Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България няма действащ закон за погребалния бизнес

В България няма действащ закон за погребалния бизнес. Преди години е правен опит да бъде приет такъв, но всичко е приключва с първото четене в парламента. Основната задача пред Съюза на погребалните фирми в България е законово регулиране на сектора. Варна беше домакин на 52-рата среща на Международната Федерация на компаниите от Погребалния бизнес.

Основният проблем пред погребалния сектор е липсата на единен нормативен акт, който да регламентира тази специфична и жизнено важна за хората дейност. Според председателя на Съюза на погребалните фирми в България Атанас Аргиров основната причина да няма закон за погребалния бизнес са различни интереси.

"В ЕС България е една от малкото държави, в която няма закон за траурно-обредната дейност. След 90-та година общините получиха правото да осъществяват тази дейност почти монополно. На практика през годините имаше общини, които само те имаха правото да извършват тази дейност."

Атанас Аргиров е категоричен, че заради липсата на закон, който да регулира сектора, възникват редица проблеми.

"Да се търсят варианти за намаление на ставката на ДДС."

Погребалните агенти пак ще работят по търговския закон, но смисълът е друг.

"Трябва да имаш специфични изисквания за база, за персонал, за техника."

И докато в България и частни, и общински фирми се занимават с тази дейност, във Великобритания работят само частни, коментира Емерсон Делука, изпълнителен секретар на Международната Федерация на компаниите от Погребалния бизнес.

„Във Великобритания все още нямаме законова регулация на погребалния бизнес. Но нещата се движат в тази посока, защото преди няколко години правителството направи проучване, при което беше установено, че в сектора има проблем с цените, качеството на услугите, много противоречия. Така се стигна до решението да се увеличи държавният контрол върху погребенията. Вече има приети няколко регулации. И се движим към пълна регулация на сектора. Според мен за големите и лоялни компании, тези законови мерки няма да са проблем. Проблем ще бъдат за онези, които не искат да спазват никакви правила.

В Полша в сектора работят както частни, така и общински агенти. Но там има закон. Проблемът с него е, че е от миналия век и не отговаря на съвременността. Катарина Супа, главен редактор на списание "Танос", което се издава от Международната Федерация на компаниите от Погребалния бизнес пояснява.

„В Полша предизвикателствата пред погребалния бизнес са същите или почти същите, както навсякъде. Работим за промяна на закона за погребенията. За момента обаче промяната е невъзможна. Имаме нов проект. Внесен е в парламента, но ни предстоят избори и работата по него е спряна. В момента погребалната индустрия в страната функционира по закон от 1956 година. И той по никакъв начин не отговаря на необходимостите на съвременното общество.”

Почти във всички страните от Западна Европа има развита система за застраховка “Погребение”, която в голяма степен помага на семействата, загубили близък. В част от ЕС държавата изплаща помощи за погребение.

„В Полша има социални погребения, които се поемат от местните власти. Обаче съществува социален правителствен фонд, от който всяко семейство може да се възползва, когато погребва свой близък. Парите се изплащат срещу предоставени разходни документи и ако е спазен законът.”

„Във Великобритания социалните погребения се поемат от местната власт, но тя сключва договор с частни компания, за извършването на дейността.”

В много държави от Европа кремацията преобладава над традиционните форми на погребение: В Швейцария достига до 86%, в Словения 83 на сто от хората предпочитат да кремират починалите си близки. И в България кремацията става все по-желан начин за изпращане на починалите, но все още не и в подобни мащаби.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джоан К. Ролинг с коледна книга за Хари Потър

Джоан К. Роулинг ще пусне на пазара нова книга с разказ за първата Коледа на Хари Потър в Хогуортс.  Изданието е илюстрирано от Зии Гао.  Това е 12-ата глава от "Хари Потър и Философския камък".  Книгата излиза на български език едновременно със световната премиера на изданието. 

публикувано на 02.10.24 в 08:40

Бум на луксозния сватбен туризъм във Варна

Забелязва се бум на луксозните сватби във Варна. Бюджетите на тържествата започват от 20 000 и надхвърлят 100 000 лева. Това каза Павлин Косев, председател на варненския клон на  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация . Друга задържаща се тенденция са смесените бракове, каза още той. Сватбата е един красив момент в живота на хората и те..

публикувано на 02.10.24 в 08:40

Над 3000 лева събраха от благотворителен търг на картини за пострадалите в село Воден

Над 3000 лева са събрани по време на благотворителен търг на картини от известни български художници, предоставени на преференциални цени от Галерия 33 на регионалната организация на евреите във Варна за хората от село Воден, пострадали от пожар. Това съобщи Олег Калдерон, председател на организацията. Срокът за търга е удължен до утре включително,..

публикувано на 01.10.24 в 17:30

Мият прозорците на трамваите в София с ракия

Столичните трамваи се мият с ракия, а седалките се почистват с домашна прахосмукачка, въпреки че по договор трябва да се перат, установи проверката, предаде БНР. "Всички договори ще бъдат ревизирани и ще се върви към вътрешно звено за почистване с адекватен бюджет и техника", заяви зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов.  Общинският съветник Борис..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Месец на дарителите" този октомври във варненския зоопарк

Варненският зоопарк обявява месец октомври за „Месец на дарителите“. Откриването на събитието ще бъде на 25 октомври от 10 часа на територията на зоопарка. Искаме през този месец да покажем колко оценяваме помощта на дарителите и тяхната ангажираност, съобщават от екипа на общинското предприятие, което стопанисва зоопарка. Оттам уточняват, че се..

публикувано на 01.10.24 в 14:23
Музикалната програма откри народен хор

Международен ден на възрастните хора отбелязаха с музика в балчишкото село Оброчище

По случай 1 октомври – Международен ден на възрастните хора, в село Оброчище се проведе събор на пенсионерите от община Балчик. За 18-и пореден път хората от третата възраст се събраха в религиозната местност Текето на тази дата, за да се поздравят с празника и дадат кураж и на по-младите, че годините имат своята красота. Наред с музикалните..

публикувано на 01.10.24 в 13:04

С концерт Варна отбелязва Международния ден на възрастните хора

Община Варна отбелязва Международния ден на възрастните хора – 1 октомври, с безплатен празничен концерт. Той ще се проведе от 15:00 ч. в зала „Пленарна“ на Общината. Темата на тазгодишното честване е „Нашето място“, с което се отдава почит и признание за безценния принос на възрастните хора към обществото. Гости на събитието ще бъдат Снежана..

публикувано на 01.10.24 в 09:24