Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба МАГИЧНИЯТ ЧАС на варненския плаж

MAGIC HOUR /Магичният час/ е втората фотоизложба на Стефан Мутафчиев, но за първи път авторът се престрашава да се представи самостоятелно пред публика. Стефан е варненец, но от години живее „на колела“, по палуби и в самолети между България, Виетнам, Португалия, Мексико, Гърция, Словения, Бразилия... и заради другата си страст – киното.


За MAGIC HOUR Стефан Мутафчиев е подбрал 15 фотографии на морска тема. Зрителят ще „стъпи“ на норвежкия бряг, но и на словенския, на гръцкия, на португалския ще бъде по изгрев... и на варненския ще бъде. И в буквалния смисъл – авторът е избрал за място на изложбата си Anonymous Beach Varna /Wake Rark/. Изложбите извън галериите стават все по-популярни, места – посредници за срещи на два свята - на почивка и срещи и изкуството, които само привидно не се познават и отричат. Какво по-добро място за слънце и пясък в кадър от слънце и пясък по кожата и пред очите?! 


Изложбата MAGIC HOUR е плод на любовта ми към морето и слънцето, на симбиозата между тях, казва Стефан Мутафчиев, обяснявайки тематичния избор на фотографиите, включени в изложбата. Морето и фотографията всъщност са две от основните определящи автора думи - завършил е Националната гимназия  по полиграфия и фотография /специалност „Фотография“/ и Висшето Военно-морско училище „Н. Вапцаров“ /специалност „Корабоводене“/. Фотографската си страст свързва с детските си спомени, когато наблюдавал как баща му проявявал „лентите“. Бях запленен от процесите и крайния резултат наречен фотография, разказва Стефан. Това беше и моето прохождане в изкуството на образите. После ме приеха във фотографското училище, и от там нататък фотографията окончателно стана част от живота ми. Пътувам много, а фотоапаратът е основната част от моя багаж, обяснява Мутафчиев. Нещо повече - някои от пътешествията му са тенденциозно фотографски – да улови Северното сияние или екзотиката на Северен Виетнам, да „запечата“ колорита и неповторимостта на различните етноси...

Изложбата се открива на 11 юни 2023 г.


*MAGIC HOUR /Магичният час/

"Magic Hour" във фотографията се нарича "Golden Hour". Това е точно часът преди изгрева и залеза. Има по половин час преди и след като залязва слънцето. Това е най-магичното в слънцето, когато залязва и изгрява се получават тези прекрасни цветове, които можете да видите на много фотографии. Всъщност това беше и причината така да кръстя изложбата. Заради този вълшебен час."

Стефан Мутафчиев обича да гони изгревите. Понеже, както признава, няма проблеми с ранното ставане.

"Ако искаш да снимаш изгрев и ако небето е с теб, ставаш рано. В четири, пет часа. Нощем е по-лесно. Просто изчакваш залеза и го снимаш. Най-лесно се снимат изгрев и залез на север, зимата, Норвегия. Докато се обърнеш в едната посока да снимаш изгрева и след половин час се обръщаш в обратната, за да снимаш залеза."

MAGIC HOUR е кинотермин, еквивалентен във фотографията на GOLDENHOUR. Това е времето на изгрева и залеза, когато светлината е мека, а цветовете наситени; минутите от денонощието ни, когато светлината може да преобразява, превръща образите и местата в неповторими.


БИОГРАФИЧНА СПРАВКА НА АВТОРА:

Роден във Варна през 1973 г.

1987 г. – завършва основното си образование в ІІІ ЕСПУ „Д. Благоев“ /дн. ОУ „П. Славейков“/

1992 г. – завършва НПГПФ „Юлиус Фучик“ – София, сп. „Фотография“

1999 г. – завършва ВВМУ „Н. Вапцаров“ – Варна, сп. „Корабоводене“

1999 - 2010 г. – навигационна работа

2011 г - Първи досег с киното като фотограф на терен във филма "Радоста и тъгата на тялото"

До днес работи за различни международни и национални кинопродукции.

И трябва да има море! Защо? Чуйте в интервюто, което фотографът Стефан Мутафчиев даде за Радио Варна.




По публикацията работиха: Веселина Божинова, Мартин Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Чолаков с изложба в Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя от 1 до 20 август 2024 г. самостоятелна изложба на проф. Димитър Чолаков. Уважаваният артист показва пред варненската публика селекция от произведения от изложбата си в галерия “Райко Алексиев” в София, за която беше удостоен с наградата за живопис на името на Владимир Димитров -..

публикувано на 01.08.24 в 17:13

100 пастела на Калина Тасева във Варна

Галерия Графит, Варна, представя изложба пастели на Калина Тасева. Откриването е на 01.08.2024 (четвъртък) от 18:30 часа.  100 пастела на напусналата ни преди две години забележителна българска художничка Калина Тасева (1927 – 2022) застават пред погледа на ценителите в галерия “Графит” от 1 до 31 август 2024. Колекционерът Васил Илиев споделя с..

публикувано на 31.07.24 в 12:21

„МЕЖДУ ЧЕРНО & БЯЛО“ - изложба на Веселин Дамянов-Ves в Художествена галерия - Добрич

На 1 август 2024 г. от 17:30 часа в Художествена галерия - Добрич се открива изложбата „МЕЖДУ ЧЕРНО&БЯЛО“ - графика и рисунка на Веселин Дамянов-Ves. Любителите на българското графично изкуство, граждани и гости на града, ще имат възможността да надникнат във вълнуващия „пъстър“, между черното и бялото свят на художника, който той пресъздава  чрез..

публикувано на 31.07.24 в 11:38

Лора Маринова с изложба живопис в Градската художествена галерия - Варна

Лора Маринова - признат варненски автор в областта на сценографията и живописта, гостува със самостоятелна изложба от 31 юли до 20 август 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. Произведенията живопис - масло върху платно - откриват дългогодишните извори на вдъхновение за художничката - музикално-сценичните изкуства и..

публикувано на 31.07.24 в 11:30

Курс „Основи на християнската вяра“ започва във варненския храм „Св. Николай Чудотворец“

Курс „Основи на християнската вяра“ започва днес във варненския храм „Св. Николай Чудотворец“. Лекциите на богослова Юлия Христова ще са безплатни и ще се провеждат в сряда, пет поредни седмици до 28.08. вкл., от 18 до 19.30 часа. Записването в курса се прави на място в храма. Той ще се проведе с благословението на Варненския и Великопреславски..

публикувано на 31.07.24 в 10:53
Провадия-Солницата

Започва 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“

На първи август започва 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетитителите се водят от екскурзовод, който ги..

публикувано на 31.07.24 в 09:05

Изложба "Порцеланът – вечният спътник на лукса" представя  Етнографски музей-Варна

Експозицията на Етнографски музей – Варна навърши 50 години на 27 юли 2024 г. По този повод днес, на 30 юли /вторник/ от 16:00 часа в музея ще бъде открита изложбата "Порцеланът – вечният спътник на лукса". В нея са включени избрани порцеланови предмети от бита на заможните български домове след Освобождението. Повечето от тях са от..

публикувано на 30.07.24 в 15:01