии

Парламентарните комисии избраха своите председатели и заместник-председатели за мандат от 2,5 години. Петима са българските евродепутати, които заемат тези позиции. Илхан Кючук  бе избран за председател на Комисията по правни въпроси, а  Емил Радев - за неин заместник-председател. Цветелина Пенкова е новият заместник-председател на Комисията по..

публикувано на 23.07.24 в 16:24