Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Националният литературен музей гостува с две събития във варненската библиотека

Националният литературен музей гостува на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна с две събития. 

От 17.30 часа на 21 юни във фоайето на РБ „Пенчо Славейков” (бул. Сливница 34) ще бъде открита пътуващата изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на живота и делото на Иван Вазов. Експозицията съдържа документални пана, които проследяват основни моменти от житейската и творческа биография на Патриарха на българската литература, като специално място е посветено на семейството му, на емигрантските му години и появата на първия български роман „Под игото”. Снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени от роднини и съвременници допълват визуалния разказ за забележителната литературна дейност на Иван Вазов и участието му в обществения и политически живот в следосвобожденска България. 
От 18 ч., също на 21 юни, във фоайето на РБ „Пенчо Славейков” (бул. Сливница 34) Атанас Капралов ще представи най-новата си стихосбирка „По мярка на духа“. "Това е поезия за същността на днешния взривоопасен свят, тя е болка от тежка рана и лекарство за тази рана. Тази стихосбирка носи част от вечността, искреността на детската сълза, непобедимата мощ на обичта и светлата вярна майка. Тя ми дава надежда, че в България продължават да се раждат смели и силни поети", споделя за творчеството на Капралов българската писателка Здравка Евтимова. 

Атанас Капралов е поет, журналист и театрален деятел, а от 2017 г. е и директор на Националния литературен музей. Член е на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти и на българския ПЕН център. Автор е на няколко поетични книги, на книжката за деца „Цветно чудо“, на сборници със спомени за родния си град и др. Книгите му са превеждани на френски, немски, руски, английски, румънски, турски и други езици. Носител е на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов“ (2008), „Златен пегас“ (2012), на националните награди „Валентин Найденов“ (2013), „Николай Искъров“ (2015), на първа награда от Националния поетичен конкурс „Биньо Иванов“ (2016). В началото на 2023 година той получи почетния знак-медал на Фондация „Помогни на нуждаещите се” за дейността си като директор на Националния литературен музей. 

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започват поетичните празници "Вапцарови дни"

Деветото издание на националните поетични празници „Вапцарови дни“ ще се проведе на 2 и 3 декември в зала „Пленарна“ на Община Варна. В рамките на събитието се провеждат два конкурса. Първият е Национален литературен конкурс, в който участват автори на стихотворения или есета, посветени на Никола Вапцаров. Тази година за оценка са подадени 49 творби..

публикувано на 30.11.23 в 16:10

Бургаски автор представя книга за Непал във Варна днес

“Непал. Базов лагер Еверест 5364 м. Портал към висините” е книгата на  Димитър Георгиев. Имате възможност днес да се срещнете с автора във Варна в Отдел Изкуство на Регионална боблиотека „Пенчо Славейков“. Тази вечер от 17:30 ч. Още подробности от репортера ни Ваня Славова:

публикувано на 30.11.23 в 11:08

Безплатен концерт на музиканти от Финландия в Есенния салон на изкуствата

Музиканти от финландския град Турку пристигат специално за Есенния салон на изкуствата във Варна. Микаел Кемпайнен - пиано и Мати Копонен - цигулка, ще изнесат камерен концерт тази вечер - 29 ноември от 18 часа в Градската художествена галерия "Борис Георгиев". Входът е свободен. Събитието се провежда по повод 60-ата годишнина от побратимяването на..

публикувано на 29.11.23 в 15:53

Отбелязват 150 години от рождението на Рахманинов с оперен концерт

През 2023 г. се навършват 150 години от рождението и 80 години от смъртта на гениалния руски композитор Сергей Рахманинов. По този повод творци от Варна ще представят своята най-нова програма „Рахманинов – познат и непознат“. Оперният концерт ще се състои на 29.11.2023 г, от 19:00 ч. в концертното студио на Радио Варна. Входът е свободен за всички..

публикувано на 29.11.23 в 12:31

На балчиклии гостува "Последният полов атлет"

Читалище "Паисий Хилендарски - 1870"- Балчик и Драматичен театър "Йордан Йовков" - Добрич канят на пиесата на един от най-успешните световни драматурзи днес - Нийл Саймън. Режисьор и участник в комедията "Последният полов атлет" е Николай Урумов, с участието още на Димитрина Гинева, Мария Генова и Мария Гинкова. Сценография: Димитър Митев. Началото е..

публикувано на 27.11.23 в 19:37

Ателие "Детско слънце“ подготвя голяма рисунка за детското отделение на УМБАЛ “Св.Марина“

Деца и младежи се включиха в рисуване на голямо платно на тема "Детски свят", което ще бъде дарено на детското отделение на УМБАЛ“Св.Марина“ във Варна. Инициативата е на педагозите и децата от Ателие "Детско слънце“ , а работилницата се провежда в Арт салона на Радио Варна, където е подредена голяма изложба с техни произведения. Експозицията е..

публикувано на 27.11.23 в 11:44

Вапцарови дни предстоят във Варна

Предстоят традиционните Вапцарови празници, които ще се проведат за девети пореден път във Варна.  Най-малкият участник тази година е на 5 години, а най-възрастният- на 92.  Още за програмата на това интересно културно събитие репортерът ни Ваня Славова разговаря с организатора Тодор Йотов: От 1 до 7 декември 2023 год. в гр...

публикувано на 25.11.23 в 09:34