Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да има разместване на ученици във Варна през следващата учебна година

| обновено на 15.06.23 в 09:04
Снимка: БГНЕС

Не се предвижда преместване на ученици от едно училище в друго в началото на следващата учебна година, заради ремонти на сградите, категорично подчерта Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование“ в община Варна. Тя коментира темата във връзка с притеснения на родители, че децата им ще трябва да учат в други сгради, заради предстоящи ремонти.

Освен текущите летни ремонти, които започнаха вече в много детски градини и училища във Варна, предстоят и по-мащабни такива, които ще се извършват в основните училища „Свети Свети Кирил и Методий“, „Йордан Йовков“ и „Добри Чинтулов“, в Четвърта езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ и в детските градини „Чайка“ и „Д-р Петър Берон“. В тях се планира изграждането на достъпна среда, което включва изграждането на рампи за достъп на хора с двигателни увреждания, асансьори, тоалетни за хора с увреждания.

Планирано е въпросните ремонти да бъдат извършени със средства от Плана за възстановяване и развитие, но след като проектите бъдат одобрени и след като стане ясно колко от тях ще бъдат одобрени. Това ще отнеме време и едва ли ще се случи до началото на следващата учебна година, обясни Лилия Христова.

Ако бъдат одобрени, обаче, наистина ще се наложи разместване на учениците, но това ще стане по начин, който вече във Варна е бил правен – с преместването им до най-близкото училище, до това в което учат децата, като с приоритет ще са най-малките – от първи до четвърти клас, каза още Христова.

Чуйте повече в звуковия файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бурята повали клони и дървета във Варна, огромен кестен затвори бул. "Приморски" (СНИМКИ)

Интензивната гръмотевична буря, придружена със силен дъжд, повали клони и дървета във Варна. Огромен кестен е паднал на пътното платно на бул. "Приморски" след светофара на подлеза на ФК. Движението се отклонява към Шишковата градинка. Затруднен е графикът на автобусите, на които маршрутът минава оттам. Екипи на гражданска защита и пожарната вече..

публикувано на 11.09.24 в 09:36

Наводнени участъци след гръмотевичната буря във Варна

Силна гръмотевична буря в ранното утро предизвика наводнени участъци в района на Автогарата във Варна, до Летния театър, а три коли са били блокирани от водата в района на булевард "Република" до голям хипермаркет за строителни материали. С помощта на пожарната са извадени.  Наводнен е и стола на училище "Любен Каравелов" в квартал..

публикувано на 11.09.24 в 07:28

Дъждовно време в сряда

Днес ще е предимно облачно с валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. На места ще има по-значителни сумарни количества. Следобед валежите ще отслабнат, а облачността ще се разкъса. Ще духа слаб до умерен вятър от изток и югоизток, който постепенно ще се преориентира от запад-северозапад. По време на валеж е възможно временно, но рязко усилване на..

публикувано на 11.09.24 в 05:53

Община Варна е в стабилно финансово състояние

Кредитният рейтинг на община Варна към ноември миналата година е стабилен. Това посочи директорът на дирекция "Финанси и бюджет" Кирил Симеонов преди обсъждането на отчета за общинския бюджет за 2023 година: "Няма просрочени плащания, спазваме всички фискални лимити. Това, което мога да спомена е, че за 2023-а остатъчния дълг на общината се е покачил с..

публикувано на 10.09.24 в 17:06

Направиха "кардиограма" на 140 дървета в градинката зад театъра

Близо 140 дървета в градската градина зад ДТ „Стоян Бъчваров“ са обстойно обследвани за скрити кухини и заболявания с т.нар. уред резистограф, съобщават от общинския пресцентър. Уредът открива скрити кухини и загнивания във вътрешността на ствола. Пробите с апаратурата се правят обичайно в случаи, когато дървото има привидно здрав вид и клоните му са..

публикувано на 10.09.24 в 16:50
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: Доган се намира или в Русия, или в имение в Родопите

Ахмед Доган се намира или в Русия, или в имение в Родопите. Това каза за Радио Варна бившият зам.-председател на ДПС и лидер на НДПС Гюнер Тахир. Според него, войната в движението не е за политически идеи, а за пари и влияние. „Почетният лидер на движението е виновен за конфликта, защото направи Пеевски съпредседател и допусна този дуализъм в..

публикувано на 10.09.24 в 15:54

Въздушната линейка отива на сервиз, ще я заместват военни хеликоптери

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева проведе разговор с министъра на отбраната Атанас Запрянов , за да се увери в готовността за използването на военен въздушен транспорт в случай на необходимост от оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. Поводът е предстоящите задължителни мероприятия за техническо обслужване на медицинския..

публикувано на 10.09.24 в 15:52