Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приходната агенция с масови проверки по Черноморието

| обновено на 13.07.23 в 19:57
Снимка: Ани Петрова

Националната агенция за приходите започна лятната си кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по Българското Черноморие. До края на сезона предстоят над 10 000 проверки на ресторанти, магазини, атракциони, паркинги и други. Под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по крайбрежието, като ще се извършва ежедневен мониторинг на борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки.

Основната цел на данъчните е подобряване на фискалната дисциплина, увеличаване дела на бизнеса, който доброволно спазва правилата, осигуряване на равнопоставена бизнес среда и отчитане на реални обороти, уточняват от пресцентъра на приходната агенция. 

В рамките на кампанията, при извършването на контролни покупки, ще се прилага способът „таен клиент“. Данъчните инспектори ще правят и явни наблюдения, при които за определен период от време ще се проследяват продажбите и резултатите ще се сравняват с предходни периоди. От НАП отново ще използват дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на приходната агенция за установяване на рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните. По време на кампанията ще се следи и дали сезонните работници имат договори, регистрирани в НАП, както и дали работодателите им ги осигуряват на реалното им възнаграждение.

В националната контролна кампания по Черноморието се включват и командировани фискални инспектори от други градове. От НАП са категорични, че засилените проверки по морето няма да намалят бдителността по отношение на останалите търговски обекти в другите населени места.

Гражданите също могат да осъществяват контрол върху отчитането на приходите, напомнят още от НАП. Това е възможно с мобилното приложение на приходната агенция – NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката. То може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play. Сигнали за неиздаване на касови бележки, фалшиви платежни документи или с липсващи реквизити, както и за други данъчни и осигурителни нарушения, могат да се подават на телефона на Информационния център: 0700 18 700 или по електронна поща на адрес: infocenter@nra.bg.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът отхвърли предложението за въвеждането на един учебник за клас

Парламентът отхвърли предложението на БСП за въвеждане на само един учебник за всеки клас, предаде БНР.  Срещу промените в Закона за училищното и предучилищното образование гласуваха 77 депутати, 26 се въздържаха. Законопроектът беше подкрепен от 87 народни представители от „Възраждане“, ИТН, БСП и 20 от независимите. Идеята за един учебник е..

публикувано на 14.08.24 в 12:11

ВИП силвър билет или връщане на сумата - двата варианта за закупилите билети за "BREEZE BY EXIT"

Всички, които са закупили билети за фестивала "BREEZE BY EXIT" във Варна, могат да постъпят по два начина, след като късно снощи стана ясно, че събитието ще бъде безплатно, обясниха за Радио Варна организаторите. BREEZE BY EXIT ще е безплатен през всички дни Първият вариант е билетът, който са закупили, да стане ВИП силвър билет, който им..

публикувано на 14.08.24 в 11:59
Синя зона, център, Варна

Без синя зона за празника на Варна

Синята зона няма да работи утре, 15 август, когато Варна отбелязва своя празник. Паркирането в централната част на града ще бъде безплатно, тъй като 15 август бе обявен за празничен и неприсъствен ден от Варненския общински съвет, уточниха от ОП "Общински паркинги и синя зона" за Радио Варна. 15 август ще е почивен ден за варненци Синята зона в..

публикувано на 14.08.24 в 11:00

Птицевъди настояват за забрана на вноса на украински яйца у нас

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дена и заплашват с протести , ако това не се случи. Според Даниел Божанков, председател на браншовата организация, украинските яйца, които влизат на..

публикувано на 14.08.24 в 10:48

Варненската митница продава на търг стоки, отнети в полза на държавата

Териториална дирекция "Митница Варна" продава на търг с тайно наддаване 26 групи различни стоки, изоставени или отнети в полза на държавата. Продажбата се извършва по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Стоките са задържани през последните години и за тях вече са приключили производствата, водени от митническата дирекция. Сред..

публикувано на 14.08.24 в 10:28

Обискират имоти на Румен Гайтански-Вълка

В момента се провежда акция на прокуратурата, антикорупционната комисия и полицията, при която се обискират имоти на бизнесмена Румен Гайтански, предаде БНР.  Акцията е във връзка с разследването на кредит от близо 150 милиона лева, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие, за което съобщиха от Антикорупционната комисия в..

публикувано на 14.08.24 в 10:21

Голям клон счупи бронираното стъкло на Шишковата градинка (СНИМКИ)

Бронираното стъкло, което покрива археологическите находки в Шишковата градинка във Варна, отново е счупено.  Причината за инцидента е паднал голям клон от дървото в близост до покритите със стъкло артефакти, разказа за Радио Варна Иван Киров, който е седял на пейка точно срещу дървото и е успял да отскочи встрани, има и леки охлузвания...

публикувано на 14.08.24 в 09:46