Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България няма действащ закон за погребалния бизнес

В България няма действащ закон за погребалния бизнес. Преди години е правен опит да бъде приет такъв, но всичко е приключва с първото четене в парламента. Основната задача пред Съюза на погребалните фирми в България е законово регулиране на сектора. Варна беше домакин на 52-рата среща на Международната Федерация на компаниите от Погребалния бизнес.

Основният проблем пред погребалния сектор е липсата на единен нормативен акт, който да регламентира тази специфична и жизнено важна за хората дейност. Според председателя на Съюза на погребалните фирми в България Атанас Аргиров основната причина да няма закон за погребалния бизнес са различни интереси.

"В ЕС България е една от малкото държави, в която няма закон за траурно-обредната дейност. След 90-та година общините получиха правото да осъществяват тази дейност почти монополно. На практика през годините имаше общини, които само те имаха правото да извършват тази дейност."

Атанас Аргиров е категоричен, че заради липсата на закон, който да регулира сектора, възникват редица проблеми.

"Да се търсят варианти за намаление на ставката на ДДС."

Погребалните агенти пак ще работят по търговския закон, но смисълът е друг.

"Трябва да имаш специфични изисквания за база, за персонал, за техника."

И докато в България и частни, и общински фирми се занимават с тази дейност, във Великобритания работят само частни, коментира Емерсон Делука, изпълнителен секретар на Международната Федерация на компаниите от Погребалния бизнес.

„Във Великобритания все още нямаме законова регулация на погребалния бизнес. Но нещата се движат в тази посока, защото преди няколко години правителството направи проучване, при което беше установено, че в сектора има проблем с цените, качеството на услугите, много противоречия. Така се стигна до решението да се увеличи държавният контрол върху погребенията. Вече има приети няколко регулации. И се движим към пълна регулация на сектора. Според мен за големите и лоялни компании, тези законови мерки няма да са проблем. Проблем ще бъдат за онези, които не искат да спазват никакви правила.

В Полша в сектора работят както частни, така и общински агенти. Но там има закон. Проблемът с него е, че е от миналия век и не отговаря на съвременността. Катарина Супа, главен редактор на списание "Танос", което се издава от Международната Федерация на компаниите от Погребалния бизнес пояснява.

„В Полша предизвикателствата пред погребалния бизнес са същите или почти същите, както навсякъде. Работим за промяна на закона за погребенията. За момента обаче промяната е невъзможна. Имаме нов проект. Внесен е в парламента, но ни предстоят избори и работата по него е спряна. В момента погребалната индустрия в страната функционира по закон от 1956 година. И той по никакъв начин не отговаря на необходимостите на съвременното общество.”

Почти във всички страните от Западна Европа има развита система за застраховка “Погребение”, която в голяма степен помага на семействата, загубили близък. В част от ЕС държавата изплаща помощи за погребение.

„В Полша има социални погребения, които се поемат от местните власти. Обаче съществува социален правителствен фонд, от който всяко семейство може да се възползва, когато погребва свой близък. Парите се изплащат срещу предоставени разходни документи и ако е спазен законът.”

„Във Великобритания социалните погребения се поемат от местната власт, но тя сключва договор с частни компания, за извършването на дейността.”

В много държави от Европа кремацията преобладава над традиционните форми на погребение: В Швейцария достига до 86%, в Словения 83 на сто от хората предпочитат да кремират починалите си близки. И в България кремацията става все по-желан начин за изпращане на починалите, но все още не и в подобни мащаби.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

29 училища се включат в Панорама на средното образование във Варна

Организират Панорама на средното образование. Във форума ще участват професионални и профилирани гимназии, средни училища, както и фирми – работодатели, които инвестират в обучението на ученици, като осигуряват производствени практики в реална работна среда. Събитието ще се проведе на 8 май от 10 ч. до 18 ч. и на 9 май от 10 ч. до 17 ч. в Юнашкия..

публикувано на 02.05.24 в 17:56

Дариха 450 козунака на персонала и пациентите на Военна болница във Варна

Шеф-готвачът Филип Спасов за четвърта поредна година дари 450 козунака за персонала и пациентите на Военноморската болница във Варна по повод предстоящия празник. Предстои да бъде направено дарение и за други здравни и социални заведения, посочи Спасов.

публикувано на 02.05.24 в 17:44
Аладжа Манастир

Аладжа манастир с вход свободен на Великден

По време на великденските празници Аладжа манастир ще работи без прекъсване със стандартно работно време (от 9:00 до 17:00 часа).  На 5 май 2024 г. Великден входът ще е свободен за всички посетители.

публикувано на 02.05.24 в 15:40

Да помогнем на баща на две деца от Шумен

През април Симеон Димитров, четирисет и четири годишен баща на две деца от Шумен, получава диагноза тумор на бъбрека. В България му е предложено отстраняване на единия бъбрек и последващи изследвания, за които Симеон може да успее да бъде вместен в графика на софийска болница едва след три месеца. Заради голямата вероятност за разсейки в черния и белите..

публикувано на 02.05.24 в 14:23
the_great_chinese_wall

До Китай и обратно

Всеки китаец трябва поне веднъж в живота си да посети Великата китайска стена, както и другите символи на страната с най-древна история, убеден е пътешественикът Пламен Узунов. Той за пореден път се потапя в китайската цивилизация. Впечатлен е от Великия китайски канал. Всеки е чувал за Великата китайска стена, но не всеки е чувал за Гранд канал, каза..

публикувано на 02.05.24 в 14:18

"Реликви от Априлската епопея 1876 - Панагюрище" подредиха в Добрич

В навечерието на отбелязването на годишнината от избухването на Априлското въстание в Добрич беше подредена изложба с реликви, предоставена от Историческия музей в Панагюрище. Експонатите са подредени в зала „Възраждане“ на Художествената галерия в добруджанския град. Изложбата представя уникални експонати, превърнали се през годините в символи на..

обновено на 02.05.24 в 14:05

Украинските писани яйца - древен обичай, станал символ на Великден

Тънкостите за изработка на украинските писани яйца - "писанки", представиха във Варна. За традицията разказа Олена Немкова, учител по математика от град Днепро, която от две години живее във Варна. Тя е един от майсторите, които владеят древната техника. Обичаят е езически и е на хиляди години, но с приемането на християнството, той добива друг смисъл,..

публикувано на 02.05.24 в 10:58