Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Рожен започва изграждането на станция, част от голям паневропейски телескоп

През следващата година у нас ще започне изграждането на станция за радиоастрономически наблюдения на ниски честоти, част от голям паневропейски телескоп, това съобщи във Варна  доц. д-р Антоанета Антонова, председател на Съюза на астрономите в България  и член на УС на Европейския астрономически съюз. Радиотелескопът ще може да работи по много задачи, като най-важното е, че ще добива информация, която няма как да се получи с оптически инструменти. Станцията ще може да работи както самостоятелно, така и като елемент от Големия европейски радиотелескоп, който се простира от Великобритания, Нидерландия, Латвия, Швеция, Германия, Италия, Полша, а България е най-югоизточната му точка. Ще се извършва характеризиране на атмосфери и магнитни полета на екзопланети, обясни Антонова. Тя уточни, че новото съоръжение ще бъде под връх Рожен. 

Антонова каза, че  през тази година страната ни е станала съвносител на документ за вземане на мерки за опазване на нощното небе от сателитни съзвездия, които пречат на наблюденията на астрономите в целия свят. Документът е внесен в Комисията за мирното използване на Космоса, а България става съвносител на документа по предложение на Съюза на астрономите и Националния комитет за астрономия. 

Даниела Стойнова разговаря с нея по този повод:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна в събота ще се състезаваме по правопис

Варна посреща за пореден път летния правописен маратон от инициативата “Бъди грамотен”. Събитието ще се проведе в събота - 20 юли, от 10:00 ч. до 13:00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина. Аганизатори са „Академика БГ“, с подкрепата на Община Варна. По време на състезанието жителите и гостите на морската столица ще имат възможност да проверят..

публикувано на 17.07.24 в 16:41

Манастирът "Св. Марина" край село Ботево събра стотици на празника на светицата

Празникът на света великомъченица Марина събра в манастира, който носи нейното име край село Ботево, община Аксаково, стотици хора от цяла Североизточна България. Освен празничното богослужение акцент на празника е и фолклорен фестивал, организиран от община Аксаково. Четири именички от Добрич, които участват във фолклорния фестивал, споделиха, че..

публикувано на 17.07.24 в 15:21

Рибен фест очаква варненци до неделя в Аспарухов парк

Рибен фестивал с много музика и забавления очаква варнрнци и гости на града от днес до неделя. Мястото е Аспарухов парк. Програмата е през целия ден и вечерта, от днес до неделя, включително. В рамките на фестивала всеки посетител ще може и да  се включи в най-новата инициатива на Пътуващо читалище "Бащино огнище" „Пансион за книги“ - място за обмен..

публикувано на 17.07.24 в 14:21

Синоптикът Любомир Маджаров: 46 години в метеорологията не стигат

46 години трудов стаж на едно и също работно място. Това включва професионалната автобиография на синоптика Любомир Маджаров. Синоптикът с най-дългогодишен стаж сред всички свои колеги. Чуйте повече от репортажа на Ваня Славова: Нито секунда работа на друго място. С отдаденост към прогнозите и към всички тези хора на сушата и в морето, за..

публикувано на 17.07.24 в 14:07

Лекар: Не ходете на плаж в горещниците

В тези горещи дни е по-добре да не ходим на плаж. Това препоръчва д-р Лилия Куртева, анестезиолог-реаниматор с 50-годишна практика като плажен лекар в спешния медицински пункт на южния плаж във Варна. В момента няма вълни, морето е гладко и нямаме удавяния. Здравните инциденти са заради горещото време, най-често поради проблеми със сърцето и..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

2 615 лева са необходими за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината, предаде БНР.  За първи път от 2013-та година насам доходът за издръжка..

публикувано на 17.07.24 в 11:45

Футболът в света тръгва от Англия, а в България - от Варна

Изложба, посветена на 130-та годишнина от изиграването на първия футболен мач в България, подготвят от отдел "Нова история" към Регионалния исторически музей. Дворът на училище "Св. св. Кирил и Методий" във Варна е мястото, на което се провежда първата за страната ни футболна среща, макар и неофициална. В нея играят деца. Това сподели в..

публикувано на 17.07.24 в 09:59