Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделец: Рентата в Балчишка община е нереална на фона на разходите

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Добивите през тази стопанската година очакваме да бъдат нормални, подобни на миналата. Последният дъжд помогна. На места в района на село Гурково падна градушка, но без сериозни поражения. Притеснителното в Балчишка община е състезанието между кооперации, частни производители в размера на рентите. Това коментира Тодор Моралийски, който е малък земеделски производител в района на балчишкото село – основно сее пшеница, царевица, слънчоглед, фасул – бял и черен, лимец, спелта, като използва собствена земя, ниви на роднини и приятели. 

Според него борбата за земя напоследък е довела до нереално високи ренти, които не отговарят на направените разходи. „Не знам как ще се стигне до рентите, ако не теглиш кредити или нямаш запаси от лични средства“, отбеляза Моралийски. Той допълни, че техните плащания са съобразени с това, което дават другите. За него жътвата ще започне, когато свършат останалите, защото не разполага с комбайн и това ще му даде възможност да организира празник в Гурково, наречен „Добруджански харман“. 

„Тази година ще опитваме различни неща от продукцията, която произвеждаме. Който има носия, сърп, паламарка, е добре дошъл на празника, ще зажънем, ще попеем, поиграем и повеселим“, покани земеделският производител деца и възрастни. Датата е 13 юли от 10 часа в полето до парка на Гурково.

Подробностите чуйте в звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
пожар

Пожарите стават повече, огънят върви към Игнатиево, с.Припек и с.Баново

О перативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил от телефон 112 нови сигнали за възникнали пожари на територията на Варна и в региона. Пожар се е разгорял в района на блок 406 в квартал „Владислав Варненчик“ при обръщача и до Детския център.  Друго огнище се разпростира между селищно образувание Сълзица, към..

публикувано на 14.07.24 в 16:46

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай и Русия проведоха съвместен военен патрул в Тихия океан

Китай и Русия проведоха съвместно военноморско патрулиране в северната и западната част на Тихия океан, съобщи Министерството на отбраната на Пекин, цитирано от АФП. От министерството заявиха, че учението не е било насочено срещу никоя друга държава. Двете..

публикувано на 14.07.24 в 15:37
Пожар

Движението по АМ "Хемус" се пренасочва през Комитово ханче заради пожар до Слънчево

Голям пожар от двете страни на магистрала „Хемус” край Варна Пожар в сухи треви и иглолистна гора е възникнал до пътя за село Слънчево, община Аксаково. Четири екипа на Пожарната са на мястото. Движението по магистрала "Хемус" се пренасочва  през Комитово ханче заради разрастването на пожара -съобщиха от Областната дирекция на..

публикувано на 14.07.24 в 15:19

Ограничение на скоростта искат в село Езерово

Кметът на село Езерово, община Белослав, Магдалена Ганева заяви, че трябва спешно да се поставят ограничители на скоростта на тежкотоварните камиони и колите, които минават покрай къщите на жителите на населеното място с опасно висока скорост, предизвикват напуквания на стените и пътно-транспортни произшествия.  Припомням, че жителите на..

публикувано на 14.07.24 в 14:58

Трафик към Слънчев бряг

След село Баня посока Слънчев бряг има аварирал автобус, който затруднява движението и в двете посоки. Това предаде репортер на Радио Варна.  В посока Слънчев бряг колоната едва се движи. В посока Обзор също има аварирал автомобил .

публикувано на 14.07.24 в 13:26
Сградата на правителството в Скопие

Горски пожари и гореща вълна: Скопие обяви кризисно положение

7 горски пожара обхванаха Северна Македония, съобщиха официални лица, което накара правителството да обяви кризисна ситуация. По време на извънредно заседание на правителството през нощта, депутатите обявиха кризисна ситуация - без да призоват за извънредно положение - "поради зачестилите случаи на..

публикувано на 14.07.24 в 13:12