Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирена Рельовска-Бартън: Доброто влиза в живота ни, когато излекуваме емоционалните травми

Техниките за емоционална свобода са достъпни както за специалисти в областта на менталното и физическото здраве, така и за самопомощ за всеки обикновен човек

| обновено на 19.07.23 в 16:02
Ирена Рельовска-Бартън
Снимка: Личен архив

През последните десетилетия т. нар. енергийна психология добива все по-голяма популярност и се превръща в самостоятелно направление в грижите за психичното и физическото здраве. Методите и техниките, разработени в областта на енергийната психология, са много, но целта им е една - подобряване на емоционалното здраве, професионалния успех, постиженията, спортните резултати или усещането за удовлетворение от живота чрез балансиране на енергията, която ги регулира. Един от пионерите на енергийната психология в България е Ирена Рельовска - Бартън. Днес от 19 часа в регионалната библиотека в Бургас тя ще представи своята книга „Настрой подсъзнанието си за изобилие - с ТЕС" и ще направи демонстрация на някои от техниките.

Ирена е икономист по образование и до 2009 година работи в банковия сектор. Годината е преломна за нея, защото тогава се среща с метода, разработен от Гари Крейг и решава да напусне сигурната си и стабилна професия и работа и да започне нова кариера в областта на енергийната психология. "Работата ми в банката на средно управленско ниво беше изключително стресираща" - спомня си Ирена. - "Търсех начини да се справя по здравословен начин с напрежението. Практикувах техники за автогенен тренинг и метода Силва, но не постигах така желаното спокойствие, докато не попаднах на техниката за емоционална свобода, разработена от Гари Крейг. Той е американец, инженер, завършил е престижния Университет Станфорд и се е обучавал в техники от енергийната психология при клиничния психолог д-р Роджър Калахан. Гари, типично за човек с инженерна мисъл, успява да рафинира и опрости максимално тази психосоматична техника и днес тя е абсолютно достъпна за самопомощ за всеки обикновен човек. Техниката е психосоматична, защото от една страна, но не само, работи върху емоциите и убежденията ни, но вместо да ни принуждава да мислим позитивно или да отричаме негативните си емоции, напротив - позволява ни да приемем преживяванията си каквито са, колко зле се чувстваме и пр. като в същото време нежно потупваме по тялото си по акупунктурните точки от енергийните меридиани, описани още преди хилядолетия от древните китайци."

Ирена Бартън е консултирала за 14 години няколко хиляди души и е обучила над 250 практици по ТЕС от България, Великобритания, Румъния, Германия, Италия, Испания, Сърбия, Македония, Турция. През 2014 г. основава Българската асоциация за развитие на енергийната психология (БАРЕП) и въвежда метода Пренареждане на Матрицата в България. Активно популяризира енергийната психология в България като възможност за самопомощ, но и като техника, полезна за специалисти в областта на менталното и физическото здраве чрез десетки интервюта, статии, безплатни демонстрации, видеоклипове, а сега и с книгата, в която синтезира опита си и дава ценни знания за това как работи подсъзнанието си, как да изградим добра и стабилна самооценка, да се освободим от психичните блокажи и да освободим място за новото и хубавото в живота ни. От 2017 г. Ирена живее и преподава ТЕС във Великобритания.

Чуйте повече за техниките за емоционална свобода и в кои случаи е задължително да работим за справяне с травмите със специалист в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10