Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетрадиционно изкуство представят Янко Дженков и Александър Радивоевич в Балчик


Че Балчик е град, където се раждат и създават артисти, говори поредната изложба на местни творци, подредена в балчишката галерия. Тя е съвместна между Янко Дженков (дебютното му представяне със скулптура от тел под надслов "Прозрачност на формата") и Александър Радивоевич, който след първата си експозиция с декоративни осветителни тела "Където светлината среща изкуството" преди година в Балчик, днес е със съвсем ново лице - Стиймпънк аерограф. Откриването на 21 юли вечерта събра повече от 200 ценители и техни приятели в Балчик - градът, който завинаги остава в сърцата им. До 30 август съвместното представяне е акцент в лятната програма на Художествената галерия в Балчик.
И двамата са самоуки артисти, чиито ученически години са минали в Балчик.

Янко Дженков е родом от Белия град, но от години живее в чужбина. "Изключително исках дебютът ми да бъде точно в Балчик, защото знам, че моите приятели, роднини, съграждани не ме познават в тази ми светлина. Представям скулптури от тел (на англ. wire art). Живея в Норвегия, там ги правих" - разкрива той, че все още не се препитава с тях, но има интерес. Запалва се по това изкуство в чужбина преди десет години. "Започнах на Гран Канария с именца от тел, после много забавни малки човечета и така… "Прозрачността на формата", защото позволява от една перспектива зрителят да придобие по-обективна представа за цялото" - споделя балчиклията. Той поясни три от имената на скулптурите си: "Ухажване" - изобразено е метафорично с лъв и лъвица. Това съм наблюдавал в хората, че когато се ухажват, те са агресивни, нападателни един към друг, в това има огромна сила и чар, поне за мен. "Преклонение" - жираф, пиещ вода. В природата всички животни, когато пият вода, се покланят. Така изразявам огромното си преклонение към водата. "Съжителство" - двойка морско конче и пеперуда. Два различни вида, две различни среди, така сме и ние, хората - от различни краища на света се срещаме, общуваме, споделяме една нова друга среда, споделяме себе си. Тази ми творба е отражение на днешния глобален свят". Към своите съграждани, които не вижда често заради живота зад граница, той се обърна с думите: "Балчиклии са едни от най-прекрасните хора, които познавам. Където и да отида по света, като кажа, че съм от Балчик или българин, чувам хубави отзиви. И се започват едни истории с познати и се вижда колко е малък светът. Не можем да го разделим и трябва да живеем общо" - откровен е Янко Дженков.

Макар и роден в София, също толкова балчиклия се чувства и Александър Радивоевич. "Учил съм в различни градове като дете. 1988 година дойдох в Балчик и останах тук за 15 години, живях целогодишно. Завърших училище тук. Най-хубавите ми години минаха в Балчик, така че се наричам повече балчиклия, отколкото софиянец. С Янис се познаваме от много години, запознахме се като ученици в този град и оттогава сме приятели. Дълго време си подмятахме, че нещо двамата трябва да направим и така се събрахме. Той се готвеше на неговата яхта в Норвегия, аз пък се готвех в София. Много съм доволен от първата изложба м.г. - декоративни осветителни тела, сега се представям по друг начин. Винаги искам да опитам нещо ново и по-различно.

Стиймпънк идва от английските думи за пара и боклук. Течението се е зародило миналия век, вдъхновено от романите на Жул Верн. Има вече такава култура, начин на обличане, рисуване, аксесоари, декорации, истории... Този стил в рисуването не е толкова популярен в България и смятам, че на хората ще им е интересно" - сподели Радивоевич. Той рисува от малък и това е неговият начин на живот. В тази си изложба е избрал инструмента въздушна четка (airbrush), която не е с косъм, а изпръска боята с въздух.

И двамата обещават на местните ценители, че ще се върнат пак в обичния Балчик в нова светлина и отново заедно.
Следващото събитие в ХГ - Балчик е 11-ата самостоятелна изложба на Теодора Николова, която се открива на 28 юли от 17 часа под името "Багри от Лудогорието". След това ще ни изненада Николай Тихолов, който всяка година ни гостува, но с различни жанрове (9 август откриване). На 31 август е поредното съвместно представяне на румънски художници с изложба - живопис "Магията на Балчик", а през месец септември "ВиаПонтика" - 16-о издание на фестивала на младите в изкуството, обобщи уредникът Надежда Александрова.
Подробностите чуйте в звуковия файл в началото на публикацията. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30

Geoff Bub (JUNGLE ROT): Страхотно е, че можем да се срещнем и да говорим лице в лице с всички фенове

Интервю с Geoff Bub (JUNGLE ROT) Американската дет метъл банда JUNGLE ROT ще направи първи концерт в нашата мила родна страна на 21.07.2024 година. Поканата е от „Sofia Waste Water System”. Мястото – традиционно за подобни танцови забави - „Grindhouse Skateboard Club” в София. Съпорт бандите са CONCRETE, ПРОКАЗА и UNBAPTISED. Интервюто с..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30