Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ предлага да се прекрати концесията на "Лукойл" за пристанище "Росенец"

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От Продължаваме промяната - Демократична България предлагат да се прекрати концесията на „Лукойл“ за пристанище „Росенец“, предаде БНР. Предложението е записано в проект за промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки към Русия заради войната в Украйна, който беше внесен тази сутрин. 

"Да, вярваме, че и двете партии ще подкрепят това предложение и реално то ще стане факт, защото заедно сме си сложили приоритета Шенген и ние наистина показваме, че България има воля. Беше учудващо миналия октомври, когато тази концесия беше увеличена с 24 години без мотиви, така, че българската граница става под абсолютно български контрол и ние може да кажем на нашите европейски партньори, че не би трябвало да се притесняват за този обект оттук нататък. Да, точно това е идеята, че заплащането на такси към българската държава ще бъде начинът, по който това пристанище ще оперира с тях",посочи съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков.

От Министерството на транспорта са получени уверения, че може да оперира на пристанището, подчерта Петков:

"Вместо да има концесионни такси, ще има приходи от оперирането на това пристанище, но изцяло под български контрол".

Това е стъпка, която ще върне контрола на държавата върху ключова инфраструктура, допълни Атанас Атанасов:

"Предприемаме действия за това да се ограничат възможностите Русия да използва българска инфраструктура, която да снабдява с финансови средства Русия. Това е основната цел на това, което предприемаме, защото имаме данни и това нещо публично е известно, че освен всичко друго след като българската държава няма контрол върху това пристанище, от там минава контрабанда, тоест една голяма част или определена част от нефта, който се внася, не се декларира пред българската държава, и приходите, които реализират концесионерите, отиват за подпомагане на Русия във войната".

В проекта е предвидено решението за прекратяване на концесията да влезе в едноседмичен срок. 

Петков коментира, че очаква ГЕРБ-СДС също да подкрепят предложението им:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

35 години строителство за пример

Строителство за пример. Така най-кратко може да бъде определена дейността на строителната компания Комфорт ООД, която отбелязва своята 35-та годишнина. Десетки жилищни и административни сгради, търговски обекти, хотели и част от най-емблематичните сгради, определящи облика на съвременна Варна защитават името на фирмата вече четвърто..

публикувано на 22.07.24 в 08:00

Седми ден се борят с огъня в Болярово

Седми ден продължава борбата с огъня в района на крайграничната община Болярово.  Обстановката в ранните сутрешни часове е спокойна, няма опасност за населени места.  И през тази нощ е имало две активни огнищата между селата Воден и Голям Дервент. И днес на място остават десетки пожарникари, военнослужещи, горски служители, земеделски стопани и..

публикувано на 22.07.24 в 07:36

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна: ·   На  22.07.2024  г. В периода  08:30  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:..

публикувано на 22.07.24 в 06:13

Слънчево, облаци и превалявания в понеделник

Сутринта на повече места ще е слънчево, но около и след обяд над по-голямата част от района ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевична дейност и временно усилване на вятъра, не са изключени и градушки. На места явленията ще продължат и през нощта. Ще духа слаб вятър от северна четвърт...

публикувано на 22.07.24 в 06:13
Американският президент Джо Байдън на пресконференцията във Виетнам - 10 септември 2023 г.

Джо Байдън се оттегля от надпреварата за президентските избори в САЩ

Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември, предаде БНР.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на..

публикувано на 21.07.24 в 22:33
Иван Гарелов

Без промяна в състоянието на Иван Гарелов в "Пирогов"

Без промяна остава състоянието на големия български журналист Иван Гарелов, съобщиха за БГНЕС от "Пирогов". Бившият водещ на "Панорама“ беше приет по спешност в реанимацията на "Пирогов" в четвъртък. Бившият водещ на "Панорама" Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" 81-годишният журналист е претърпял тежък инцидент край морето, където..

публикувано на 21.07.24 в 15:50

37 пияни шофьори заловиха от МВР

За последното денонощие полицията установи 37 водачи в страната, качили се зад волана след употреба на алкохол. Това сочат данните на МВР. Общо 20 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 17 са управлявалите с над 1,2 на 1000, трима са отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са..

публикувано на 21.07.24 в 15:23